In beeld: Hoe Yuri van Gelder opkwam, viel, opkrabbelde en weer viel

Eindelijk mocht hij meedoen aan de Olympische Spelen. Yuri van Gelder schopte het zelfs tot de toestelfinale, maar het ging mis. Vanwege alcoholgebruik in de nacht van zaterdag op zondag werd hij uit de olympische ploeg gezet. Het is niet voor het eerst dat de turner door eigen toedoen zijn carrière in gevaar brengt. Terugblik op de loopbaan van een natuurtalent dat bereid is keihard te werken, maar dat harde werk eigenhandig teniet kan doen.

Yuri van Gelder in 2005.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Wereldkampioen en Europees Kampioen

Dat Yuri van Gelder talent heeft, was al onmiskenbaar na zijn achtste plek op de wereldkampioenschappen turnen in Anaheim in 2003 en de Europese Kampioenschappen in Ljubljana in 2004. Het onbetwiste hoogtepunt komt in 2005. Hij dankt zijn bijnaam Lord of the Rings en zijn succes aan dat jaar, als hij Europees Kampioen wordt in Debrecen en wereldkampioen in Melbourne. De Volkskrant schrijft: 'Nederland heeft zijn eigen superman, een mannetje dat in het turnen tussen sterke, brede jongens als de allersterkste van het stel geldt. In de ringen hangen is geen vertier voor luie donders of praatjesmakers. (...) Het goud werd Yuri van Gelder door iedereen gegund. Nooit een grote mond, altijd klappen voor de tegenstander, immer bereid zich in de trainingszaal in het zweet te werken.' Hieronder de oefening waarmee Van Gelder wereldkampioen werd.

'Geen controle meer'

'Ik werd in 2005 Europees kampioen en ging daarna als favoriet naar de WK in Australië. Je wordt dan geleefd. Toen barstte de bom eigenlijk', zegt Van Gelder eind vorig jaar tegen de Volkskrant. 'Iedereen wilde wat van mij. Je gaat overal naartoe. Ik ben een jongen die moeilijk nee kan zeggen. Ik deed wel heel veel. Had misschien wel te veel hooi op de vork. Ik had die zogeheten schnabbels, demo's. Het land in voor een optreden. Het motto was oogsten, als het koren rijp is. Ik heb me daarin misschien wel te veel laten gaan. Ik had er geen controle op.' Tijdens het EK van 2006 in Volos ontbreekt Van Gelder, wegens 'mentale problemen'. Op de WK in dat jaar wordt hij nog derde, een jaar later turnt hij in Amsterdam maar komt niet verder dan de tiende plek. Bij de WK in Stuttgart in 2007 wordt hij tweede. Het is niet genoeg voor een olympisch ticket.

Cocaïnegebruik

Van Gelder lijkt de weg terug gevonden te hebben in 2008. Hij wordt in dat jaar Europees kampioen in Lausanne, al plaatst hij zich niet voor de Spelen in Peking, en een jaar later nog eens in Milaan. Maar 2009 zou een donker jaar worden; hij wordt tijdens het Nederlands Kampioenschap betrapt. Een paar dagen voor zijn oefening heeft hij cocaïne gebruikt, en hij zegt tijdens een persconferentie geweten te hebben dat sporen van cocaïne gevonden zouden worden in zijn urine bij een controle. Hij gebruikte de drug al jaren, en van recreatief gebruik werd het een gewoonte, vertelde hij. Van Gelder wordt een jaar geschorst door de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie, en mag niet meedoen aan de Spelen van 2012.

Rentree, maar geen Spelen

Van Gelder maakt zijn rentree in 2010 en wint een wereldbekerwedstrijd in Gent. Niet lang daarna wordt hij door de KNGU alsnog uit de selectie voor de wereldkampioenschappen gehaald, vanwege 'medische redenen van persoonlijke aard'. Later blijkt dat Van Gelder is geschorst omdat hij weer cocaïne heeft gebruikt. Volgens de bond althans, Van Gelder zelf ontkent en zegt dat het om faalangst ging. Zowel de bond als de turner spreken van een onherstelbare vertrouwensbreuk. Later turnt hij toch weer wedstrijden waar hij wordt ingeschreven door de KNGU. Dankzij een uitspraak van het internationale sporttribunaal kan hij zich toch plaatsen voor de Spelen van 2012. Hij moet een goed resultaat halen bij de WK in 2011, maar maakt een fout in de afsprong. Weg olympische droom.

Van Gelder is terug - maar valt weer

Revanche. Van Gelder is terug, en weet zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar hij ook de toestelfinale haalt. Maar op de avond dat hij dat gaat vieren, loopt het mis. Van Gelder komt, volgens NOC*NSF, in de vroege ochtenduren terug in het olympisch dorp en geeft toe dat hij alcohol heeft gedronken. Hij wordt teruggetrokken uit het Nederlands olympisch team. Chef de mission Maurits Hendriks: 'Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij deelname aan de Olympische Spelen of welk sportevenement dan ook. Sportief is dit een aderlating, maar bij een dergelijke overtreding van de geldende waarden binnen TeamNL hebben we geen andere keuze. We staan voor samen excelleren met respect voor alle afspraken en regels. Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij. We hebben Yuri erop aangesproken en hij heeft toegegeven dat hij die ochtend pas is teruggekeerd in het dorp. Yuri heeft ons geen andere keuze gelaten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden