IOC-benoeming 'schending van dure belofte' Voorzitter NOCNSF: kroonprins is judas

'In vier maanden hebben zich zeven judassen opgeworpen, en de laatste maakt het 't bontst.' Die laatste 'judas' is kroonprins Willem-Alexander....

Van onze verslaggever

Hans van Wissen

NAGANO/AMSTERDAM

Huibregtsen beraadt zich na 'deze blamage voor het koningshuis' op zijn eigen positie, zegt hij vanuit Nagano.

De McKinsey-directeur en NOCNSF-voorzitter heeft naar eigen zeggen een brief in bezit, waarin Willem-Alexander belooft zich niet te kandideren voor het lidmaatschap van het IOC.

'Dat was de voorwaarde om beschermheer van het NOCNSF te worden, en de kroonprins is daarmee akkoord gegaan. Zonder enige ruggespraak gaat hij vervolgens toch in op het verzoek van Samaranch. Dat kan natuurlijk niet. Zijn beschermheerschap is zelfbeschermheerschap geworden.'

Huibregtsen weet nog niet of hij de benoeming van de kroonprins zal aanvechten, dan wel zelf zal terugtreden als voorzitter van het NOCNSF.

Hij was in eerste aanleg door de olympische sportbonden als enige voorgedragen bij IOC-voorzitter Samaranch. Vervolgens wierpen zich, voor het merendeel op persoonlijke titel, vijf nieuwe kandidaten op: eerst Ard Schenk, daarna Erica Terpstra en in laatste instantie Willem-Alexander.

Huibregtsen wil niet ingaan op de vraag of Anton Geesink, zittend Nederlands IOC-lid en groot tegenstander van Huibregtsen, de regisseur is van deze 'verkrachting van afspraken en afgesproken procedures'.

De kroonprins is volgens Huibregtsen behalve een judas 'aantoonbaar een saboteur'. Het meest bedroevend vindt hij de 'lafheid' van Willem-Alexander. Elke poging van Huibregtsen om in contact te komen met de beschermheer, die hij voorheen ook privé frequent ontmoette, strandde tot nu toe. Ook in Nagano: 'Ik zou hem persoonlijk bij zijn jas moeten wegslepen, anders krijg ik hem niet te spreken. Sinds hij door Samaranch werd gevraagd, was hij niet meer bereikbaar.

'Iedereen staat te juichen bij zijn benoeming, het grootste deel van de pers incluis. Bijna niemand stelt zich de vraag of die benoeming eigenlijk wel kan. Willem-Alexander is beschermheer van het NOCNSF en dient het NOCNSF dus te beschermen. Hij wordt als kroonprins geacht het volk te dienen, en niet het voor de voeten te lopen.'

Huibregtsen is van oordeel dat ook premier Kok en staatssecretaris Terpstra ernstig in de fout zijn gegaan door hun steun te betuigen aan de kandidatuur van de kroonprins. 'Iedereen weet toch welke mensen in het IOC zitten, hoe het wordt geleid, daar kan een kroonprins uit een land als het onze zich niet mee associëren.

'Vanuit de sport, puur vanuit de sport, zou ik wel zitting kunnen nemen in het IOC, want ik draag geen politieke verantwoordelijkheid en ik ben niet gebonden aan het beleid van bewindslieden. Maar Willem-Alexander is dat wel.

'De majesteit en Wim Kok hadden beter moeten weten. Het past wel bij hem, daarvoor ken ik hem goed genoeg, maar voor zijn opleiding tot koning, voor zijn opvoeding is het 't slechtste wat hij had kunnen doen. In politieke zin is het te gek voor woorden om een kroonprins zo te exposen.'

Volgens Huibregtsen is er in het kabinet wel discussie geweest over de benoeming van Willem-Alexander tot IOC-lid, en dan vooral in combinatie met het beschermheerschap van het NOCNSF. Het kabinet zou hebben gesuggereerd dat de kroonprins dan maar waarnemer bij het NOCNSF moest worden. 'Dat is helemaal te schandalig voor woorden', zegt Huibregtsen. 'We bepalen dat zelf wel, daar heeft het kabinet volstrekt niets over te vertellen.'

Huibregtsen beseft dat hij waarschijnlijk als een 'slecht verliezer' zal worden afgeschilderd. 'In dat opzicht heb ik m'n fiducie in het adequaat reageren van de pers inderdaad verloren.

'Maar het judasgevoel waarmee ik hier in Nagano rondloop, is geen nederlaaggevoel. Hier heeft een kroonprins der Nederlanden afspraken geschonden en de democratie in het NOCNSF aan zijn laars gelapt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden