Ingetogen Japanse voetbalfans houden het vooral beschaafd

AMSTERDAM Terwijl de hele Amsterdamse binnenstad oranje kleurt, heerst er vlak voor de aftrap van Nederland - Japan een serene stemming in het Okura Hotel, het Japanse bruggenhoofd in de hoofdstad....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

Binnen heerst niet de hossende oranje massa, maar de beschaafde Japanse voetbalfan, die zelden schreeuwt – en mooie acties vergezeld doet gaan van een bewonderend zuchten.

‘Japanners zijn geen openlijke feestgangers’, zegt Maurizio Pierangeli van de hotelbar. ‘Met Oud- en Nieuw komen er Japanners uit heel Europa hier heen om dat te vieren. Op ons komt het niet echt uitbundig over. Aan het eind van de avond zitten er dan aan een tafel van negen man, zeven te slapen. Dat komt omdat ze pas op mogen staan als de machtigste van het gezelschap de tafel heeft verlaten.

Pierangeli heeft de dag voor de wedstrijd de helft van de oranje versiering in de bar vervangen door wit en blauw – de kleuren van de Japanners. Als Japan scoort, krijgt iedereen een gratis biertje. Met veel Japanse collega’s heeft hij weddenschappen lopen.

Nori (28), Yoshiki (29) en Tetsu (29) zijn vrijdag uit Tokio aangekomen, en hebben besloten de wedstrijd in hun hotel te bekijken. Op tafel voor zich hebben zij ieder twee telefoons, een camera en een zakcomputertje gelegd. Volgens de drie IT’ers op vakantie in Europa wordt het gezamenlijk voetbal kijken in Japan steeds populairder. Vooral de uitgaanswijken van Tokio kleuren als Japan speelt volledig blauw.

Ondanks hun Japanse voetbalshirts, het voortdurende telefonische contact met het thuisfront en de Japan-shawls geven ze weinig voor de kansen van hun land. Gelukkig hebben ze de gisteren ingekochte hasj om de pijn van een eventuele nederlaag te verzachten.

De crew van Japanese Airlines, is pragmatischer. De piloten dragen blauwe shirts, maar de stewardessen zijn vlak voor de wedstrijd snel de Albert Heijn in geschoten om grote hoeveelheden Oranje-parafernalia in te slaan.

Wat volgt is een fotoshoot van de stewardessen die de hele eerste helft duurt. Met oranje bril, oranje beestje, en rood-wit-blauwe kettingen. Gangmaker is een Japanse piloot die zich voorstelt als de Japanse Wayne Rooney. Maar de piloot komt niet echt in de stemming, omdat hij niet mag drinken – later op de dag moet hij nog een toestel terug naar Tokio vliegen.

Naarmate de wedstrijd vordert, groeit het optimisme van de Japanse fans. Het zal toch niet gebeuren dat zij tegen het vooraf oppermachtig geachte Oranje een punt weten te halen. Yoshiki probeert het in de oplopende spanning nog een keer uit te leggen. ‘Holland not good’, zegt hij tot drie keer toe, maar hij is zichtbaar ontevreden met deze uitleg.

Als zijn vrienden hem niet kunnen helpen, biedt de pocket-vertaalcomputer voor hem op tafel uitkomst. ‘Holland weak’, leest hij tevreden van het scherm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden