Iedereen staat er slecht voor, behalve het damfenomeen zelf

Ton Sijbrands heeft zijn eigen wereldrecord blindsimultaandammen weer verbeterd. De marathon duurt ruim 28 uur...

De woorden ‘Kees geeft op’ denderen in de nacht van donderdag op vrijdag om 4.40 uur de foyer van het Esplanadegebouw in Tilburg binnen. Kees van Bakel is het eerste slachtoffer van Ton Sijbrands, die zijn eigen wereldrecord blindsimultaandammen probeert te verbeteren.

Na bijna 16 uur dammen en 31 zetten capituleert Van Bakel. ‘Als eerste, dat voelt niet goed’, zegt hij. ‘Ik heb eventjes gebaald, maar nu hoop ik vooral dat Sijbrands het record gaat pakken. Ik blijf het allemaal volgen in de foyer.’

Voor de negende keer begon Ton Sijbrands (57) donderdag aan een wereldrecordpoging. Acht maal had hij al succes. Sijbrands neemt het in Tilburg tegen 25 dammers tegelijk op. Bijkomende handicap: hij mag de borden niet zien.

In een afgesloten ruimte, een oude balletzaal op de tweede verdieping van het Esplanadegebouw op de campus van de Universiteit van Tilburg (UVT), moet hij alle zetten uit zijn hoofd doen. Geen pen, geen papier. Wel sigaren en koffie. Sijbrands’ enige hulpmiddel is zijn fenomenale geheugen. Via een microfoon geeft hij zijn zetten door aan de arbiter, die beneden in de spelersruimte staat.

Om 2.00 uur, na dertien uur dammen, heeft Sijbrands op de meeste borden een licht voordeel opgebouwd, maar opgeven doet niemand.

In een speciaal ingerichte rustruimte komt Astrid van der Stelt op adem. ‘Ik sta er niet best voor. Winst of remise zit er denk ik niet meer in’, zegt ze. ‘Maar ik heb er nog wel zin in, jazeker. Ik ben gek op dammen. Hoe langer, hoe beter.’

Ingrid de Kok rust uit op een matras. ‘Ik heb een rugblessure, dus ik moet af en toe liggen. Hopelijk val ik niet in slaap. De moeheid begint toe te slaan. Sijbrands staat er iets beter voor, maar ik heb nog hoop.’

Het is druk in de rustruimte. Sijbrands doet ongeveer een uur over elke ronde. Dat geeft zijn tegenstanders de mogelijkheid ervaringen uit te wisselen. Oppervlakkig, inhoudelijk overleg is ten strengste verboden.

‘Je komt niet verder dan: hoe sta je ervoor? Slecht’, zegt Leo Aliar. ‘Sijbrands heeft op bijna alle borden al een voordeel. De kans dat wij een fout maken, is veel groter dan dat hij dat doet.’

Twintig toeschouwers luisteren ondertussen aandachtig naar de analyses van grootmeester Auke Scholma en studenten van de UVT. Alle partijen worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Reservespeler Evert van de Pol is vastbesloten de hele nacht op te blijven. Hij weet dat hij niet meer in actie hoeft te komen, maar toch vindt hij het spannend. ‘Er gebeurt van alles daar’, zegt hij, als hij naar het scherm wijst waarop Sijbrands met zijn handen in zijn haar nadenkt over een zet. ‘Twee partijen gaan redelijk gelijk op. Nergens staat Sijbrands nadelig. Hij gaat het gewoon halen, daarvan ben ik overtuigd.’

Toch ontstaat ineens commotie in de zaal. Een blunder van Sijbrands, zo klinkt het uit de mond van Theo van den Hoek, hoofdorganisator. Gijs voor de Poorte komt in de positie zijn partij winnend af te kunnen sluiten. In de acht voorgaande wereldrecordpogingen verloor Sijbrands slechts één partij.

Helaas voor Voor de Poorte weet hij zijn voordeel niet uit te buiten. Twaalf uur na zijn misser sluit Sijbrands de partij alsnog winnend af.

De recordpoging slaagt uiteindelijk na 27 uur. Zes wedstrijden zijn dan nog bezig, maar de benodigde 70 procent aan winstpartijen is binnen. Van der Stelt en Aliar lopen tegen een nederlaag aan. De Kok blijft als laatste over. Zij geeft om 17.22 uur op, na 28 uur en 22 minuten. Sijbrands zegeviert 21 keer, vier partijen eindigen in remise.

Direct na zijn recordpoging wordt Sijbrands, groot Ajax-fan, op de hoogte gebracht van het verlies van zijn favoriete club in de UEFA Cup donderdagavond tegen Dinamo Zagreb.

‘Ach nee toch, liggen ze eruit?’, zegt Sijbrands verontwaardigd. ‘Het is maar goed dat ik dat niet heb geweten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden