In de schaduw gedijt Feyenoord het best

Gedijend in de schaduw van PSV en Ajax loert Feyenoord op een aanlokkelijk plaatsje in de zon. Zelf blijven winnen en wachten op fouten van 's lands Europese uitblinker Ajax, zo luidt het strijdplan dat Feyenoord bij de eindafrekening op de tweede plaats moet parkeren, met de voorronde van de Champions League als beloning.

Van onze verslaggever Willem Vissers

Na de 5-0 van zaterdag tegen Heerenveen, vrucht van een aanstekelijke fase na rust, werd de hoop uitgesproken op een nederlaag van Ajax, kansloos als Feyenoord zich achtte om PSV nog te achterhalen. Aldus geschiedde, waarmee de achterstand op de kampioen tot één punt werd verkleind.

En Ajax, zo weten ze in Rotterdam maar al te goed, verkeert in dezelfde situatie als Feyenoord een jaar geleden. Vorig seizoen glorieerde Feyenoord op het Europese podium, zij het een divisie lager dan de Champions League. De Europese krachtmetingen in de UEFA Cup, uiteindelijk beloond met het eerste internationale succes in 28 jaar, kostten handenvol punten.

'Als wij alles winnen, worden we tweede', stelde topschutter Van Hooijdonk derhalve. Met een hattrick binnen negen minuten bracht hij zijn totaal in de competitie op 21, ondanks een blessure die hem zes duels kostte. Het moet raar lopen wil hij zijn score van vorig seizoen, 24, niet overtreffen.

Van Hooijdonk staat model voor de relatieve stilte rond Feyenoord. Mogelijk presteert de aanvalsleider beter dan vorig seizoen, maar het valt minder op omdat de schijnwerpers gericht staan op Eindhoven en Amsterdam. Zo verwierf hij een jaar geleden faam met elf treffers uit een vrije trap. Dat aantal is nu alweer negen: zeven in de competitie, eentje tegen Juventus in de Champions League en een tegen Real Madrid in de Super Cup.

Het doelsaldo is precies hetzelfde als vorig seizoen na 34 duels: 68-29. Dat zegt iets over de aanval én over de defensie. Feyenoord komt, als het zo doorgaat, inde buurt van doelpuntentotalen uit bijvoorbeeld de seizoenen 1973/74 (96), 74/75 (94) en weer 96 uit het jaar (1983/84), het kampioensjaar met Johan Cruijff.

Tussendoor werkt Van Marwijk aan de formatie voor volgend seizoen. Onzeker is hij vooral over Van Haaren, de linksachter die eigenlijk al twee seizoenen geblesseerd is. Paauwe is met enige tegenzin naar de backpositie gedirigeerd en speelt daar steeds beter, zoals hij destijds ook de overgang van middenvelder naar centrale verdediger doorstond.

Van Marwijk zou met één nieuwe linksbenige centrale verdediger al tevreden zijn, beseffende dat die vrijwel niet te vinden is. De Nooijer, in de winterstop gehaald, doet het naar behoren en als het aan de trainer ligt, zal Feyenoord diens contract verlengen.

De ontwikkelingen van dit weekeinde (de nederlaag van RKC) zorgden er tevens voor dat het gat tussen Feyenoord en de nummer vier (vijftien punten) opnieuw groeide. De zeven overwinningen en het gelijkspel van Feyenoord sinds de winterstop hebben het gat met Ajax vrijwel gedicht. Feyenoord scoorde bovendien 28 maal in acht duels en Van Marwijk ziet tot zijn vreugde dat de wisselwerking tussen Van Persie en Buffel steeds soepeler verloopt. Voor de statische centrale verdedigers van Heerenveen was het duo veel te machtig.

Heerenveen begon aardig in een slome eerste helft, maar na afloop moest De Haan weer constateren dat zijn elftal in uitwedstrijden tegen de topclubs meestal weinig indruk maakt en zich veel te makkelijk laat afserveren. Sibon, De Jong, Nurmela, Denneboom en Jensen zijn vijf vooral aanvallend denkende pionnen. Zo spelen kán, maar dan moeten de verdedigers wel overeind blijven.

De ene defensieve blunder volgde echter de andere op. Bij het eerste doelpunt ging een voorsprong van drie meter van Edman op Buffel teloor, waarna de Zweed ook nog een verkeerde sliding maakte. Zo ging het maar door, onder meer door een mislukte buitenspelval en, als toppunt van klunzigheid, de manier waarop Venema een strafschop veroorzaakte op Buffel. En Sibon vond het nodig om De Nooijer te vellen met een elleboogstoot. De openbare aanklager zal een notitie hebben gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden