Interview

'Ik ben nog de speler die ik was'

Vanavond speelt hij met Willem II tegen FC Twente - officieel zijn werkgever, tevens club in nood. Grootverdiener of niet, Cabral (24) moet zijn talent nu eens bewijzen.

null Beeld Jiri Buller
Beeld Jiri Buller

'Een goaltje zou niet slecht zijn', zegt Jerson Cabral nadat zijn opgang, zijn neergang en het begin van mogelijk een nieuwe opgang ter sprake zijn gekomen. Er volgt een bijna verontschuldigende lach. In godsnaam, laat niemand de indruk krijgen dat hij arrogant is.

Het verhaal van Jerson Cabral is het verhaal van de talentenfabriek die de eredivisie is. Aan de lopende band worden jonge voetballers geproduceerd. Wanneer het rijpingsproces te lang duurt, zijn er alweer nieuwe dozen met talenten, klaar om uitgepakt te worden.

Vanavond speelt Cabral met zijn huidige club Willem II tegen zijn werkgever FC Twente. De huur loopt aan het eind van dit seizoen af, het dienstverband in 2016. Op de dag van het vraaggesprek is de financiële misère bij Twente in volle omvang naar buiten gekomen. De club moet bezuinigen, ook op de spelerssalarissen.

In de eerste berichten wordt hij een grootverdiener genoemd. Is hij dat echt, een grootverdiener? 'Ik weet het niet. Ik kan er in elk geval niet veel aan doen nu.'

De 24-jarige Jerson Cabral behoort tot de lichting die een jaar of vier geleden werd afgeleverd bij de poorten van het topvoetbal. Jordy Clasie, Jeroen Zoet, Jeffrey Bruma en Ricardo van Rhijn zijn inmiddels gevestigde namen. Buitenspeler Cabral slalomt nog tussen teleurstellingen.

De verwachtingen van hem leken op 13 augustus 2011 te worden ingelost. Feyenoord, de club waar het voor hem begon, won die dag met 3-0 van Roda JC. Jerson Cabral scoorde tweemaal en legde de derde klaar voor Leroy Fer. Zijn naam schalde door De Kuip, zijn kostje leek gekocht.

null Beeld Jiri Buller
Beeld Jiri Buller

Conflict

Met Ronald Koeman als trainer en Jerson Cabral als basisspeler richtte Feyenoord zich op. Hij scoorde gedurende dat seizoen vijf keer, schat het aantal assists op tien en werd ook bij Jong Oranje een vaste kracht.

En toen ging het mis. De buitenspeler had een conflict met Koeman bij een wissel, waarvoor hij ter plekke uitleg vroeg. Het aflopende contract werd een tikkende tijdbom. In thuiswedstrijden werd hij uitgefloten door zijn eigen aanhang. De intuïtieve vanzelfsprekendheid verdween uit zijn spel.

Cabral: 'Ik kan nog steeds de speler zijn, die ik toen was.' Het is een zin die herhaaldelijk uit zijn mond komt, soms met meer stelligheid: 'Ik ben nog steeds de speler die ik toen was.'

Dat het bij Feyenoord stuk liep, vindt hij tot op de dag van vandaag jammer. Als geboren en getogen Rotterdammer met Kaapverdische wortels heeft hij alle stadia van talentontwikkeling doorlopen in en rond De Kuip. 'Feyenoord zit in mijn hart', zegt Cabral, en hij slaat met zijn linkerhand op de plek waar dat hart geacht wordt te kloppen.

Ronald Koeman beschouwt hij tot op de dag van vandaag als 'een baas', een groot compliment in zijn woordenschat. 'Ik wilde graag blijven, maar we kwamen er niet uit.' Dat was jammer, maar het spijt hem niet. Van een beslissing, willens en wetens genomen, kun je achteraf geen spijt hebben.

De transfervrije overstap naar Twente in 2012 zal hem geen windeieren hebben gelegd, maar heeft wel zijn loopbaan geknakt. Achter de basisspelers Tadic en Chadli gold Cabral als een belofte voor de toekomst. Die toekomst is dus nooit aangebroken.

Lastpost

De begenadigde buitenspeler bouwde de reputatie van lastpost op. In Enschede deden verhalen de ronde over een jongen die zich vergreep aan alcohol en geluidsoverlast veroorzaakte. 'Ik heb er om gehuild', zegt hij.

Moeilijke jongen? 'Respect staat bij mij bovenaan. Als ik geen respect had, zou ik mijn moeder tekortdoen. Voor haar heb ik namelijk het allergrootste respect.' Hij slaat opnieuw met zijn linkerhand op zijn borst.

Vorig seizoen werd Cabral bij ADO Den Haag gestald, maar zelfs dat was te hoog gegrepen. Bij de schaarser wordende invalbeurten zag je hem verstijven zodra de bal in zijn beurt kwam. Het gemak waarmee hij twee jaar eerder nog verdedigers omspeelde en afgemeten voorzetten verzond, leek uit een verleden tijd te stammen.

Cabral in actie tegen SC Heerenveen, op 4 oktober 2014. Beeld ANP
Cabral in actie tegen SC Heerenveen, op 4 oktober 2014.Beeld ANP

Opnieuw keerde de eigen aanhang zich tegen hem. 'We moesten een soort degradatievoetbal spelen en daar ligt mijn kwaliteit niet. Ik moet de bal hebben, risico in mijn spel kunnen leggen.'

Hij heeft zich al die tijd vastgehouden aan een uitspraak van collega Jetro Willems, ooit gelezen in VI : 'Wie mij niet heeft gemaakt, kan mij ook niet breken.' Vertrouwen, dat heeft hem op de been gehouden. Wat eens was, kon toch niet voor altijd zoek zijn?

Maar begin dit seizoen leek Jong Twente en de eerste divisie zijn naargeestig perspectief te worden. Op de laatste dag van de transferperiode weekte Willem II hem los voor de huur van één seizoen. Jurgen Streppel werd zijn trainer, een man met de reputatie stagnerende talenten aan de gang te krijgen. Streppel houdt hem scherp, zegt Jerson Cabral, en dat heeft hij nodig.

Lichtvoetigheid

Toch leek hij ook bij Willem II veroordeeld tot het jeugdteam. Op maandagavond naar de beloften van Heerenveen. 'Daar doe je het niet voor.' Zijn tweelingbroer overtuigde hem dat hij zich weer moest bewijzen. Jerson Cabral scoorde twee keer in Heerenveen en was goed voor één assist, een echo van dat optreden in De Kuip vier jaar geleden. Het tij keerde.

Tegen Ajax begon hij twee weken geleden in de basis. Hij maakte zijn acties, zoals voetballers zeggen als het goed gaat. Ook uit tegen AZ was er zondag iets te zien van de ongeremde lichtvoetigheid. Tegen Twente hoopt Cabral vrijdag de lijn door te trekken.

Zullen alle tegenslagen hem uiteindelijk tot een betere voetballer maken? 'Ik heb het altijd een enorm cliché gevonden, maar het is echt zo. Als het goed gaat, denk je aan de momenten dat het niet goed ging. Dat houdt je scherp.'

Twente-coach Schreuder hoopt op teamprestatie na slechte week

Het kan niet anders of Twente-coach Alfred Schreuder moet zich belazerd hebben gevoeld, toen de club bekende dat zij drastisch moet bezuinigen om een faillissement te voorkomen. Zijn ploeg leverde op last van de KNVB ook nog eens drie punten in, omdat de financiële huishouding niet klopte. FC Twente zakte naar de negende plaats en treft vanavond Willem II, dat nog maar een punt achterstand heeft op Schreuders team. 'Niemand heeft in de gaten gehad dat de problemen zo ernstig waren. Ik wijs naar niemand, al heb ik wel vragen.' Ook voor de staf van FC Twente heeft de sanering gevolgen. Zo wordt het aflopende contract van assistent Youri Mulder niet verlengd. Schreuder: 'Twente moet op de rem trappen. Het is de uitdaging om ook in een slechte week een team te blijven.' Twente heeft al vijf duels niet gewonnen. Schreuder: 'Het is een flinke tik dat we drie punten zijn kwijtgeraakt. Maar we hebben die straf verdiend. Het duel met Willem II is meteen cruciaal.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden