REPORTAGE

In het spoor van wielrenner Kwiatkowski

In de door hem betaalde wielerschool bewonderen jonge renners zijn kampioens-trui. Volgt een van hen Michal Kwiatkowski op?

Leerlingen van de Poolse wielerschool Copernicus kijken met directeur Michal Jackowiak (voorgrond) en trainer Marcin Mientki naar beelden van de door Michal Kwiatkowski gewonnen Amstel Gold Race. Beeld Rigamonti
Leerlingen van de Poolse wielerschool Copernicus kijken met directeur Michal Jackowiak (voorgrond) en trainer Marcin Mientki naar beelden van de door Michal Kwiatkowski gewonnen Amstel Gold Race.Beeld Rigamonti

Het is gezellig druk in de lerarenkamer van wielerschool Copernicus. De training van de junioren zit erop en op de computer wordt driftig gezocht naar een uitzending van de Waalse Pijl. Die willen de jonge renners in geen geval missen. Maar eerst krijgen ze van schooldirecteur Michal Jackowiak, die mee op trainingstocht is geweest, nog een video voorgeschoteld van de laatste kilometers van de Amstel Gold Race.

'Kijk', vertelt Jackowiak, terwijl op het scherm de Belg Philippe Gilbert op de Cauberg aan de haal gaat, 'Michal beseft dat hij niet kan volgen, maar in plaats van te forceren laat hij zich even uitzakken en rijdt op eigen tempo naar boven.' Even later is te zien hoe 'Michal' in het zog van de Spanjaard Rodriguez komt aansluiten bij de koplopers. Jackowiak opnieuw: 'En hier kiest hij handig voor de linkerkant, zodat hij zo weinig mogelijk wind vangt.'

Michal, dat is natuurlijk Michal Kwiatkowski, de Poolse renner die in Torun zijn eerste stappen zette in het wielrennen en zijn dank daarvoor betuigde door in de stad een eigen school op te richten. Naar een naam was het niet lang zoeken. Behalve wielerhoofdstad van Polen is Torun ook de geboortestad van Nicolaas Copernicus (1473-1543), de sterrenkundige die de aarde om de zon liet draaien.

In de naar hem genoemde wielerschool draait, nogal begrijpelijk, alles om een andere ster. Hoog boven het computerscherm waarop de junioren Kwiatkowski naar de overwinning zien stormen, hangt, bijna als een kruisbeeld, de gesigneerde regenboogtrui die hij vorig jaar in het Spaanse Ponferrada veroverde.

Afgelopen zondag voegde de wereldkampioen daar dus de Amstel Gold Race aan toe, een overwinning die hij volgens trainer Marcin Mientki te danken heeft aan zijn koersinzicht. 'Michal is een buitengewoon slimme jongen, die als geen ander lessen weet te trekken uit zijn nederlagen.'

Mientki, een oud-baanwielrenner, kan het weten. Voordat de bijna 25-jarige Kwiatkowski naar het buitenland vertrok, had hij hem enkele jaren onder zijn hoede, en met succes: in de lerarenkamer hangt tegenover de regenboogtrui van Kwiatkowski de trui die hij in 2007 als wereldkampioen tijdrijden bij de junioren veroverde. Toen al was duidelijk dat hij een groot renner zou worden, vertelt Mientki. In de toekomst is zelfs het winnen van de Tour de France haalbaar, meent hij, al zal zijn vroegere pupil dan wel een paar kilo moeten afvallen.

Michal Kwiatkowski tijdens de Amstel Gold Race in Valkeburg, 19 april 2015. Beeld epa
Michal Kwiatkowski tijdens de Amstel Gold Race in Valkeburg, 19 april 2015.Beeld epa

Voorpaginanieuws

Verwend worden ze de laatste tijd wel, de Poolse wielerliefhebbers. Behalve met Kwiatkowski kunnen ze uitpakken met Rafal Majka, een klimmer die vorig jaar in de Tour twee bergritten won en de bolletjestrui veroverde. Nee, de tijd dat ze in Polen allang tevreden waren met een plaatsje in de eerste helft van het peloton is voorbij.

Ook de media hebben dat ondertussen opgemerkt. Terwijl vroeger wielerwedstrijden hooguit een plaatsje in de marge kregen, zijn ze nu bijna voorpaginanieuws geworden. Bijna, want maandag moest in het belangrijkste sportblad van Polen, Przeglad Sportowy, de Amstel Gold Race toch nog wijken voor een volleybalwedstrijd.

Copernicus kan er alleen wel bij varen. In september dienden zich liefst 115 leerlingen aan en toen was Kwiatkowski nog niet eens wereldkampioen geworden. Na hun lesuren op de met Copernicus verbonden sportschool worden ze begeleid door een gepassioneerd team van specialisten. De meesten hebben ooit zelf gekoerst, vaak met succes.

Ook qua uitrusting mogen de leerlingen niet klagen. Met dank aan Kwiatkowski, die niet op een zloty ziet wanneer het over zijn school gaat, beschikken ze over het beste materieel. Zowel de fietsen als de auto's van de begeleiders heeft de wereldkampioen betaald. Zelfs het internaat, waar hij in zijn jonge jaren zelf verbleef, werd op zijn kosten gerenoveerd. Alleen de fietspaden ontbreken nog, maar daar kan Kwiatkowski natuurlijk weinig aan veranderen.

Die entourage moet ervoor zorgen dat, om het in de woorden te zeggen van Zbigniew Barcikowski, tussen de paddestoelen opnieuw een boleet opduikt. Barcikowski is eveneens een voormalig trainer van Kwiatkowski.

De grootste bron van inspiratie is natuurlijk Michal zelf, een sympathieke verschijning die weinig last heeft van kapsones. Wanneer hij na Luik-Bastenaken-Luik voor een paar weken naar Torun komt, mogen de junioren samen met hem trainen.

De toekomst ziet er dus veelbelovend uit, ook al is er voorlopig geen nieuwe ster in zicht. Bij de junioren is er weliswaar een jongen die, met zijn zonnebril op, sprekend op Kwiatkowski lijkt, maar helaas beschikt hij niet over dezelfde benen. De grootste hoop is voorlopig gericht op een naamgenoot van de wereldkampioen, de 16-jarige Maciej. Op de dag dat Michal de Amstel won, won hij in de buurt van Torun een belangrijke wedstrijd bij de junioren.

Een goed teken, maar Mientki betwijfelt of Maciej even sterk zal worden als Michal. Die had in zijn jeugd de overwinningen voor het uitkiezen. Tja, Kwiatkowski kan dan ook alles: tijdrijden is zijn specialiteit, maar zoals de Amstel Gold Race en het WK bewezen kan hij ook bergop aardig uit de voeten. Het moet hem in staat stellen zondag, na de Amstel, ook nog Luik-Bastenaken-Luik te winnen.

En wie weet, hopen ze woensdag in Torun nog, de Waalse Pijl. 'Hij zit helemaal voorin', schreeuwt Andrzej Klejnowski, een van Mientki's collega's, wanneer het peloton de voorlaatste keer passeert op de Muur van Hoei. Ook bij het begin van de slotbeklimming ziet het er nog goed uit voor Kwiatkowski. Daarna gaat het fout. Op 500 meter van de streep zit hij volgens directeur Jackowiak 'een beetje te ver'.

Even later wordt duidelijk dat hun idool geen kans maakt op de overwinning in de Waalse Pijl. Michal Kwiatkowski bolt pas als 33ste over de streep. Zelfs Jackowiak is er stil van geworden. 'Ach', zegt hij tenslotte, 'hij zal zich gespaard hebben voor Luik-Bastenaken-Luik.'

Michal Kwiatkowski tijdens de Waalse Pijl. Beeld epa
Michal Kwiatkowski tijdens de Waalse Pijl.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden