NieuwsWinterspelen 2026

Inwoners Calgary zeggen nee tegen Olympische Winterspelen van 2026

De inwoners van het Canadese Calgary hebben tegen de komst van de Olympische Winterspelen van 2026 gestemd. Daarmee blijven er niet veel opties over voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC); alleen het Zweedse Stockholm en het Italiaanse stedenverbond Milaan en Cortina d’Ampezzo zijn nog in de race.

Op 13 februari 1988 werden de Olympische Winterspelen wél in Calgary gehouden. Fans juichen terwijl de Canadese afvaardiging langsloopt. Beeld AFP

Calgary volgt het voorbeeld van de steden Sion (Zwitserland), Sapporo (Japan) en Graz (Oostenrijk), die zich eerder al terugtrokken uit de race om de Spelen in 2026. Een van de belangrijkste argumenten van de tegenstanders, die in Canada een ruime meerderheid (56 procent) behaalden, is de vrees voor onvoorziene kosten.

Actiecomité No Calgary Olympics (NCO) vond het bid ook niet transparant genoeg. De organisatiekosten waren geraamd op zo’n 5,3 miljard Canadese dollar (zo’n 3,5 miljard euro). ‘Meerdere economen, zoals die van de universiteit van Calgary, hebben uitgebreid laten zien dat de publieke subsidies voor een olympisch bid gebaseerd zijn op twijfelachtige rekenmethoden’, aldus de actiegroep.

De volksraadpleging in Calgary was niet bindend, maar de burgemeester had vooraf aangekondigd de uitkomst hoe dan ook te respecteren en bij een meerderheid van de kandidatuur af te zien. Ook het Canadees Olympisch Comité had aangegeven de uitslag te respecteren. Zo’n 300 duizend inwoners van de 1,3 miljoen inwoners tellende stad kwamen opdagen.

Zevende nee op rij

Mary Moran, voorzitter van de organisatiecommissie, zei tegen het goed ingevoerde Inside The Games: ‘Wij betreuren het zeer dat we deze kans om heel Canada te promoten aan ons voorbij moeten laten gaan. Graag hadden we de wereld laten zien hoe mooi onze cultuur is. Iedereen zou ervan hebben geprofiteerd als we het evenement zouden organiseren.’

De afwijzing door de inwoners van Calgary past in een trend: steeds minder steden durven de organisatie van Olympische Zomer- en Winterspelen aan. De hoge prijs die wordt betaald voor het bouwen van stadions en de noodzakelijke infrastructuur beweegt over de hele wereld protestgroepen die de kandidatuur weten te blokkeren. Inside The Games berekende dat de afwijzing door de inwoners van Calgary het zevende olympische bid op rij is dat een referendum verloor sinds 2012.

Het IOC hecht de afgelopen jaren daarom zwaar aan de betaalbaarheid. Zeker sinds de Winterspelen in het Russische Sotsji in 2014, die naar verluidt zo rond de 45 miljard euro zouden hebben gekost. Om die campagne kracht bij te zetten, werden berichten over forse budgetoverschrijdingen tijdens de Winterspelen van Pyeongchang (2018) op een IOC-vergadering vorige maand tegengesproken. Eerder waren er verhalen over de hoge schuld van de organiserende provincie Gangwon, die miljoenen nodig zou hebben om de olympische faciliteiten de komende jaren open te houden. Volgens het IOC was er juist 48 miljoen euro winst gemaakt.

Volgend jaar beslist het IOC in juni waar het evenement in 2026 wordt gehouden.

Aanvullingen & verbeteringen

In een eerder versie van dit artikel stond dat het referendum in Calgary het negende op rij is. Correct is: zevende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden