Inzet en moed zijn te geringe wapens

NAC1..

Van onze verslaggeverPoul Annema Poul Annema

Breda Indrukwekkend was het verweer van NAC, maar echt pijn konden de Bredanaars Villarreal ten slotte niet doen op de drempel naar nieuwe glorie in de Europa League. Moed en een fantastische instelling waren onvoldoende om het surplus aan kwaliteit en vernuft van de Spaanse subtopper te laten verbleken, hoewel Villarreal met vier gele kaarten duidelijk maakte dat de ploeg ook diep had moeten gaan voor de uiteindelijke 3-1-zege.

Op de beslissende momenten toonden de Spanjaarden de rust en uitgebalanceerde klasse om het op volle toeren draaiende Brabantse motortje te ontregelen en de cadans van een gedreven en gedurfd spelende tegenstander te verstoren. Voor NAC valt er na de zeges op Gandzasar en Polonia Warschau, in de vorige ronden, in de return tegen Villarreal geen eer meer te behalen.

Geheel in de stijl van het huidige NAC ging de equipe strijdend ten onder. De ploeg accepteerde geen moment de overmacht van de tegenstander en geen speler legde zich op voorhand neer bij de, op grond van het kwaliteitsverschil, bijna onvermijdelijke nederlaag

NAC-trainer Maaskant had vooraf al gewezen op de kans dat de tegenstander snel zou toeslaan. ‘Schrik niet’, zei hij woensdag nog na de laatste training. ‘Blijf gewoon je ding doen.’ Wat hij vreesde, gebeurde in de veertiende minuut toen de Spanjaarden toesloegen, met een geraffineerde aanval door het centrum.

Omlijst door het vuurwerk van de weergoden zette Nilmar op de dooweekte grasmat Rossi vrij voor Ten Rouwelaar. De doelman had vervolgens geen schijn van kans op de inzet van de Spaanse spits.

‘We hebben een ploeg, die – plat gezegd – vaak schijt aan de hele wereld heeft, van die instelling zullen we het tegen Villarreal ook moeten hebben’, meende Maaskant vooraf. De ploeg deed wat Maaskant verwachtte en kwam al na vier minuten na het tegendoelpunt terug met de gelijkmaker. Uit een voorzet van Schilder kopte Zwaanswijk in, maar toen doelman Lopez de bal niet onder controle kreeg, reageerde Lorant attent en drukte de bal alsnog in het doel: 1-1.

Natuurlijk, in het schijnsel van Villarreals grootkapitaal is NAC een dreumes. De Spanjaarden kochten deze zomer de Braziliaan Nilmar van Porte Alegre en maakten met ruim 12 miljoen euro ongeveer de hele jaarbegroting van de Bredanaars over naar Brazilië. Het budget van NAC (13,5 miljoen) stelt bij dat van Villarreal (75 miljoen) weinig voor, maar NAC heeft de afgelopen jaren wel aangetoond dat het team zich niet door cijfers en reputaties laat imponeren. Het avondje NAC maakt emoties los waardoor de ploeg boven zichzelf uitstijgt.

Tegenover het raffinement van de Spaanse nummer vijf van het afgelopen seizoen, stelde NAC een tomeloze inzet en veel moed en onverschrokkenheid. Daardoor kon NAC er tegen de favoriete Spanjaarden ook een echte wedstrijd van te maken.

Villarreal kreeg, ook na de 1-1, kansen en Ten Rouwelaar verrichtte vlak voor rust een prachtige redding op een inzet van Senna. Maar de thuisclub liet zich, op de vleugels van een schitterende ambiance, vooruit stuwen en creëerde via Lurling en Kwakman ook goede mogelijkheden.

Dat leidde vlak voor rust tot een verbeten strijd voor het Spaanse doel, waar de Zweedse scheidsrechter Johannesson moeite had het hoofd koel te houden. Met de gele kaart loste hij vinnige duels tussen Lurling en Prado en tussen Kwakman en Cani op.

Maar op de avond die NAC in het teken van een nieuwe stunt had geplaatst, liep het te snel na rust achter de feiten aan, nadat Ibagaza met een snel genomen vrije trap de complete NAC-defensie, doelman Ten Rouwelaar incluis, had verrast: 1-2. Het dwong NAC tot meer agressie en risico en liet Villarreal de ruimte om de wedstrijd met ijzeren kalmte naar zijn hand te zetten.

Op een door Kolkka verraderlijke inzet vanaf de rechterflank na, kreeg NAC nauwelijks nog kansen. En nadat ook de in het veld gekomen Gorter en Idabdelhay NAC’s aanval niet van nieuwe impulsen hadden kunnen voorzien, sloeg invaller Llorente in de laatste minuut van de wedstrijd met een slim kopballetje toe voor Villarreals derde treffer: 1-3.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden