In het nieuwe wielerjaar krijgen juristen het druk

Ruzies en dopingaffaireskenmerkten de wielersport in 2006. Beterschap wordt niet beloofd...

Marije Randewijk

Als 2006 in het wielrennen het jaar van de dopingaffaires was, dan wordt 2007 zonder twijfel het jaar van de juristen. De sport heeft zichzelf in de dopingstrijd en in de jacht op het grote geld verloren en zal daar zwaar voor boeten.

De twee maanden waarin niet werd gefietst en die de rust hadden moeten terugbrengen, hebben geen beterschap gebracht. Integendeel, er heeft een machtsgreep plaatsgevonden en ook de verdeeldheid onder de Protourploegen groeide. Vooral dat laatste is belangrijk omdat hun eensgezindheid het wielrennen de laatste houvast bood.

Zij waren het die op de vooravond van de Tour de France sterren als Basso en Ullrich naar huis stuurden vanwege vermeende betrokkenheid bij het dopingschandaal rond de Spaanse dokter Fuentes. Zij hielden vast aan het ethische charter, dat juridisch op drijfzand was gebaseerd, maar in Straatsburg door de unanimiteit bij de ploegen aan kracht won.

Door het aantrekken van Basso was Bruyneel, ploegleider van het Amerikaanse Discovery Channel, de eerste die de ethische afspraken schond. Basso werd door de Italiaanse bond niet bestraft voor zijn aandeel in de Fuentes-affaire en dat stond, zo oordeelden de Amerikanen, gelijk aan vrijspraak.

Volgens de vereniging van Protourploegen ligt de zaak genuanceerder. Die staat op het punt Discovery Channel uit de club te stoten. Het zit de collega’s hoog dat Bruyneel bij de Tourstart nog hoog op de barricaden stond om de omstreden renners uit de ronde te weren, terwijl hij nu de eerste is om Basso een contract voor de neus te schuiven terwijl die nog altijd niet van alle blaam is gezuiverd.

De winnaar van de Giro moet, net als vijftig andere renners, nog getuigen voor de onderzoeksrechter. Wat hij onder ede verklaart, kan tot sportieve sancties leiden.

De organisatie van de Ronde van Duitsland heeft al verklaard dat hij, evenals Ullrich, niet welkom is. Het is ook allerminst zeker dat Basso volgend seizoen zal kunnen starten in de Tour de France.

De organisatie van de Franse ronde, ASO, heeft samen met de collega’s van de Rondes van Italië en van Spanje, RCS en Unipublic, een greep naar de macht gedaan in de wielerwereld. De G3, zoals zij zichzelf noemen, weigeren in 2007 deel uit te maken van de Protour van de internationale wielerunie (UCI) en hebben hun eigen regels opgesteld.

De belangrijkste daarvan is dat ze zich het recht toe-eigenen renners te weren die het imago van hun organisatie en de wielersport in het algemeen kunnen schaden. Het ligt voor de hand dat Basso hoog op hun lijst staat. Bruyneel kondigde alvast aan een uitsluiting van zijn kopman juridisch te zullen aanvechten.

Die strijd zal hij uiteindelijk winnen. Niemand kan – zonder rechtmatige gronden – het recht op arbeid worden ontzegd. Voetballer Jean-Marc Bosman toonde dat al eens aan.

Het was niet de enige wijziging die de G3 voor komend jaar aankondigden. In 2007 zullen ze 18 ploegen tot hun wedstrijden toelaten, aangevuld met 4 wildcards. In 2008 zijn dat er nog maar 16, eveneens aangevuld met 4 wildcards. De ploegen hebben ook startrecht; de startplicht, zoals in de Protour, vervalt. Zolang ze maar voor 31 december hun wensen hebben geopenbaard.

De internationale wielerunie maakte onlangs bekend dat zij Astana en Unibet.com als 19de en 20ste ploeg een Protourlicentie heeft verschaft voor het nieuwe seizoen. Maar het kleinood, waar fel om werd gestreden, is waardeloos wanneer 11 van de 27 Protourwedstrijden, in handen van de G3, een eigen koers varen.

De G3 worden inmiddels gesteund door de internationale vereniging van organisatoren (AIOCC). Die is naar de Europese Commissie gestapt om het gesloten karakter van de Protour aan te vechten. Zes wielerbonden (Oostenrijk, België, Spanje, Italië, Frankrijk en Luxemburg) hebben zich bij dat verzet aangesloten.

De Protour, bedoeld om het grote geld binnen te halen, lijkt daarmee zijn langste tijd te hebben gehad. Hoewel de internationale wielerunie met volharding blijft tegenstribbelen. Zij zegt de regering te zijn die de wetten van het wielrennen maakt. Anarchie wordt niet getolereerd.

Maar de internationale organisatie lijkt hierbij haar macht te overschatten. Ze staat alleen in het gevecht. De ploegen mopperen al langer over het gebrek aan steun van de UCI in de dopingstrijd. Ze voelen zich aan hun lot overgelaten. En deelname aan de Tour zal geen ploeg op het spel zetten om het verzet tegen de Protour te breken.

In de tweede week van januari praten de vertegenwoordigers van de ploegen opnieuw met elkaar om over het lot van Discovery Channel te beslissen. Daarna kunnen de juristen aan de slag. Ze zullen het druk krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden