In recordtijd rond het Ijsselmeer

Het is een bizarre 'atletiekwedstrijd', die begint en eindigt in Almere. Zaterdag en zondag werd voor de negende maal de IJsselmeerestafette gehouden, een (hard-)loopwedstrijd van liefst 382 kilometer....

Daar waar ooit ultraloper Jan Knippenberg in zijn eentje de afstand hardlopend aflegde, gingen zaterdag om twaalf uur 62 wedstrijd- en recreatiegroepen in Almere-haven van start. Was voor de recreanten het doel vooral: uitlopen, en de nacht op de gevreesde Afsluitdijk (32 kilometer lang, met altijd wind-tégen) overleven, daar hadden de wedstrijdlopers het parcoursrecord van vorig jaar - 21 uur en zestien minuten - voor ogen. Dat record, gevestigd door atleten van de Purmerendse atletiekvereniging NEA was tot stand gekomen door consequent elke kilometer een atleet te wisselen. Het record leek onaantastbaar.

Leek, want dit weekeinde werd het volledig aan diggelen gelopen door atleten van het Runnersworld-Highfive-Manpower-team. Met een tijd van 19 uur, 57 minuten en 55 seconden liep het 'slopersteam' zichzelf in het Guiness Book of Records.

Dat IJsselmeer-estafette-atleten niet per se marathonlopers hoeven te zijn, bewezen deze acht winnaars: ze zijn jonge middenafstandlopers, lid van de Amsterdamse atletiek-vereniging AAC. Niet òm de kilometer werd gewisseld, maar òm de zeshonderd meter: een soort van ultralange interval-loop. Een van de winnende atleten: 'Op het laatste stuk naar de finish in Almere konden we allemaal nog boven de 20 kilometer per uur lopen.'

Kan het sneller? Misschien als er echt gesprint wordt, en er om de 200 à 300 meter gewisseld wordt? Dat laatste lijkt echter slechts voorbehouden aan een achttal échte sprinters, maar of die paradepaardjes een lange, vochtige en dus blessuregevoelige nacht in Friesland en op de Afsluitdijk aankunnen, is zeer de vraag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden