Iedereen is nu verdacht, behalve Mels van Driel van Fortuna

Wat mij tot nu toe het meeste bevalt aan de omkoopaffaire in ons voetbal is dat justitie is getipt door een zogenoemde spelersvrouw....

De misdaadbrigade van De Telegraaf opende de krant vrijdag voor de tweede maal met onthullingen over de listen en het bedrog in de voetbalcompetitie. In het bericht dook een ‘ex-partner van een speler’ op.

Als deep throat zette zij justitie op het spoor. Het leidde ertoe dat diverse spelers en personeelsleden van ‘een club’ werden verhoord. Het blijkt om ADO Den Haag te gaan.

Die club bekende gisteren althans dat een reeks ‘mogelijke getuigen’ is verhoord. De verdachte is ‘een individuele speler’.

Op het eerste gezicht valt er niet veel bijzonders te ontdekken aan de resultaten van ADO Den Haag in het seizoen 2005-2006. De club eindigde op de vijftiende plaats. Dat viel enigszins tegen, maar ook weer niet zoveel dat geconcludeerd kon worden dat ADO ondermaats had gepresteerd.

Maar plotseling is het wel erg verdacht dat ADO in de eerste wedstrijd van het seizoen in het eigen Zuiderpark verloor van een club die door iedereen werd getipt als degradant, het zwakke en onervaren Heracles.

Wat het nog verdachter maakte, is dat beide doelpunten van Heracles werden gemaakt door een Japanner, Hirayama. Het is algemeen bekend dat het nooit voorkomt dat Japanners in de Nederlandse competitie een doelpunt maken, en twee doelpunten binnen een kwartier (!) al helemaal niet.

Achteraf kunnen we constateren dat de aanwijzingen destijds voor het oprapen liggen. Hirayama slaagde er niet alleen in de gewoonlijk ijzeren defensie van ADO twee maal te passeren, hij deed dit ook nog eens koppend. Koppen is bepaald geen specialiteit van Japanners.

Er kan bovendien een link worden gelegd met de Aziatische goksyndicaten. Er bestaan Maleisische goksyndicaten en Chinese goksyndicaten, dus natuurlijk ook Japanse goksyndicaten, ook daar houden ze van een gokje.

Den Haag is bovendien een stad met een duister verleden. In november 1995 werd de KNVB getipt dat scheidsrechter Dick Jol zou gokken op wedstrijden die hij zelf floot. Jol zou zijn inzetten hebben gedaan bij de Haagse broers Verhoek. Deze krant onthulde destijds dat de gebroeders Verhoek handelden in ‘groente, fruit, primeurs en panklare producten’.

Jol gaf toe dat hij wel eens bij de gebroeders Verhoek kwam, maar niet om een totoformulier in te vullen. Voor de D-junioren van voetbalclub VUC kocht hij daar fruit.

De familie van Jol verklaarde onmiddellijk dat de beschuldigingen kant noch wal raakten en dat de scheidsrechter er in was geluisd door zijn ‘rancuneuze ex-vrouw’. (Jol werd overigens vrijgesproken en door de bond volledig gerehabiliteerd.)

Weer een vrouw. Dat kan geen toeval zijn.

Die vrouwen zijn natuurlijk gewend geraakt aan een hoge levensstandaard en kunnen het, na de scheiding, niet verkroppen dat ze plotseling in de Haagse boetieks naar een prijskaartje moeten kijken en dan pas kunnen besluiten of ze tot aanschaf overgaan, in plaats van de hele handel meteen op de toonbank te gooien.

Het zou me niet verbazen als justitie een speciaal team heeft samengesteld dat ex-vrouwen van voetballers, trainers en scheidsrechters benadert en, nadat is toegezegd dat ze desgewenst een volledig nieuwe identiteit krijgen, meenemen naar een verhoorkamer. Want op een andere manier is er nauwelijks informatie te vergaren.

Geen taboe zo groot als omkoping. De verslaggever die donderdag voor een reactie op de daverende Telegraaf-scoop Louis Everard belde, werd door de directeur van de spelersvakbond VVCS bijna door de telefoon getrokken.

Het was allemaal ‘aperte nonsens’. Goksyndicaten bestaan volgens de vakbond niet en Nederlandse voetballers zijn veel te netjes om zich schuldig te maken aan dit soort malafide praktijken.

Maar toch.

Het is geen sluitend bewijs, maar je kunt toch moeilijk beweren dat Nederlandse voetballers zich niet laten omkopen, terwijl in Duitsland, Italië en België de ene na de andere beerput wordt geopend.

Ook FC Utrecht en Willem II werden vrijdag door De Telegraaf genoemd als verdachte clubs. Het verbaasde me niks, want de uitslag van hun onderlinge duel op de laatste speeldag, nota bene in Utrecht, was de meest opzienbarende en ongeloofwaardige van het seizoen, 1-4.

Voorlopig is iedereen dus verdacht, behalve speler Mels van Driel van Fortuna Sittard dat in de eerste divisie op de laatste plaats eindigde. Waarom zouden mensen ons omkopen als ze toch al weten dat we zullen verliezen, vroeg hij zich in het AD af. Hem geloof ik, maar voor de rest helemaal niemand meer.

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden