In het Amsterdamse Bos is alles nodig, nuttig en goed

‘Televisie nieuwe stijl’ moet hockey in sporthiërarchie naar hoger niveau tillen...

Welgeteld 45 seconden zitten er zaterdag tussen het krijgen en nemen van een strafcorner. ‘Het lijkt wel een eeuwigheid’, moppert de Engelse hockeyer Gareth Andrew van Cannock, die langs de kant staat te kijken.

De verdedigende partij bestudeert grassprieten, de aanvallende partij begint een groepsdiscussie, de vogels in het Amsterdamse Bos overwegen een trektocht naar het zuiden. Maar als een Poolse speler de strafcorner er kennelijk in heeft gejast, neemt hockey weer zijn razendsnelle en voor leken tamelijk onnavolgbare loop.

WKS Grunwald Poznan heeft zojuist zijn achterstand teruggebracht tot 2-1 en in een hoekje van het Wagener Stadion beginnen de Bloemigans luidkeels te joelen. Hohoho, maant een oudere toeschouwer. ‘Het is wel een Nederlandse club, hoor!’ Waarna de Bloemigans, de harde kern van hockeyclub Bloemendaal, prompt stilvallen. Zo zijn nog de manieren in het hockey.

Amsterdam, de Nederlandse rivaal, sluit de wedstrijd af met 8-1 en dat is al de derde 8-1 zaterdag. Eerder waren Bloemendaal en het Spaanse Egara al net zo oppermachtig geweest. De European Hockey League (EHL) is dit weekeinde aan zijn eerste groepsfase begonnen en de krachtsverschillen zijn nog levensgroot.

De driekwart minuut die in acht wordt genomen voor een strafcorner is een van de regels die de EHL aan het vertrouwde hockey heeft toegevoegd. Ze dient overigens geen ander doel dan de televisiemakers ter wille te zijn.

Het geeft je als toeschouwer het gevoel onderdeel te zijn van een tv-show. Maar iedereen die zaterdag in het Wagener Stadion aanwezig is, bezweert dat het nodig, nuttig en goed is.

Hockey wil eindelijk eens de grote sprong voorwaarts maken als kijksport. Televisie moet dat voor elkaar krijgen en de EHL is daarvoor het voertuig.

Voor het tweede jaar neemt deze competitie, afgekeken van de Champions League, de plaats in van de Europa Cup. Werd dat toernooi in één weekeinde verspeeld, de EHL is over vier weekeinden gespreid. Het aantal deelnemers is opgeschroefd van 8 naar 24.

De clubs zijn vooral afkomstig uit vertrouwde hockeylanden. Maar Maurits Hendriks wijst liever op het succes van het Franse Paris Saint-Germain dat vorig jaar zo geïnspireerd raakte door de Europese competitie dat een intensieve trainingsperiode werd beloond met de tweede ronde. Dat lukt dit weekeinde opnieuw.

Hendriks, behalve hockeycoach ook inspirator achter de EHL, zit in een hoekje van de tribune als Bloemendaal het Russische Dinamo Kazan in de pan hakt. Achter hem staat een gesprekstafeltje en een spotlight. Straks zal hij met oud-international Minke Booij de wedstrijd voor de tv analyseren.

‘Televisie nieuwe stijl’, dat is volgens hem wat er dit weekeinde op Net 5 wordt geboden . Arthur Zuijderwijk, adjunct-directeur van producent Eyeworks, is graag bereid de mobiele regiekamer te laten zien als de kraamkamer van ‘televisie nieuwe stijl’.

Hockey is als B-sport altijd stiefmoederlijk bedeeld met camera's, waardoor het de voor leken onnavolgbare, zenuwachtige sport bleef. In Amstelveen heeft de regisseur een palet aan mogelijkheden om hockey bloot te leggen als de topsport die het meent te zijn.

Geluid en beeld dringen diep door. Coaches en scheidsrechters zijn met een microfoon toegerust, split screen belicht een spelmoment van twee kanten en de camera krijgt zelfs toegang tot de kleedkamer, toch de warroom van een topsport. Zuijderwijk: ‘Niet om de tactiek prijs te geven, maar om hockey een emotionele lading te geven.’

De vraag of de sport hierdoor niet in gedrang komt, wordt door alle bij de EHL betrokkenen met klem ontkend. Om de commerciële zenders ter wille te zijn, worden van twee helften vier kwarten gemaakt. Dat biedt niet alleen extra ruimte voor reclame, maar geeft ook coaches de kans een verliezend team op te peppen. Hendriks: ‘Maar ik geloof niet dat dat verkeerd is.’

Behalve de vertraagde uitvoering van strafcorners heeft de EHL ook spelregels bedacht die hockey ten goede komen. Dit toernooi wordt geëxperimenteerd met de vrije slag die niet per se moet worden afgespeeld, maar ook het begin van een solo kan zijn.

Hendriks: ‘Als je ziet hoe een topper als De Nooijer dat meteen oppakt, blijkt het uitstekend te werken.’

Ook Gareth Andrew en Richard Lane, spelers van Cannock, zijn er zeer over te spreken. Dat zijn ze, afgezien van de strafcorner, van de hele opzet. Hockey krijgt met EHL en het beschikbare sponsorgeld een ambiance die voor Cannock ongekend is.

Zondag waren Andrew en Lane in hun wedstrijd tegen Bloemendaal alleen op de Nederlandse televisie live te volgen. Sky Sports volstond in hun vaderland met een samenvatting. Lane: ‘Maar dat is voor ons al ongekend.’

Directeur Eric Treurniet van organisatiebureau Pro Sport is al even optimistisch. ‘De EHL moet zich natuurlijk nog bewijzen, maar het is de enige manier om hockey naar een echt internationaal niveau te tillen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden