HORS JEU

Nog 42 dagen, dan begint voor 32 landen Le Grand Spectacle, het WK voetbal. Van woensdag 10 juni tot en met de finale op zondag 12 juli staan in totaal 64 duels in tien Franse stadions op het programma....

Deense steun voor Blatter, voorlopig

Denemarken is een van de mooiste voetballanden van Europa. Wie kent ze niet: Frank Arnesen, Sören Lerby (al is het maar als de ex van Willeke Alberti), Morten Olsen. Manager, voetballer, trainer. Hun prachtig Nederlands is een genot voor het oor. En weet u het nog? Zes jaar geleden, bij het Europees kampioenschap in Zweden, moesten de Denen op het laatste moment invallen. En ze wonnen. Pure Danish Dynamite.

De Deense bond, daar kun je ook mee lachen. Die steunt namelijk als enige in Europa de kandidatuur van Joseph Blatter voor het voorzitterschap van de FIFA, de wereldvoetbalfederatie. Alle andere landen, en dat zijn er nogal wat sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, kiezen voor Lennart Johansson, de Zweedse preses van de Europese voetbalunie UEFA, als opvolger van de stokoude Braziliaan Joao Havelange.

'De continuïteit van de FIFA komt in gevaar', zei een woordvoerder van de Deense bond terwijl hij zijn gezicht in de plooi probeerde te houden, 'als de federatie Havelange én Blatter (de huidige secretaris van de FIFA) op één dag kwijtraakt.' Daar is geen speld tussen te krijgen.

Dat Johansson van Scandinavische afkomst is, heeft niet meegewogen in de beslissing van de Denen. Maar goed, het is ook geen Eurovisie Songfestival. Erg standvastig is de Deense bond nu ook weer niet. 'Kopenhagen' behoudt zich het recht voor te switchen naar Johansson na de bijeenkomst van de Europese voetballanden op 5 juni. Drie dagen later wordt de nieuwe FIFA-voorzitter gekozen in Parijs, twee dagen daarna barst het voetbalfeest van 1998 echt los.

En als het aan Havelange zelf ligt, wordt Blatter natuuurlijk ook zijn opvolger. De Zwitser heeft de slippen van de Zuid-Amerikaan niet voor niets immer met veel eerbied gedragen!

'Zakkenvuller' Ivic staat onder curatele

Arme Tomislav Ivic. Ooit was de 64-jarige Kroaat in dienst van Ajax, en in januari werd hij benoemd tot bondscoach van Iran. Maar Ivic krijgt de laatste weken zoveel kritiek over zich heen dat de Iraanse bond hem een assistent, een zekere Bijan Zolfagar Nassab, in de maag heeft gesplitst.

Nassab wordt als één van de grootste kenners van het Iraanse voetbal beschouwd. Deze expert ging direct voortvarend van start als 'hulpje van' en gaf Ivic de schuld van de 'psychisch slechte toestand' der internationals. 'Ze trainen verkeerd. Dat ligt aan de bondscoach.' Lekker, zo'n assistent.

De druppel die de emmer deed overlopen bij de bond was de nederlaag van 2-0 van Iran in het oefenduel tegen Hongarije, onlangs in Teheran. De toeschouwers riepen in koor om de terugkeer van de Braziliaan Vieira, die Iran naar de eindronde leidde. Want Hongarije is echt geen hoogvlieger in Europa. In de play-offs voor een plaatsje bij het WK werden de Hongaren verpletterd door Joegoslavië.

De media in Iran zijn trouwens ook met een actie 'beschadiging van de trainer' begonnen. Ivic wordt een zakkenvuller genoemd en is, belangrijker nog volgens sommige kranten, totaal niet geïnteresseerd in de gevoelens van spelers en fans.

Fiscus in Frankrijk aast op Valderrama

Carlos Valderrama, de 36-jarige Colombiaan met de opvallende haardos, heeft een probleempje op te lossen voordat hij in Frankijk kan meedoen. Er staat een belastingschuld van 60 duizend gulden van hem open, uitgerekend in het land waar hij voor het laatst zijn kunsten wil vertonen. En betaalt hij niet, dan komt hij Frankrijk niet in.

Van 1988 tot 1991 was Vaderrama, die nu in de VS speelt, actief voor Montpellier. Uit die tijd stamt zijn conflict met de Franse belastingdienst. Maar er is nog hoop: de Colombiaanse bond wil Valderrama helpen met de afbetaling.

Het zou ook heel erg zijn als Valderrama niet bij het WK kan verschijnen. Want wat moet de stad Montpellier dan met de gala-avond die voor hem wordt georganiseerd, op 22 juni, direct na de wedstrijd van de Colombianen tegen Tunesië?

Dit is de vijfde aflevering uit een serie in de aanloop naar het WK voetbal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden