In heel Europa actief, maar gretiger dan ooit

Trainers van topclubs klagen dat het een aard heeft als hun beste spelers weer eens voor een dag of tien de grens overtrekken om hun land te dienen....

Toen drie Belgen, een Zweed, twee Tsjechen, twee Roemenen, een Fin en een stel Nederlanders over Europa uitzwermden, had Ajax net met 1-0 van FC Zwolle gewonnen in een afzichtelijke partij. De ploeg was vormloos, ondanks de negen punten in de competitie en de nipte plaatsing voor de Champions League ten koste van Grazer AK.

Zaterdag was vooral in defensief opzicht van alles aan te merken op de eerste wedstrijd ná de terugkeer van het legioen, maar het was desondanks (tot de rust) de beste partij van het seizoen. Misschien had de bij de nationale ploeg beleefde vreugde voor een impuls gezorgd. Een andere omgeving kan ook verfrissend werken, zeker als de geur van succes is meegenomen naar huis.

De klaagzangen bij een exodus zijn begrijpelijk: de trainer is de greep op zijn spelers kwijt en dient zijn sessies af te werken met een uitgedunde selectie waarmee hij niet eens een fatsoenlijk partijspel kan houden. Patronen inslijpen is onmogelijk. Blessures liggen op de loer en bondscoaches in den vreemde dwingen hun uitverkorenen in een ander tactisch keurslijf.

Vrijdag begroette Koeman het contingent van veertien man weer op de training, terwijl bij koploper RKC in Waalwijk stiekem hoop leefde op een stunt.

Zlatan Ibrahimovic was met Zweden op reis geweest. Hij maakte twee doelpunten tegen San Marino en plaatste zich later in Polen voor het EK. Zaterdag was hij een gedreven aanvalsleider en maakte hij bovendien een doelpunt zoals hem dat bij Ajax, rekening houdend met zijn lengte, nog veel te weinig is gelukt. Na een swingende voorzet van Van der Vaart overrompelde hij Teixeira en kopte hij de bal steenhard tegen de touwen (2-0).

Tomas Galasek geraakte in het trainingskamp van de Tsjechen verlost van een blessure. Hij sprak op dinsdag de woorden dat hij kon spelen tegen Oranje en smaakte het genoegen van een overwinning op het zieltogende Nederland. Arm in arm met bondscoach en collega's, in bijna feeërieke sfeer, luisterde hij na de plaatsing voor het EK naar het volkslied.

Galasek orkestreerde zaterdag het middenveld waardoor Van der Vaart kon aanvallen zoals hij wilde, én hij benutte vlak na rust de strafschop waarmee het duel werd beslist.

Wesley Sonck, vorige maand al succesvol in de vriendschappelijke wedstrijd tegen de 'arrogante Hollanders', hield de hoop van de Rode Duivels op het EK in Portugal levend door woensdagavond twee doelpunten te maken tegen Kroatië. Hij was zaterdag een uur lang een soort rechtsbuiten, met wisselende acties, en maakte pas na zijn verhuizing naar het centrum (Sikora was ingevallen voor Ibrahimovic), zijn eerste officiële treffer voor Ajax.

Weliswaar raakte hij de bal verkeerd na de voorzet van Sikora, doch doelman Sinouh was op slag kansloos en Sonck kon eindelijk laten zien dat hij ook een verdienstelijk turner is. Hij maakte een radslag en een salto achterover, uitingen van vreugde die trainer Vergoossen bij Genk liever niet meer zag, om het gevaar voor blessures te beteugelen.

Rafael van der Vaart tenslotte was een van de weinigen die zich niet hoefde te schamen voor de prestatie van het Nederlands elftal in Praag. Hij veroverde eindelijk een basisplaats en scoorde zowel in Rotterdam tegen Oostenrijk als in Praag tegen Tsjechië.

Koeman maakte van hem weer een linkermiddenvelder en Van der Vaart trok in een min of meer vrije rol over het veld, her en der slimme passjes gevend en openingen vindend. Mede door zijn optreden is talent Sneijder even gedoemd tot de bank. Koeman ziet hem in het systeem met aanvallers op de vleugels vooral als linkermiddenvelder, maar daar staat Van der Vaart dus al. De centrale positie is voor Galasek, wiens defensieve kwaliteiten Koeman hoger inschat dan die van Sneijder. Op rechts dartelde Pienaar soms weer als vanouds.

En dus is Sneijder misschien een tijdje bankzitter. 'Dat doet me best pijn, maar over zijn ontwikkeling ben ik heel tevreden', aldus Koeman. 'En morgen kan alles weer anders zijn.'

RKC, dat Van Hintum zag wegvallen met een blessure waardoor de rechtsbenige Bouhlarouz linksachter moest zijn, deed twintig minuten aardig mee. Nadat Maxwell de bal na een door hemzelf opgezette aanval had meegekregen omdat Olfers zwak ingreep, kwam Ajax niet meer in gevaar. Vooral omdat de internationals in vorm waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.