'Ik zie je nog wel': 6 tot 8 wedstrijden

In de eerste helft van het lopende seizoen 1997-'98 zijn in het amateurvoetbal na veertien speelronden 168 scheidsrechters op de een of andere manier lastig gevallen....

Uit de stagnatie van het aantal molestaties en de stijging van het aantal rode kaarten trekt de KNVB de conclusie dat de scheidsrechters beter preventief optreden.

Een speciale werkgroep is bezig met de herziening van het in 1992 samengestelde 'Handboek begeleiding gemolesteerde scheidsrechters'. Daarnaast worden de straffen die voor de verschillende vormen van geweld kunnen worden gegeven aangepast. Per 17 januari gaan de tuchtcommissies op basis van een nieuwe omschrijving geweld op en rond de voetbalvelden zwaarder bestraffen.

De nieuwe richtlijnen:

* Belediging in woord of gebaar. Eenvoudige: 4 tot 6 wedstrijden. Grove (voorbeeld: spuwen): 6 tot 10 wedstrijden.

* Bedreiging. Dreigen met niet nader omschreven handelen. Eenvoudig (voorbeeld: 'ik zie je nog wel': 6 tot 8 wedstrijden.

Concrete bedreiging met fysiek geweld. Ernstig (voorbeeld: 'ik sla je straks in elkaar': 8 tot 10 wedstrijden.

* Fysiek gewelddadig handelen. Trekken aan kleding, wegduwen, enz.: 6 tot 10 wedstrijden. Het gooien en/of trappen van voorwerpen in richting van de official: 8 tot 12 wedstrijden. Slaan en/of schoppen in de richting van de official: 4 tot 7 maanden.

* Mishandeling. Lichte vorm - geen letsel, wel pijn: 1 tot 2 jaar. Middelvorm - letsel (voorbeeld: blauw oog): 2 tot 3 jaar. Ernstige vorm: genezingsduur langer dan tien dagen 3 tot 4 jaar. Zware vorm - blijvend letsel: royement.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden