Injectie jeugdige dynamiek in Rotterdam

Wim Jansen technisch directeur, Ruud Gullit trainer, dát was het droomduo voor het legioen van Feyenoord. En hoewel bestuurslid Smits gisteren ook tijdens de nieuwjaarsrede benadrukte dat Feyenoord de club van het volk is, vervulde de leiding de wens van de fans slechts voor de helft....

Gullit (41) dus trainer, vanaf volgend seizoen, Mark Wotte (43) met onmiddellijke ingang technisch manager. Voorzitter Van den Herik zocht dynamische vakmensen, jonge veertigers, als opvolgers voor trainer Bert van Marwijk (51), die na het seizoen vertrekt, en de ontslagen technisch directeur Rob Baan (60).

Jansen (57), vaker genoemd als ergens een baan te vergeven is, was niet alleen daarom geen kandidaat. Zijn relatie met Van den Herik is sinds Jansens vertrek bij Feyenoord bijna tien jaar geleden niet florissant te noemen.

De onderhandelingen met de oud-Feyenoorders Gullit en Wotte (43) liepen op een gegeven moment bijna parallel, waarbij ook werd gepeild hoe de twee over elkaar dachten: positief.

De KNVB eist wel een afkoopsom voor het afstaan van Gullit, wiens contract bij de bond doorloopt. Als bondscoach van het nationale elftal onder twintig jaar, dat volgend jaar het WK-toernooi in eigen land afwerkt, speelde Gullit een belangrijke rol in de plannen.

KNVB-directeur Henk Kesler: 'Overal in het buitenland kreeg ik complimenten, omdat we Ruud Gullit als coach hadden weten te strikken.'

De kwestie zal vermoedelijk spoedig worden opgelost, want Gullit heeft veel betekend voor het Nederlandse voetbal en Feyenoord is de club van zijn hart.

Gullit, met wisselend succes werkzaam bij Chelsea en Newcastle United en hevig bekritiseerd om onder meer zijn werklust, is een fenomeen, ook in Rotterdam, en heeft voorlopig derhalve krediet bij het volk, net als zijn generatiegenoten Koeman en Rijkaard.

Wotte, niet de naam waarvan het legioen droomde, presteerde eveneens met wisselend resultaat als trainer bij ADO Den Haag, FC Utrecht, FC Den Bosch, Jong Oranje en Willem II. Hij vertrok soms voortijdig en paste met graagte jeugdige spelers in.

Hij wordt niet net als voorganger Baan directeur, hetgeen te maken heeft met de dit jaar in te voeren NV-structuur.

Wotte speelde een paar keer voor Feyenoord, in het seizoen 1981-1982, maar dat weten slechts weinigen. Hij is in ieder geval communicatief vaardiger dan voorganger Baan.

Gullit, die hoopt toch mee te gaan naar het EK als assistent van bondscoach Advocaat, introduceerde als trainer in Engeland de term sexy voetbal en benadrukte een half jaar geleden als bondscoach van Jong Oranje dat het vooral gaat om winnen.

'Gullit houdt van mooi voetbal, maar ook van plezier', aldus routinier Kees van Wonderen, die na dit seizoen stopt met voetballen maar op de valreep vroeg om de nieuwelingen een eerlijke kans te geven.

Over 'lichtgewicht' Wotte: 'Beoordeel iemand nou op zijn prestaties en haal hem pas daarna door de mangel, als dat nodig mocht zijn.'

Wotte, die ook een aanbieding van het Russische Alania Vladikavkas op zak had: 'Ik vind het een voorrecht om me voor mijn oude club te kunnen inzetten, al zal dat voornamelijk strategisch en op de achtergrond zijn.'

En Gullit: 'Ik heb altijd graag bij Feyenoord willen werken. Ik ben ambitieus en ga altijd voor het hoogste. En ik heb het gevoel dat Feyenoord een andere richting wil ingaan, omdat er jongere mensen aan het roer komen.'

In zijn nieuwjaarstoespraak zei Smits nog iets over een van die ouderen, Rob Baan. 'Als er meer aan de hand is dan een incident, als je aankopen niet spelen, moet je actie ondernemen. Dan moet je kritisch kijken naar de scouting, naar de opleiding, en je afvragen of er nog voldoende vertrouwen is in de sleutelfiguren.'

Smits lepelde interessante cijfers op: 59 miljoen euro was de omzet vorig seizoen, 2,9 miljoen was het netto-resultaat, 7 miljoen werd afgeschreven op spelers, slechts 9 miljoen geïncasseerd aan recettes van nationale wedstrijden, en, om de vlucht van de commercie aan te geven, 37 miljoen was afkomstig uit commerciële activiteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.