IJzersterk PSV zet NAC met rug tegen de muur

Zo goed als in de eerste helft tegen NAC had Dick Advocaat zijn ploeg dit seizoen nog niet zien spelen....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

EINDHOVEN

Goed of slecht? Dat was de kwestie na een wedstrijd die gisteren eindigde in 5-1.

PSV begon ijzersterk, maakte gebruik van het hele veld en zette tegenstander NAC aldus met de rug tegen de muur. Binnen een kwartier was het 2-0. Na vijf minuten zette Vampeta voor. NAC-speler Gudelj liet de bal ongemoeid, waarna Stinga van dichtbij kon inschieten. Zeven minuten later zette De Bilde zijn passieve tegenstander Van der Looi op het verkeerde been en schoof de bal in de verste hoek.

NAC-trainer Neumann moest improviseren bij het samenstellen van zijn verdediging. De Roover ontbrak wegens een blessure, Brood maakte zijn rentree en deed dat als libero. Er zal dus best onwennigheid in het spel zijn geweest, maar NAC's grootste probleem was toch het aarzelende verweer. Zie het eerste en het tweede, maar ook het derde, het vierde en het vijfde doelpunt.

In de 41ste minuut speelde Numan in het strafschopgebied Cocu aan, die de bal met een hakje retourneerde, waarna Numan met zijn rechterbeen hard inschoot. Vlak voor rust kon PSV over de as van het veld een combinatie langs zes schijven opzetten. Opnieuw was Cocu de voorlaatste schakel, ditmaal was het De Bilde die van dichtbij kon afronden. Vlak na rust werd Cocu zelf nog een treffer gegund. Nadat zijn eerste poging door Karelse werd gestopt, kreeg hij alle tijd voor een doeltreffende herkansing.

Neumann kon er met zijn verstand niet bij: 'Een collectieve wanprestatie. Beter kun je het niet definiëren. Het was in elk geval moeilijk om naar te kijken en ik heb echt geen idee wat de jongens bezielde.'

Het dramatische was dat Neumann ingreep toen het schip al op de rotsen was gelopen. Hij wees libero Brood op zijn verdedigende taak, zoals de buitenspelers Helder en Brusselers opdracht kregen de offensieve daden van PSV-backs Numan en Vampeta te saboteren.

Glenn Helder maakte zondag zijn debuut voor NAC. Dat duurde slechts één helft en eigenlijk was dat 45 minuten te lang. Helder kwam in het stuk niet voor en weet dat naderhand aan een enkelblessure die hij in zijn geldingsdrang had verzwegen. Helder werd vervangen door Roelofsen die de wedstrijd in de laatste minuut zijn mooiste doelpunt schonk. Een vrije trap ging in een rechte lijn naar een bovenhoek.

De 89 minuten daarvoor had NAC helemaal niets in de melk te brokkelen gehad. De Amerikaan Stewart ontbrak wegens een interland tegen Canada. De Georgiër Archil Arveladze deed wel mee, maar daarmee was ook alles wel gezegd. In augustus leidde Shota's tweelingbroer zijn ploeg nog naar 3-3 in de eerste confrontatie tussen PSV en NAC. Nu stond hij in zijn eentje machteloos tegen de kolossale tweeëenheid Faber-Stam.

NAC was dus om veel redenen slecht, maar dat was niet de enige oorzaak van PSV's geslaagde optreden. De eerste helft tegen NAC was een bewijs van groeiende daadkracht (ook al te zien in de eerste helft tegen Heerenveen) en teamspirit (het belangrijkste wapen in de tweede wedstrijd tegen Newcastle United).

De verdediging moest in de afgelopen zes westrijden slechts twee doelpunten toestaan en daar stonden achttien treffers van eigen makelij tegenover. Iedere coach kan jaloers zijn op de as Stam-Jonk-Nilis-De Bilde. De laatste twee vormen bovendien na een blessurerijke competitiestart een dodelijke combinatie.

Advocaat ziet de patronen die hij in zijn hoofd heeft steeds vaker op gras realiteit worden. Met Stinga op de plaats van Petrovic blijkt hij weinig aan kwaliteit verloren te hebben. Sterker nog: 'Ik denk dat we met nog twee goede spelers de sprong naar de Europese top kunnen maken.' Het dreigende vertrek van Stam en Cocu kan die poging doen mislukken, maar het bestuur stelt alles in het werk om ze te behouden. Advocaat: 'Daarover hoor je mij niet klagen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden