Ibrahimovic dankt zijn behendigheid als voetballer aan taekwondo

Scoren met een karatetrap, Zlatan Ibrahimovic draait er zijn hand niet voor om. Een van 's werelds beste voetballers van het moment dankt zijn opmerkelijke behendigheid mede aan een achtergrond in taekwondo.

Lisette van der Geest
Zlatan Ibrahimovic. Beeld afp
Zlatan Ibrahimovic.Beeld afp

Als Ibrahimovic in zijn jeugd nooit de zwarte band in taekwondo had gehaald, was hij waarschijnlijk ook een goede voetballer. 'Maar wel een die minder bijzondere oplossingen had gevonden in het veld', zegt René Wormhoudt. Hij kan het weten, Wormhoudt is samen met VU-hoogleraar Geert Savelsbergh grondlegger van het Athletic Skills Model (ASM) en werkte in zijn tijd bij Ajax samen met de Zweedse voetballer.

Sporten zouden meer van elkaar moeten profiteren, zei Wormhoudt deze week op een symposium in Almere. De filosofie van ASM geldt voor meer sporten dan doorgaans wordt gedacht. Zwemster Ranomi Kromowidjojo die in schaatspak achter Ireen Wüst over een ijsbaan glijdt? Waarom niet? Bij beide sporten draait het om glijbalans.

Balans is belangrijk

Schaatsen en zwemmen zijn zogenaamde donorsporten, sporten die gemeenschappelijke handelingen hebben. En wie had ooit gedacht dat turnen en voetbal goed bij elkaar zou passen? Wormhoudt: 'Het is toch gek dat een zwemmer zich maar op één balans richt? Balans is belangrijk in je atletische ontwikkeling.'

Er wordt door jeugdige sporters te vaak eenzijdig bewogen, vindt Wormhoudt. Dat is vragen om problemen.

De kans op blessures wordt vergroot door eenzijdig bewegen. De kans op verveling en dus ook motivatieproblemen neemt toe. Een jonge sporter die juist veelzijdig leert bewegen, heeft een grotere kans op betere prestaties.

Creativiteit kan het wapen zijn waar topsporters tijdens een wedstrijd geen antwoord op hebben

Mede dankzij zijn taekwondo-verleden is Zlatan zo'n goede voetballer. Alle topsporters zouden baat hebben bij een tweede sport, zegt René Wormhoudt, hersteltrainer van Oranje (+).

Een jaar geleden pas

Dafne Schippers is een prachtig voorbeeld, volgens Wormhoudt. Een jaar geleden maakte de medaillekandidate voor de Olympische Spelen pas de overstap van de zevenkamp naar het sprinten. Terwijl ze daarvoor maandenlang vragen moest pareren over het maken van een keuze tussen beide disciplines.

Wormhoudt: 'In de maatschappij is het vaak zwart of wit en moet je kiezen tussen sporten. Ik geloof in vijftig tinten grijs. Dit werkt voor haar en de zevenkamp heeft van haar een veelzijdige atlete gemaakt.'

Uit onderzoek blijkt dat de meeste deelnemers aan de Spelen op jonge leeftijd meerdere sporten hebben beoefend. Sporten waarin ze destijds geen medailles wonnen. Wormhoudt: '83 procent van de topsporters kwam op latere leeftijd bovendrijven, slechts bij 17 procent was een lineaire ontwikkeling te zien.'

Wil Nederland als klein land grootse sportprestaties bereiken, dan moet er een ommekeer komen, denkt Wormhoudt. Vaak wordt bij trainers vanuit angst gedacht, merkt hij. 'Dan ga ik badmintonnen met mijn voetballer, vindt hij dat leuker en ben ik vervolgens mijn voetballer kwijt. We moeten af van die gedachte.'

Voetballer Zlatan Ibrahimovic Beeld anp
Voetballer Zlatan IbrahimovicBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden