IOC-voorzitter: Rusland kan rekenen op vergaande sancties bij bewijs staatsdoping

De Russische sport kan rekenen op lange schorsingen, hoge boetes en uitsluiting van sportfederaties als er onomstotelijk bewijs wordt geleverd van staatsdoping tijdens de Winterspelen van Sotsji. Dat heeft IOC-voorzitter Thomas Bach woensdag aangekondigd in een persconferentie en opinieartikel. Hij wenste niet te speculeren over een deelnameverbod van Rusland aan de Zomerspelen van Rio de Janeiro.

Mark van Driel
null Beeld EPA
Beeld EPA

Bach beschouwt het systematisch bedrog in Sotsji, zoals vorige week in de New York Times omschreven, als 'schokkende nieuwe dimensie in doping' en een 'onvoorstelbaar niveau van criminaliteit'. Volgens de ex-directeur van het dopinglaboratorium in Moskou, Grigori Rodtsjenkov verwisselende de Russische geheime dienst in Sotsji gedopeerde urine voor schone urine, opdat frauderende sporters niet positief werden bevonden. Dat zou tenminste vijftien medailles hebben opgeleverd.

Op verzoek van het IOC gaat antidopingagentschap Wada de beweringen van Rodtsjenkov onderzoeken. Het Russische olympisch comité heeft medewerking volgens Bach toegezegd. Op welke termijn het onderzoek wordt afgerond is niet bekendgemaakt. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit lukt voor de Zomerspelen van Rio de Janeiro, in augustus. Half juni beslist atletiekfederatie IAAF of de schorsing van Russische atleten voor Rio wordt gehandhaafd.

Afgelopen weekeinde verklaarde minister van Sport Valeri Moetko in een interview met dat Rusland een serieus probleem heeft met doping, zonder de betrokkenheid van de staat te erkennen. Hij legde de schuld bij individuen. 'Het spijt ons dat sporters ons en de wereld trachtten te bedriegen, en niet sneller zijn gepakt.' Zijn spijtbetuiging lijkt bedoeld als een diplomatieke poging de schade voor Rusland te beperken.

Alsnog positief

De waarschuwingen van Thomas Bach volgden op de bekendmaking, dinsdag, dat 31 niet bij name genoemde deelnemers aan de Zomerspelen van Peking (2008) alsnog positief zijn bevonden. De urine van 454 verdachte deelnemers is getest met nieuwe detectiemethoden.

Het is aannemelijk dat tot die positief bevonden sporters (uit zes sporten en twaalf landen) Russische atleten behoren. Zo zijn bijvoorbeeld twee olympische kampioenen snelwandelen uit 2008 later geschorst wegens doping, net als de bondscoach van die discipline.

Het IOC heeft vooral sporters hertest die mogelijk in Rio de Janeiro willen meedoen. Er zijn ook gericht 250 deelnemers aan de Spelen van Londen opnieuw onderzocht. De resultaten zijn nog niet bekendgemaakt. 'Het is onze bedoeling valsspelers weg te houden uit Rio', aldus Bach. Het IOC is voornemens ook testresultaten uit Sotsji over te doen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Vervolgen

Volgens de New York Times is het Amerikaanse Openbaar Ministerie een eigen onderzoek begonnen naar Russische dopingfraude. Het is mogelijk buitenlanders in Amerika te vervolgen, mits er een relatie tussen de fraude en de Verenigde Staten is. Die kan beperkt zijn, zoals het gebruik van een Amerikaanse bank of meedoen aan een wedstrijd. De Amerikanen doen al langer onderzoek naar malversaties bij voetbalbond Fifa.

In eigen land hebben Amerikanen weinig succes gehad bij strafzaken rondom doping. Na twee jaar werd een strafonderzoek afgeblazen naar Lance Armstrong (hij bekende zijn fraude pas later). Honkballer Barry Bonds ging na tien jaar vrijuit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden