In eigen doel schieten

Op 3 november 1971 speelde FC Den Haag een UEFA-Cupwedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers. Het verloor met 4-0. Toch stapte verdediger Joop Korevaar van Den Haag die avond niet met een ontevreden gevoel van het veld af....

Drie eigen doelpunten in één wedstrijd - het komt niet vaak voor, maarhet is niet uniek. Zo scoorde in 1996 Staf van den Buys van Germinal Ekerenin de met 3-2 verloren wedstrijd tegen Anderlecht zelfs een heuse hattrickin eigen doel. Ook de prestatie van Chris Nicholl van Aston Villa mag erzijn. In 1976 scoorde hij in de wedstrijd Leicester - Aston Villa, (uitslag2-2) alle vier de doelpunten: twee in eigen doel, twee in het goede doel.

Het wereldrecord 'in eigen doel schieten' staat op naam van StadeOlympique l'Emryne. Deze club uit Madagascar schoot in 2002 in de wedstrijdtegen Adema (uitslag: 0-149) liefst 149 keer in eigen doel. Het was eenprotestactie tegen dubieuze scheidsrechterlijke beslissingen in devoorafgaande wedstrijd.

Ook Barbados schoot een keer met opzet in eigen doel, maar in dit geval- een kwalificatiewedstrijd tegen Grenada voor de Caribbean Cup van1994 - had dit alles te maken met de merkwaardige regels die de CaribbeanFootball Union bedacht had voor het kwalificatietoernooi. Een gelijkspelwas niet mogelijk; stond het na negentig minuten gelijk, dan volgde eensudden death-verlenging, met daarbij de opvallende regel dat een doelpunt,gescoord in deze verlenging, voor het doelsaldo in de groep dubbel telde.

Deze laatste regel zorgde in de laatste groepswedstrijd voor hilarischetaferelen. Barbados moest met minstens twee doelpunten verschil winnen,anders zou Grenada door gaan. Tot drie minuten voor tijd stond het 2-0 voorBarbados. Toen scoorde Grenada 2-1 en leek Barbados uitgeschakeld, met nogslechts drie minuten speeltijd om de marge weer op twee te brengen.Barbados deed toen iets opmerkelijks. Ze schoten met opzet in eigen doel.Bij de stand 2-2 zou een verlenging volgen en hadden ze geen drie minuten,maar een halfuur de tijd om een - voor het doelsaldo dubbel tellend -doelpunt te maken.

Grenada begreep het gevaar en probeerde ook een eigen doelpunt te maken,want met een reguliere nederlaag van 3-2 zou dat land door zijn. Toenontstond de unieke situatie dat Barbados ook het doel van Grenada gingverdedigen, om Grenada te beletten een eigen doelpunt te maken. Het lukteGrenada niet om in de resterende speeltijd de bal in een van de twee doelente schieten, en een verlenging was noodzakelijk. In de verlenging scoordeBarbados (in het goede doel) en plaatste zich voor het eindtoernooi.

Het eigen doelpunt met de meest tragische gevolgen in de geschiedenisstaat op naam van de Colombiaan Andrés Escobar. Op 22 juni 1994 schoot hijtijdens de WK-wedstrijd VS - Colombia in eigen doel, waardoor Colombiauitgeschakeld werd. Tien dagen later werd hij doodgeschoten in een bar inMedellin, wellicht in opdracht van een goksyndicaat. Volgens de vriendinvan Escobar riep de schutter bij elk van de twaalf schoten die hij afvuurde'goal'. In 1995 werd ene Humberto Castro voor deze moord tot 45 jaargevangenisstraf veroordeeld. In 2005 kwam hij, wegens goed gedrag,vervroegd vrij. De spelers van Colombia zijn gewaarschuwd.

Martin van Neck

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden