Internationaal wielerpeloton staat opnieuw voor bijltjesdag

Vier vragen over..

amsterdam Het Franse anti-dopingagentschap AFLD maakt vandaag de resultaten bekend van de nieuwe dopingcontroles die op urinestalen uit de Tour de France van 2008 zijn uitgevoerd. De kans bestaat dat deze hertests de val inluiden van toprenners uit de wielerronde.

Waarom zijn stalen uit de Tour de France van 2008 opnieuw getest?

De Tour van 2008 werd bekend als de Tour van cera. Onder anderen Ricco, Kohl, Piepoli en Schumacher werden tijdens of na de ronde positief bevonden op de derde generatie epo. Dat populaire middel stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Maar het AFLD vermoedt dat een aantal renners de dans is ontsprongen. Daarom is een selectie bloed- en urinestalen met verbeterde controlemethoden opnieuw onder het vergrootglas gelegd.

Die methode, het hertesten, raakt in zwang in het wielrennen en ook in andere sporten. Of een sport er iets mee opschiet om te weten te komen welke renner, hardloper of kogelstoter acht jaar geleden een verboden middel heeft gebruikt, is een tweede.

Om hoeveel renners gaat het?

Daarover lopen de schattingen uiteen. Pierre Bordry, de voorzitter van het AFLD, wil het exacte aantal niet noemen. De Oostenrijkse krant Kurier heeft het over veertig renners en beroept zich daarbij op verklaringen van Bernhard Kohl. Die kreeg tijdens een bezoek van het AFLD een lijst voorgelegd waarop veertig namen waren aangekruist. Kohl, die het AFLD afgelopen zomer onthulde hoe renners zich doperen, was van het aantal geschrokken, bekende hij.

Het Franse dagblad Le Monde houdt het vooralsnog op zeventien coureurs. Dat lijkt een waarschijnlijk aantal, omdat volgens Bordry en de internationale wielerfederatie UCI de stalen van vijftien renners uit de top-30 opnieuw zouden worden getest.

De Kurier durfde het al aan de namen van Cancellara, Fränk Schleck, Kirchen, O’Grady en Valjavec te noemen. Dat zou het einde betekenen van de Saxo Bankploeg.

Waarom maakt het AFLD het nieuws nu bekend?

Omdat het werk in het laboratorium van Châtenay-Malabry volgens Bordry is afgerond. Maar het komt hem niet slecht uit het nieuws een week voor de presentatie van de Tour de France van 2010 te onthullen.

Vorig jaar speelde hij bij de presentatie van het parcours de enige valse noot door de UCI fel te bekritiseren. Als hij woensdag in Parijs opnieuw aanwezig is, zal hij ongetwijfeld verkondigen dat ook stalen uit de ronde van dit jaar opnieuw onder de loep zullen worden genomen.

Maar de Tour van dit jaar was toch een schone editie?

Zo heeft UCI-voorzitter Pat McQuaid het gezegd. De vraag is of dat ook zo is, of omdat de internationale wielerfederatie en de Tourorganisatie vooral toe waren aan een ronde zonder schandalen.

Een schone Tour bestaat niet, is de overtuiging van dopingexpert Douwe de Boer. En zo denken ze er ook over bij het AFLD, dat zich als enige druk lijkt te maken om renners met alle mogelijke middelen te ontmaskeren. Volgens Bordry zijn in juli ‘zware medicamenten’ bij diverse Tourploegen in vuilnisemmers aangetroffen. Ook zegt hij dat twee middelen die nog niet op de markt zijn, epo-variant hematide en vermageringsproduct Aicar, in de Tour zijn gebruikt.

De uitkomsten van vandaag hangen ook samen met prestige. Het AFLD wil graag laten zien dat het meer doet om doping op te sporen dan de UCI. Het wil in de Tour weer het alleenrecht krijgen over de controles. Dat gaf Bordry in 2008 de kans de ene na de andere renner te verrassen met de inmiddels afgeronde cera-test.

Dit jaar verliep de samenwerking in de Tour met de UCI ronduit dramatisch. Volgens het AFLD zouden UCI-controleurs de Astana-ploeg van Contador en Armstrong een voorkeursbehandeling hebben gegeven. Zo werden renners veel te vroeg over een controle geïnformeerd en werden controles als ‘buiten competitie’ aangemerkt, omdat bij zo’n test minder producten op de strafbare lijst staan.

Franse kranten citeerden uitgebreid uit het rapport dat het AFLD maandag verstuurde naar de UCI. Die reageerde woedend en kondigde aan op zoek te gaan naar een ‘neutrale partner’ in de strijd tegen doping.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden