Innocent gaat neer en moet zwijgen

hilversum Een rake opstoot in de tiende ronde van zijn Europese titelgevecht heeft de sprookjesachtige loopbaan van Innocent Anyanwu een onverwachte wending gegeven....

Van onze verslaggever Mark van Driel

De voormalige illegaal uit Nigeria, die dankzij het boksen vorig jaar de Nederlandse nationaliteit verwierf, wist in zijn 23ste gevecht lange tijd indruk te maken op de kleine duizend toeschouwers in de Hilversumse sporthal Dudok Arena. Ook zijn ervaren Portugese tegenstander Antonio Bento leek overrompeld door Innocent, die agressief naar voren bokste – precies zoals zijn voorbeeld Mike Tyson placht te doen.

Door die onverschrokken houding ontstond een aantrekkelijk gevecht, waarbij over en weer ongewoon veel rake klappen vielen. Maar hoe Innocent ook sloeg en stootte, de 33-jarige Portugees hield stand. Hij incasseerde rechtse hoeken alsof het liefkozingen waren en liet de golven van geweld over zich heen komen terwijl hij rustig in de touwen hing.

Bento ging er vermoedelijk vanuit dat zijn kans nog zou komen. De voormalig Europees kampioen had al vaker partijen over 12 ronden gebokst, Innocent nog nooit. Hij bleef geconcentreerd vechten en sloeg toe toen Innocent vermoeid werd en door zijn slagenrepertoire heen leek.

In de tiende ronde volgde op een linkse directe een vernietigende rechtse opstoot, precies zoals Bento’s coach tijdens de pauze daarvoor leek te adviseren. Doordat Innocent vaak met zijn hoofd omlaag bokst, is hij kwetsbaar voor de opstoot. Hoewel Innocent na de acht tellen rust door probeerde te vechten, maakte de scheidsrechter snel een einde aan de lijdensweg.

De nederlaag kwam als een schok voor Innocent en zijn begeleiders. Vooraf verkondigden ze luid en duidelijk dat hij nooit beter in vorm was geweest. Dat hij nooit twaalf ronden had gebokst zou geen probleem zijn, zei Innocent. Zo lang zou het gevecht toch niet duren.

De bokser repte met geen woord over zijn ex-trainer en voormalig vertrouwensman Martin Jansen, die zijn loopbaan en leven heeft vormgegeven. Onder de Amsterdamse advocaat bleef Innocent 22 profpartijen ongeslagen. Hij maakte naam als sporter en verkreeg een Nederlands paspoort. Jansen brak eerder dit jaar met zijn pupil, omdat hij twijfelde aan diens beroepsernst en integriteit.

De breuk ligt gevoelig bij Innocent. De bokser reageerde kort na zijn knock out fel op de vraag of de breuk van invloed was geweest op zijn prestatie. Jansen zou zijn voorbereiding hebben verstoord met verzoeken om financiële compensatie. ‘Martin bleef mij pesten met emails over zijn gage’, zei hij. ‘Hij wil dat ik nog steeds betaal. Dat heeft mijn concentratie beïnvloed.’

Innocent werd na die opmerking abrupt onderbroken door zijn begeleiders, die het onderwerp verboden terrein verklaarden. Hij zou zo kort na een knock out te emotioneel zijn om over het onderwerp te spreken. Daarvan leek geen sprake. De bokser sprak coherent en duidelijk over tal van zaken.

Zijn oud-trainer Jansen reageerde per telefoon verbouwereerd op de klacht van Innocent. Vorige week liet hij zich in een interview in deze krant voorzichtig uit over de breuk. Gisteren gaf hij onomwonden toe dat Innocent zijn contract met hem weigert na te komen. Daarover zijn onvriendelijke woorden gesproken.

Volgens Jansen is Innocent drie jaar geleden, toen een Europees titelgevecht een onbereikbare droom leek, een contract met hem aangegaan. Mocht de bokser ooit iets gaan verdienen, dan zou zijn trainer een percentage van de gage krijgen. Volgens Jansen ging het hem niet om het geld. In de bokssport in Nederland is nauwelijks wat te verdienen.

‘Ik wilde weten of er tussen ons sprake was van eenrichtingsverkeer of een samenwerking tussen partners’, zei hij. Hij benadrukt dat hij nooit geld heeft gevraagd voor de juridische bijstand die nodig was om Innocent aan zijn paspoort te helpen, of voor de trainingen. Hij heeft uit eigen zak flink geïnvesteerd Innocent carrière te kunnen laten maken in de ondoorzichtige bokswereld. Volgens hem gaat het conflict om een paar duizend euro.

Hoe de financiële onmin wordt geschikt is onduidelijk. Veel zal afhangen van het verdere verloop van de bokscarrière van Innocent. Die zei gisteren dat hij een stapje terug heeft gedaan om er twee vooruit te kunnen zetten.

Het zal er niet gemakkelijker op worden. Bokstalent is niet voldoende om voor belangrijke gevechten in aanmerking te komen. Het draait om lobbywerk en geld. De vraag is of en hoe lang zijn nieuwe begeleiders Innocent trouw zullen blijven nu de weg naar de wereldtop met obstakels is bezaaid.

Daarnaast moet blijken of ze de slimheid en kennis bezitten van ex- trainer Jansen. Die heeft zijn twijfels, vooral na het telefoontje dat hij twee weken geleden van Innocents nieuwe trainer Raymond Joval kreeg. Jansnen: ‘Hoe zie ik nou of Innocent scherp is?, vroeg hij mij. Dat geloof je toch niet!’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden