Reportage

'Ik heb gekozen voor de tactiek om te winnen'

Na een te snelle openingsfase verandert de marathon van Rotterdam van karakter: het gaat niet meer om de tijd, maar om de klassering. Tot ergernis van de organisatie.

De Ethiopiër Abera Kuma arriveert zondag als eerste op de Coolsingel. Beeld Arie Kievit
De Ethiopiër Abera Kuma arriveert zondag als eerste op de Coolsingel.Beeld Arie Kievit

Abera Kuma, een verlegen Ethiopiër die de Engelse taal niet machtig is, werd om begrijpelijke redenen niet op het toneel gehesen in de aanloop van de marathon van Rotterdam. Hij is geen prater, zoals veel van de meestal fluisterende Afrikaanse lopers die liever de benen laten spreken.

Zondag bleek dat er in de voorbeschouwing op de marathon toch wel een klein lampje op Kuma gericht had mogen worden. De pas 24-jarige atleet won de wedstrijd over de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter. Hij kwam, na zijn derde volbrachte marathon, solo aan op de Coolsingel. Alleen zijn eindtijd viel tegen: 2.06.47.

Kuma liep in een groep die op 15 kilometer nog twintig seconden onder het Berlijnse wereldrecordschema van Dennis Kimetto (2.02.57) verkeerde. Het was een teken van overmoed. De race, als altijd in het teken van het produceren van een snelle tijd op het met zeven bochten ingekorte parkoers, zeeg na een goed uur ineen.

Het parkoersrecord uit 2009 (2.04.27) bleek bij lange na niet haalbaar. Een van de twee houders van dat record, de Keniaan James Kwambai, stapte na 28 kilometer zelfs geblesseerd uit. Het was ook op die afstand dat Kuma de benen ging voelen. Hij kreeg een spierblessure, maar bleek taai genoeg om vol te houden.

Bij de persconferentie na afloop moest Kuma bijna op het podium geholpen worden. Hij wreef in het Rotterdamse stadhuis over het pijnlijke linkerbeen, maar hij zei er in het openbaar niets over.

Later, met behulp van een tolk: 'Ik kreeg op 30 kilometer last van mijn kuitspieren. Dat kwam omdat de eerste helft van de race te snel was gegaan. Toen de hazen verdwenen, werd het lastig. Ik kwam hier voor een verbetering van mijn persoonlijke record. Toen dat niet lukte, heb ik gekozen voor de tactiek om te winnen.'

De Rotterdamse organisatie was redelijk verontwaardigd over de tactische race die zich in delaatste tien kilometer ontspon. Eric Brommert, de raceregisseur op de motor, sprak haast denigrerend van een wielerwedstrijd. De enige man die het tempo hoog hield, de Keniaan Bernard Koech, riep na afloopzijn collega's op om voortaan vooral mee te werken. Hij weet dat snelle tijden de toegang vormen tot de marathons waar meer geld omgaat dan in Rotterdam.

De snelle Kuma, in het najaar nog winnaar van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen, is een speciaal geval. Hij is gevormd voor de 5.000 en 10.000 meter op de baan. 'Maar een 10.000 meter kun je maar één keer per jaar lopen', zo schetste zijn manager Valentijn Trouw. Stadsmarathons zijn er in overvloed. 'Zijn toekomst ligt daar', aldus Trouw. Kuma moet daarom volgend jaar in Rio de olympische marathon lopen, zo luidt het ondernemersplan van Trouw namens het kantoor van Jos Hermens en Ellen van Langen.

Boonstra trotseert krampaanval, maar mist de limiet voor Rio 2016

Een 42-jarige vrouw die nationaal kampioen op de marathon wordt en zegt te blijven jagen op de olympische limiet voor Rio 2016, het is mogelijk in Nederland. Miranda Boonstra is een taaie. Zondag kreeg ze na 30 van de 42 kilometers last van kramp, ze stapte niet uit. 'Overal schoot de kramp in. Benen, hamstrings, kuiten. Alles', zo omschreef ze de pijn van de laatste kilometers in Rotterdam. 'Nog nooit gehad', sprak de voormalige steeple-loopster. 'Het is gewoon de kou geweest die op mijn spieren is geslagen.' Boonstra weegt 52 kilogram en is geen vrouw om naar de Noordpool te sturen. In 2012 raakte ze bekend door de ternauwernood gemiste limiet op de marathon voor de Olympische Spelen van Londen. Ze ging zelfs naar de rechter om haar ticket voor de Spelen af te dwingen. Vergeefs, uiteraard. Ze was in Rotterdam (met 2.27.32) 8seconden te langzaam geweest. Deze week zei Boonstra dat ze na een prutjaar weer een goede marathon wilde lopen. Onder de 2 uur 30 was het doel. Ze had over 2.28, de limiet vastgesteld door NOC*NSF. Het werd 2.32.13. Haar benen weigerden dienst. Ze kon geen knieheffing meer aan. De finish werd gehaald met gestrekte benen. Het was een mager resultaat voor de vrouw, die zoals de schaatsster Claudia Pechstein de leeftijdsgrens negeert. Ze zegt nog twee kansen te hebben op de limiet. Ze heeft contact gezocht met de Australische trainer Dick Telford, die haar via skype begeleidt. Haar oude trainer, Tonnie Dirks, fietste zondag als begeleider mee. Het leverde haar de nationale titel op. De nummer twee, Arianne Beckers, had 22 minuten achterstand.

Vorig najaar onderstreepte de Ethiopische atleet zijn mogelijkheden door in Berlijn, in de recordrace van Kimetto, tot het 30-kilometerpunt mee te gaan in het supertempo van de Keniaan. Hij finishte drie minuten achter de ontketende Kimetto: 2.05.56.

In Rotterdam presenteerde Kuma zich als een schuchtere jongen. Vier jaar geleden, bij de WK cross in Spanje, viel zijn ware temperament te bespeuren. Hij raakte toen in de sprint verwikkeld in een knokpartij met de Eritrese loper Samuel Tsegay. De buurlanden Ethiopië en Eritrea zijn vijanden. Tsegay hield zelfs Kuma's voet vast. Beide atleten werden na de dolkomische finish gediskwalificeerd.

Hoe een Hollandse opvoeding een Afrikaanse jongen kan veranderen, bleek uit het geval van Abdi Nageeye. De Nederlander miste de limiet voor Rio 2016 met ruim anderhalve minuut, maar ging na afloop stevig tekeer over de falende begeleiders. Hij zei dat de man op de motor beter even niet in zijn buurt kon komen.

Abdi Nageeye passeert de kubuswoningen tijdens de Marathon van Rotterdam. Beeld anp
Abdi Nageeye passeert de kubuswoningen tijdens de Marathon van Rotterdam.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden