Illescas vindt enige uitweg om te ontsnappen aan Piket

Kortsjnoi - Onitsjoek 1. c2-c4 f7-f5 2. Pb1-c3 Pg8-f6 3. d2-d4 g7-g6 4. f2-f3 Lf8-g7 5. e2-e4 f5xe4 6. f3xe4 d7-d6 7....

GERT LIGTERINK

Van onze schaakmedewerker

Gert Ligterink

WIJK AAN ZEE

In het Hoogovenstoernooi zijn de drie rustige dagen begonnen. De vierkampers, die in het afgelopen weekeinde slag leverden, zijn vertrokken en de honderden schaakborden in Dorpshuis De Moriaan liggen er even verlaten bij. Vrijdag worden ze weer in gebruik genomen als de tienkampen beginnen.

Betrekkelijke rust heerste gisteren ook op het podium waar de deelnemers aan de twee grootmeestergroepen hun kunsten vertonen. De partijen werden scherp genoeg opgezet, maar op de een of andere manier vervlakten juist de meestbelovende gevechten alle in remise.

Ivan Sokolov en Loek van Wely zetten de toon. Gewoontegetrouw vlogen ze elkaar meteen in de haren in een Konings-Indiër van het ruigste soort. Sokolov ging op jacht naar de kort gerokeerde zwarte koning, Van Wely deed hetzelfde aan de andere kant van het bord waar wits koning een lang niet veilig onderkomen had gevonden.

Toen Sokolov een stuk offerde, hield het publiek de adem in. Had hij genoeg materiaal over om de doodklap uit te delen of kon Van Wely de aanval weerstaan? De spanning duurde niet lang. Het door Sokolov ontketende geweld was onvoldoende voor winst. Met een tweede offer kon hij wel remise door eeuwig schaak forceren.

Snel verplaatste de aandacht zich naar de partij van Jeroen Piket die hard op weg leek naar een derde overwinning ten koste van de Spanjaard Illescas. Piket had een stevige aanval in handen tegen een van ondersteuning door andere stukken verstoken zwarte koning.

In hevige wederzijdse tijdnood vond Illescas de enige uitweg. Hij offerde een kwaliteit en kreeg zoveel tegenspel dat Piket gedwongen werd de praktische uitweg te kiezen. Hij bood remise aan wat Illescas, blij dat hij heelhuids was ontsnapt, vlot accepteerde.

Ook Jan Timman maakte remise maar hij moest veel langer en harder voor dit resultaat werken. Tegen Valeri Salov, een oude rivaal tegen wie hij twee kandidatenmatches speelde, gebeurde iets vreemds. Salov offerde in de opening een pion die Timman om onduidelijke redenen onmiddellijk teruggaf. Erger nog, even later gaf hij nog een pion weg waarna hij zich kon opmaken voor een gevoelige massage in een eindspel met torens en lopers van tegengestelde kleur.

Zoals verwacht mocht worden, ging Salov tot het uiterste. Hij heeft in het verleden wel eens tegenstanders tot wanhoop gedreven door urenlang door te gaan in stellingen waarin hij een onbelangrijk snippertje beter stond. Niet zelden had deze vasthoudendheid succes. Ditmaal lukte het Salov niet. Timman gaf geen krimp en inde bij de 61ste zet een welverdiend half punt.

Twee overwinningen fleurden de ronde op. De Peruaan Granda Zuniga maakte een matige start goed door Nikolic te verslaan. Granda stond steeds wat beter, maar kreeg pas loon naar werken toen Nikolic na een blunder een stuk verloor.

De dagelijkse publieksprijs van 500 gulden ging naar Viktor Kortsjnoi die de Oekraïner Onitsjoek een lesje gaf in diepzinnig positiespel. Toen Onitsjoek ongeduldig aan de ketting rukte, sloeg Kortsjnoi in grote stijl toe. Hij nam zwarts koning op de korrel en besliste de partij met een paar mooie combinaties. De 65-jarige geweldenaar vond dat alles volgens plan was verlopen: 'Het was mij opgevallen dat mijn jonge tegenstander de neiging heeft zijn kansen te overschatten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden