In slechte doen treft Ajax tweemaal doel

Op goed geluk trok Ajax op een industrieterrein in Breda ten strijde tegen NAC, onder een asgrauw wolkendek en dansend op de muziek van een incompetente scheidsrechter....

PAUL ONKENHOUT

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

BREDA

De scheidsrechter was Luinge die na afloop een venijnige aanval te verduren kreeg van de verliezende (0-2) trainer, Neumann van NAC. Dat was begrijpelijk: verliezen is nooit leuk, zeker niet als de tegenstander in de laatste drie minuten twee maal scoort, en Luinge had er in Breda alles aan gedaan zich onmogelijk te maken.

Maar was zijn rol inderdaad van cruciale betekenis, zoals Neumann beweerde? In de tweede helft stuurde hij Van As van NAC het veld uit. Twee overtredingen van de oud-Ajacied, binnen vijf minuten op Ronald de Boer en Witschge, vond Luinge een gele kaart waard.

Neumann vermoedde opzet; Van As was al de derde speler van NAC die dit seizoen door Luinge werd weggestuurd. In september, tegen FC Twente, overkwam dat Van de Looi en vorige maand was in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht Arveladze het slachtoffer.

Op de vraag of Luinge het op NAC heeft gemunt, antwoordde Neumann: 'Ik heb het gevoel van wel, en dat gevoel wordt iedere wedstrijd sterker.' Volgens hem wil Luinge op het veld de hoofdrol spelen. 'En misschien geniet hij er wel van om te worden uitgefloten.'

Net zo interessant was het wat Neuman níét zei. Geen kwaad woord over Van As die zich, alsof hij kort tevoren niet was gewaarschuwd, bij de tweede overtreding liet gaan als een beginneling, in de buurt van de middenlijn, en Witschge onbesuisd aanviel.

Niets over de gebrekkige aanvalsopbouw van NAC dat de spitsen Arveladze en Bogdanovic aan hun lot overliet. Niet één verwijzing naar de tekortkomingen van zijn eigen ploeg die een tegenstander in zeer slechte doen trof, maar desondanks in negentig minuten slechts twee kansen creëerde.

Ongeloofwaardig was het eveneens dat de spelers van NAC, en ook hun trainer, naderhand verklaarden dat ze het gevoel hadden dat de zege voor het grijpen lag, tot de rode kaart. Alsof een minuut voordat Van As werd weggestuurd Gorré de bal niet via de handen van doelman Karelse op de paal had geschoten. In het eerste uur kreeg Ajax twee kansen en NAC één en van een veldoverwicht van de thuisclub was nimmer sprake.

Op Luinge viel anderszins wel veel aan te merken. Hij beoordeelde tal van situaties verkeerd, verzuimde het spel in de beginfase te onderbreken toen Van As met gestrekt been Rudy attaqueerde met een blessure van de Pool tot gevolg en gaf in de slotfase Melchiot een gele kaart na een correct uitgevoerde sliding.

In Breda kon hij toch al geen goed doen. Het alternatieve programmablad De Rat nam hem zondag op de korrel en voor de wedstrijd was in het stadion een spandoek zichtbaar met de tekst 'Luinge verziek het niet'.

De strapatsen van Luinge waren echter wel ergens goed voor. Zo viel er nog wat te beleven in het stadion waar twee ploegen de bal lukraak naar voren schoten, de doelmannen zelden in actie hoefden te komen, Blind zijn ergernis over Luinge (en vermoedelijk het miserabele spel van zijn ploeg) niet kon verbergen en Ajax-trainer Olsen zijn elftal op curieuze wijze modelleerde.

De blessure van rechtsbuiten Babangida heeft Ajax in grote verlegenheid gebracht, niet in de laatste plaats doordat Ronald de Boer weigert de flank te bezetten. In Moskou schoof Olsen tegen Spartak Van der Meyde naar voren, zonder succes, en zondag deed hij een beroep op middenvelder Gorré. Kennelijk ten einde raad speelde Olsen na rust zijn laatste troef uit, Hoekstra die Litmanen verving, maar met de rechtervoet tot niets in staat is. Een gok, noemde de trainer het.

Het geluk was met Olsen die Hoekstra na zijn blessure onbevangen zag invallen. Als rechtsbuiten speelde hij in drie kwartier meer klaar dan Van der Meyde en Gorré samen. Hoekstra nam initiatieven en meed de duels met tegenstanders niet angstvallig. Maar een vreemd gezicht bleef het, een klassieke linksbuiten aan de rechterkant.

Het kon er echter ook wel bij in een fase van het seizoen waarin Ajax zonder vast speelplan te werk lijkt te gaan en bluf en zelfvertrouwen mist. De beurse plekken in het elftal die Spartak Moskou aan het licht bracht, waren ook gisteren zichtbaar, maar om te zegevieren toonde NAC onvoldoende daadkracht.

Daar werd de ploeg in de slotfase voor bestraft. De minderheid legde het af tegen de meerderheid toen twee spelers die tot dan toe machteloos waren, Laudrup en Arveladze, de defensie van NAC in het hart plotseling overvielen.

Laudrup speelde in het strafschopgebied schijnbaar achteloos Arveladze aan die voorbij Karelse glipte en de bal in het lege doel schoof, 0-1. Het tweede doelpunt werd voorbereid en gemaakt door invaller McCarthy, de jonge Zuid-Afrikaanse aanvaller die, anders dan veel van zijn ploeggenoten, onstuimig en met elan te werk ging, op een asgrauwe dag in Breda.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden