Indruk maken, dat mag wel wat kosten

Athene beleefde de heetste zomer uit zijn bestaan. Elfduizend olympiërs en vierduizend paralympiërs bezochten de stad. Wat rest zijn enorme rekeningen....

Het was de eerste neerslag in maanden in de Griekse hoofdstad en op het olympisch OAKA-complex te Maroussi rukten de baanknechten onmiddellijk uit met ventilatoren en dweilmachines. Het waren apparaten zoals die tijdens de US Open worden gebruikt om de tennisbaan droog te krijgen. In de zucht naar perfectie was ook hierop door de Grieken geen cent bezuinigd.

Athene organiseerde de Olympische Spelen en de Paralympics niet op een koopje. Stad én land wilden indruk maken op de wereld. Dat mocht wat kosten.

De rekensommen zijn de voorbije maanden bij voortduring gemaakt. Rekeningen komen nog altijd binnen. Niemand weet waar het zal eindigen. Grieks boekhouden, vraag het de controleurs van de eurozone, is een vak apart.

De originele begrotingscijfers zijn allang vergeten. In zeven jaar, sinds de bieding van 1997, veranderde veel. Steeds werd gewezen op de extra kosten voor beveiliging die moesten worden gemaakt en die een miljoen bedroegen.

Steeds werd ook gewezen op de haast waarmee de forse achterstand in het bouwschema ingelopen moest worden. Continu doorwerken betekent overwerkvergoedingen. Aannemers bedongen hoge prijzen voor haastklussen.

Een dag voor de Spelen werd aangenomen dat de kosten zes miljard euro zouden bedragen. Dat was eenderde hoger dan het bedrag dat aan het begin van de zomer was geopenbaard. Op de slotdag was de schroom om een meer accuraat cijfer te noemen dan toch overwonnen. Het bleek een recordbedrag: 10,7 miljard euro, ofwel duizend euro per Griek. Daarmee waren de 'Droom-Spelen' meteen de duurste Spelen.

Het publieke vertrouwen in de bestuurlijke elite was al nooit groot in Griekenland, maar is nu weer snel aan het afbrokkelen. Een auditcommissie is de eerste club die alarm heeft geslagen.

Twee gepensioneerde rechters werden uit het controlecomité gezet, omdat zij de rol van klokkenluider dreigden te spelen. Het derde lid bleef nog even aan, maar ook hij wilde de cijfers niet accorderen.

Organisatievoorzitter Gianna Daskalaki zei dat alles klopte, dat aan de begrotingsregels van de EU en van Griekenland was voldaan. En dat dit driemanschap maar één van de drie comités was dat zich over de sommen boog.

Bovendien vielen die hoge salarissen wel mee gezien de hoeveelheid arbeid die de Athoc-mensen moesten verrichten. `Ze deden in vier jaar wat in zeven jaar had moeten gebeuren.'

De Spelen waren megalomane Spelen. De stadions waren pronkstukken, maar te groot. Zes procent van het bruto nationaal product werd in organisatie, veiligheid en bouw gestoken.

Yiorgis Alogoskoufis, de minister van Financiën, had zijn Europese collega's al laten weten dat zo'n uitgave aan een olympisch evenement eenmalig is. Alles is volgend jaar anders, zei hij. Dat was enkele dagen voor de Spelen. Nu het boekhoudschandaal van de Griekse staat is uitgekomen, is dat verhaal ook minder plausibel.

Sinds woensdag staan de stadions leeg. Alleen het onderhoud van al die gebouwen, parken en baden kost de stad de komende jaren tussen de 25 en 50 miljoen. Dat is berekend door de Kamer van Koophandel van Athene.

De verwachting is dat de zestien eigendommen van Olympic Properties worden verkocht . Er is angst voor plundering en verwaarlozing. Alle apparatuur wordt buiten de stad opgeslagen.

Het pronkstuk, Calatrava's Olympische Stadion, zal straks tijdelijk de thuishaven worden van AEK. Die vorig jaar bijna ter ziele gegane voetbalclub heeft al een bouwplan ontwikkeld voor een nieuw, eigen stadion. Ook Panathinaikos is al aan het bouwen. Olympiakos speelt al in het nieuwe stadion Karaiskaikis.

De Kamer van Koophandel presenteerde hervormingsplannen voor de bestaande accommodaties. Het Markopoulo paardensportcentrum moet een winkelcentrum worden. Er is parkeerruimte in overvloed. Zeilhaven Aghios Kosmas zou een jachthaven moeten worden.

De Spelen hebben Griekenland met enorme kosten en schulden opgezadeld. Maar alles komt in een ander licht te staan als een vergelijking wordt gemaakt met de kosten die in China worden gemaakt. Toen de Griekse organisatoren het eindbedrag van 10,7 miljard euro naar buiten brachten, met daarin heel veel Europese bijdragen voor de modernisering van de infrastructuur, werden Chinese cijfers bekend.

Peking gaat voor de Spelen van 2008 liefst 31 miljard euro uitgeven; twee miljard aan de operationele kosten, de rest voor bouw, veiligheid en infrastructuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden