In het gevlei raken bij de bondscoach

Bij een nationaal kampioenschap gaat het om de titels. In Alkmaar hebben de baanwielrenners deze dagen nog een tweede doel....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Van het internationaal olympisch comité mag elk land maar elf mannen en drie vrouwen afvaardigen naar Peking. Bij de vrouwen is er geen discussie over Willy Kanis, Yvonne Hijgenaar en Marianne Vos. Ze wonnen de afgelopen weken in verschillende disciplines een wereldbekerwedstrijd.

Voor de mannen betekent het dat ze met een grote veelzijdigheid komende zomer in het voordeel zijn. Of hun positie moet onomstreden zijn, zoals die van Theo Bos, of het gat met de concurrentie te groot, zoals bij Teun Mulder en Tim Veldt. Zij zijn in de teamsprint onvervangbaar.

Op de duuronderdelen is de strijd bij de NK ontbrand. Wie zijn kans op de olympische selectie wil vergroten, doet er in Alkmaar goed aan op zoveel mogelijk verschillende disciplines de aandacht van de bondscoach te trekken.

Robert Slippens heeft zich om die reden bereid getoond zich aan te sluiten bij de ploegenachtervolging. Plaatst hij zich daarvoor, kan het de weg vrijmaken naar zijn deelname op de ploegkoers. En andersom. De kans dat Slippens samen met zijn vaste Zesdaagse-partner Danny Stam met goud een oude olympische droom kan laten uitkomen, is al bijna uitgesloten.

De keuzes zullen in 2008 worden bepaald door Peter Schep. De wereldkampioen puntenkoers van 2006, steekt met kop en schouders boven iedereen uit. Hij is de belangrijkste kandidaat voor de duuronderdelen: de individuele en ploegenachtervolging en de ploeg- en de puntenkoers.

Het maakt dat de overige renners staan te dringen voor de ploegenachtervolging. De laatste weken mochten Jenning Huizenga, Jens Mouris en Levi Heimans het kwartet met Schep completeren. Het leidde in Sydney en Peking tot een vierde en derde plaats.

Volgens de bondscoach zijn er nog altijd zes à zeven renners die in aanmerking komen voor de ploegenachtervolging. Een daarvan heeft hij inmiddels van dat lijstje gestreept. Niki Terpstra weigert zich te onderwerpen aan de eisen van Pieters. De bondscoach wil dat de wegrenner meegaat naar de WK in Manchester, eind maart. Terpstra wil niet. In die periode wil hij zich laten zien in de Vlaamse eendagswedstrijden voor zijn Duitse werkgever Milram.

‘Mijn werkgever wil dat ik de Spelen rijd, niet de WK. Als ik het per se wil, dan mag het. Maar ik zie niet waarom dat per se moet.’

Een renner die deel wil uitmaken van de Nederlandse baanequipe dient een olympische nominatie op zak te hebben. Die kan alleen worden verdiend bij wereldbekerwedstrijden en de WK.

Terpstra toonde zich bereid deel te nemen aan de wereldbekerwedstrijd in Los Angeles, half januari. Pieters nam er geen genoegen mee. Het 23-jarige talent wil namelijk ook meedoen aan de Zesdaagse van Bremen, waardoor hij pas een dag voor de wedstrijd in Californië zou arriveren.

‘Hij wil er niets voor laten’, mopperde Pieters donderdag op de wielerbaan van Alkmaar. ‘Schep heeft ook een aantal Zesdaagsen afgezegd.’

De Noord-Hollander Terpstra begrijpt niet waarom zijn selectie zoveel problemen oplevert. ‘Er kunnen misschien genoeg jongens beschikbaar zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ze allemaal goed genoeg zijn, om het maar bot te zeggen. Ik hoor in die ploeg.’

Terpstra, in 2005 lid van de zilveren WK-ploeg, heeft zich ook niet ingeschreven voor de nationale titelstrijd op de individuele achtervolging. ‘Ik weet dat de anderen mij er graag bij hebben. Ik ben een renner die in de ploeg past.’

Het spreekt in zijn voordeel dat hij in Peking inzetbaar is op de ploeg- en puntenkoers, in tegenstelling tot Heimans en Huizinga. Maar hij is de enige niet. Slippens rekent zich om dezelfde reden rijk, evenals Wim Stroetinga. De zilveren medaillewinnaar van het WK scratch waagt zich zaterdag voor het eerst aan de individuele achtervolging om Pieters te tonen dat hij zijn ambities serieus zijn.

‘Andere mensen achten mij al kansloos, ik reken anders. Het gaat er uiteindelijk om meer plussen te hebben dan minnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden