In Madras loopt 'n spion met videocamera langs het veld

Hockeycoach Roelant Oltmans heeft vrijdag in Madras een hartig woordje gesproken met zijn Australische collega Terry Walsh. De voorman van Oranje gaf zijn vakbroeder daarbij een lesje in ethiek....

ANP

MADRAS

Oltmans ontwaarde hem vrijdag met een videocamera op de tribunes. De Australische 'spion' wilde tijdens de laatste training van de Olympische kampioen nog even enkele vaste patronen bij lange - en korte hoekslagen vastleggen. De Nederlandse teamleiding liet echter snel en duidelijk blijken daar niet van gediend te zijn.

'Het gaat om een herenafspraak', bromde Oltmans. 'Bij oefenwedstrijden of toernooien mag hij filmen wat hij wil. Maar tijdens trainingen zijn camera's verboden. Walsh hoort dat te weten.'

De afsluitende oefensessie van Nederland in Madras trok veel bekijks. Spelers, trainers en officials van de vijf andere deelnemers aan de Champions Trophy toonden interesse in het verjongde Oranje. Mede door de belangstelling liet Oltmans zijn spelers af en toe een toneelstukje opvoeren.

'We hebben bewust afwijkende varianten van onze strafcorners laten zien', glimlachte hij. 'We hoeven onze tegenstanders niet meteen alles voor te kauwen.'

Oltmans hield aan de laatste training een tevreden gevoel over. 'Het ziet er goed uit allemaal. De spelers maken een gretige indruk. Ze zijn klaar voor Pakistan.'

Het incident met Walsh was niet de enige kwestie waarover Oltmans zich vrijdag in het stormachtige Madras opwond. De bondscoach van Oranje ergerde zich eveneens aan de rommelige opzet van het jaarlijkse elite-toernooi. Trainingstijden veranderden voortdurend en zelfs het speelschema stond amper 24 uur voor de openingswedstrijd tussen India en Duitsland nog niet helemaal vast.

'Niets is zeker in dit land', mokte Oltmans. Hij deed vrijdagmiddag tijdens topberaad tussen de teams en het organisatiecomité prompt uitgebreid zijn beklag. Alle trainingen en wedstrijden hebben plaats in hetzelfde stadion, dat niet over een lichtinstallatie beschikt. Het dagelijkse programma is derhalve zeer krap, ook al omdat de wensen van de tv-partners de hoogste prioriteit hebben.

Oltmans ziet best toekomst voor een nieuw en omvangrijk hockeytoernooi op de internationale speelkalender. Maar de voorman van Oranje verbindt er op voorhand twee voorwaarden aan: de cyclus van de Champions Trophy moet van één in twee jaar veranderen en de speeldata van de extra wedstrijden dienen meteen voor vele jaren vast te staan. 'Anders wordt het programma wel erg vol en onoverzichtelijk', meende hij.

Oltmans reageerde in Madras op de plannen van de internationale federatie (FIH) om met ingang van volgend jaar november de World Hockey Series te lanceren. Een ambitieus project, bedoeld om het hockey meer onder de aandacht van het publiek en de commercie te krijgen. Voorlopig heeft de FIH echter nog geen contracten over tv-rechten en sponsoring gesloten.

Niet bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.