Huntelaar heeft als spits veel mee, maar is dat wel genoeg?

Van het viertal Van Nistelrooij-Kuijt-Vennegoor of Hesselink-Huntelaar neemt Marco van Basten drie spitsen mee naar het WK. Huntelaar kan alleen winnen....

Het contrast is te opvallend om te negeren: Ruud van Nistelrooij is de gelauwerde spits die op de eerste trainingsdag van Oranje de sores bij zijn club Manchester United van zich afspoelt. Klaas-Jan Huntelaar is de vrijbuiter van Ajax die niets te verliezen heeft. Hoewel?

‘Het is super om hier op het veld te staan’, zegt Huntelaar na zijn eerste training met het Nederlandfs elftal, terwijl Van Nistelrooij en Kuijt nog een paar ballen op doel schieten in Katwijk.

Denk niet dat Huntelaar tevreden is als deelnemer aan deze door bondscoach Van Basten ingelaste stage met achttien van de 34 spelers in de voorlopige selectie. Hij is zo’n jongeman die ruikt dat dít zijn moment is.

Vijftig doelpunten maakte Huntelaar in één seizoen, voor Ajax, Heerenveen en Jong Oranje. ‘Ik ben hier niet om vakantie te vieren.’ Hij zal oprecht balen als Van Basten komende maandag een lijst met 23 namen vrijgeeft waarop die van hem ontbreekt, terwijl niemand daarvan moet opkijken.

‘Tuurlijk’, zegt hij steeds op vragen. Hij kan ook invallen, hij gelooft in zijn kansen. En nee, hij is geen counterspits, maar hij is wél slim en hij gooit af en toe een tegenstander omver als de scheidsrechter de bal volgt. ‘Als ze op de grond liggen, is het makkelijker langs ze te lopen.’ Dat is ontegenzeggelijk waar, wat hij hier breedlachend te berde brengt.

Toch heeft Huntelaar een achterstand op de anderen. Vennegoor of Hesselink is geprezen door Van Basten om zijn speciale kwaliteiten: hij kan als invaller iets afdwingen, door zijn kracht en lengte. Van Nistelrooij is spits nummer één en Kuijt nummer twee. Kuijt kan in het Nederlands elftal ook als rechtsbuiten spelen.

Maar Van Basten kijkt nooit zo naar namen of reputaties. Hiërarchie is bij hem een rekkelijk begrip. Edgar Davids begon als aanvoerder, maar hij speelt zondag waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd van het seizoen met de Suriprofs.

‘Ik kijk of er goed wordt getraind en geïnteresseerd wordt gewerkt’, zo vatte Van Basten het belang van de stage samen. ‘Op twijfelgevallen zal ik extra letten.’

Van Basten herhaalde dat hij drie van de vier centrale aanvallers wil meenemen naar Duitsland, hoewel ook weer niemand moet opkijken als het anders uitpakt. ‘Ik weet nog niet welke beslissing ik neem.’ Wie niet meegaat? ‘Wie van de vier de minste indruk maakt.’ Waarmee hij suggereerde dat alles open is. Nooit een saaie dag met Van Basten.

De bondscoach zei eerder deze week op televisie dat Huntelaar buiten het strafschopgebied niet zo veel doet, dat je je soms afvraagt of hij wel meedoet. Gisteren: ‘Hij heeft niet die dreiging in de diepte, maar hij kan ook goede dingen doen buiten het zestienmetergebied.’

Dan Van Nistelrooij. Zijn sluimerende conflict met manager Ferguson escaleerde zondag, toen hij vertrok voor de wedstrijd tegen Charlton, volgens Engelse media na een ruzie met Cristiano Ronaldo.

Hij is weggelopen, luidde het eerste bericht. Weggestuurd bleek later, een verschil dat cruciaal is bij de afwikkeling van arbeidsconflicten.

‘Hem is verzocht weg te gaan’, zei Van Basten subtiel. Van Nistelrooij hoefde ook niet meer te komen voor de gisteren afgewerkte benefietwedstrijd voor Roy Keane, ook al zo’n speler die na een conflict met Ferguson vertrok. Dus was hij een paar dagen eerder vrij en was het logisch dat ook zich zou aansluiten bij de groep. Van Basten: ‘Dat leek ons verstandig.’

Van Nistelrooij, voor de camera van Sky Sports: ‘Ik had de benefietwedstrijd graag gespeeld en vind het jammer dat ik mijn respect voor Roy niet kan tonen. Maar ik heb hem gesproken en hij heeft begrip getoond.’

Over spitsen gesproken. Daar was nog de aanstaande onthulling in een boek over bondscoaches, waarin Leo Beenhakker een bloempot naar zijn hoofd geslingerd kreeg tijdens het mislukte WK van 1990, hetgeen een blauw oog tot gevolg had.

Gullit gooide, schreef een ochtendkrant, nadat een van de schrijvers van het boek een nogal vage uitleg had gegeven. Want het bleek niet Gullit, maar Adidas-vertegenwoordiger Lagarde, tijdens een onschuldig spelletje overgooien met bloempotten.

‘Ik kan me van een bult bij Beenhakker niets herinneren’, aldus Van Basten. ‘Ik heb ook altijd opgekeken van die 75 procent.’ Beenhakker zei destijds dat 75 procent van wat gebeurd is in 1990 nooit in de publiciteit is verschenen.

Onbeschreven is het blad van het WK 2006.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden