nieuws

Internationale medaille nummer 80? Tellen laat Kromowidjojo over aan anderen

Waar laat zwemster Ranomi Kromowidjojo al haar medailles? Pinksterzondag won ze op het EK haar tachtigste internationale plak. Ze liggen bij haar ouders in het Groningse Sauwerd.

John Volkers
Ranomi Kromowidjojo tijdens de halve finale 100 meter vrije slag. Beeld Getty Images
Ranomi Kromowidjojo tijdens de halve finale 100 meter vrije slag.Beeld Getty Images

Ranomi Kromowidjojo is geen teller dan wel rekenaar. Als het over tijden en statistieken gaat, wijst ze naar Femke Heemskerk, haar teamgenoot in het High Performance Center (HPC) van Eindhoven. ‘Femke weet dat vast’, zegt Kromowidjojo dan.

Pinksterzondag veroverde de Groningse zwemster, drievoudig olympisch kampioen, haar tachtigste internationale medaille. Ze werd ermee geconfronteerd na de gewonnen finale op de 50 meter vlinderslag. Of ze wist dat deze vierde medaille op de EK van Boedapest haar tachtigste was.

De verrassing tekende zich af op het gezicht van de 30-jarige sprintster uit Sauwerd die als mini en junior in het Helperbad van Groningen opgroeide en daar alle jaarrecords achter haar naam heeft staan. Zij, tachtig medailles? Het is dat de lijst officieel is en door de statistici van de Europese zwemliga LEN is bijgehouden.

De onontkoombare vraag na zo’n Europese zwemweek die Kromowidjojo als ‘een goede week’ omschrijft met een wat mindere, lastig verklaarbare beurt op de 100 meter vrije slag: waar zijn die medailles allemaal?

Ze liggen in Sauwerd, in een vitrine, kast dan wel een kluis, bij pa en ma Kromowidjojo, Rudi en Netty. Medailles van hun dochter, begaafd zwemster, geboren winnaar en tegenwoordig een professional die een aardig bestaan bij elkaar verdient. Want een medaille is leuk, maar sinds de International Swimming League ISL en het World Cup-circuit in dollars uitkeert, is het een stuk leuker. Al zul je dat Kromowidjojo nooit horen zeggen. Als zij maar in het water mag liggen ‘vriendje zijn met het water’, zoals ze dat benadrukt. Een groter plezier kun je haar niet doen.

Deze week gaat weer een kleine lading medailles naar het noorden van Groningen. De nummers 77, 78, 79 en 80. Nummer 78 was er een van grote vreugde. Op de 50 meter vrije slag van dinsdag brak ze eindelijk weer eens door de droomgrens van 24 seconden: 23,97. Het bracht een lach op het gezicht die intens plezier verried.

De tachtigste plak werd zondagavond uit het bad gevist, in de finale van de 50 meter vlinderslag, een van de slotakkoorden van het Hongaarse bubbeltoernooi. Het is een nummer, waarop Kromowidjojo flink heeft geoogst.

Vlinderslagmedaille

In 2013 won ze brons op de WK van Barcelona. In 2017 en 2019 veroverde ze WK-zilver op de zuivere sprintafstand die niet-olympisch is. ‘Die zal ik na dit toernooi deze zomer dan ook niet meer zwemmen’, sprak zij na afloop van de gouden race van zondag. De vlinderslagmedaille van Boedapest was best een unieke medaille. In 2018 was de pupil van coach Marcel Wouda op die afstand zesde geworden.

Het was in Glasgow en Kromowidjojo maakte in die dagen een weinig geïnspireerde indruk. In Boedapest had zij betere zin. De Spelen van Tokio naderen. In zulke jaren, zeker in 2008 en 2012, kan de de vrouw met de beste start ter wereld (eigen vaststelling) altijd wat extra’s. In 2021 zal dat ook gelden. Het zal zeker bedoeld zijn om het fiasco van 2016 uit te gummen.

Als ze half augustus, na afloop van de Spelen, op 81 medailles is beland, dan is alles goed. Ze heeft er 33 op de langebaan (50-meterbad) en 47 op de kortebaan, ‘kort bad’ zegt de zwemmerij over het 25-meterbad. Daarvan heeft ze er enkele thuis in Brabant.

‘Vraag me niet precies welke. Denk nou niet dat ik mijn drie olympische gouden medailles thuis op de kast heb staan om dagelijks naar te kijken. Geldt ook voor het goud van mijn man Ferry. Ik heb wel eens vaker gezegd: die plakken van Peking en Londen zitten in mijn hart. Dat is waar ik ze bewaar.’

De medailles van Boedapest zijn niet overdreven zwaar en zeker niet van echt goud dan wel zilver. Hooguit in die kleur gespoten. Geen medaille is van goud, weet deze vrouw met kennis van zaken. ‘Alleen de olympische exemplaren hebben een laag bladgoud.’ Het gewicht verschilt. De zwaarste? ‘Ook weer de olympische.’

Ze heeft de voorbije week op het erepodium viermaal een otter, de mascotte van Boedapest 2021, ontvangen. ‘Die knuffels gaan altijd naar oma Pia.’ Niet een naar Ferry Weertman, haar man? Had gekund. Diens zwemcarrière begon bij De Otters in ’t Gooi.

Medailles Nederland bij EK zwemmen

Goud

100 m vrije slag Femke Heemskerk

50 m vrije slag Ranomi Kromowidjojo

50 m vlinderslag Ranomi Kromowidjojo

50 m rugslag Kira Toussaint

Zilver

100 m schoolslag Arno Kamminga

200 m schoolslag Arno Kamminga

4x100 m vrije slag vrouwen

4x100 m vrije slag mixed

4x100 m wisselslag mixed

Brons

50 m rugslag Maaike de Waard

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden