Hooliganisme

DE BAL rolt weer en de onverlaten die elk voetbalevenement aangrijpen om de beest uit te hangen, zijn weer los....

Vooral in Luik, waar Ajax speelde tegen Standard Luik, liep het uit de hand. Dit kan de Belgen worden aangerekend. Tegen de wens van Ajax werden kaartjes in de vrije verkoop gebracht. Achthonderd ervan kwamen in handen van Nederlandse hooligans, van wie er ongeveer tweehonderd al een stadionverbod hadden. Hun toegang tot de tribunes had derhalve gemakkelijk kunnen worden voorkomen.

Ajax had een daad kunnen stellen door niet te spelen, want de clubleiding was al voor aanvang van de wedstrijd op de hoogte van de aanwezigheid van de hooligans. Het bestuur van de Amsterdamse club kan daarom niet de handen in onschuld wassen. Voortaan mag worden verwacht dat rond zogenoemde vriendschappelijke wedstrijden dezelfde veiligheidsmaatregelen gelden als bij competitieduels.

De politieke reacties behoren tot het inmiddels overbekende repertoire. Minister Korthals van Justitie opperde de mogelijkheid van een buitenlands reisverbod voor geregistreerde voetbalvandalen. Kamerleden van CDA en VVD zeiden wat te zien in stadionverboden en elektronisch arrest.

Zowel aan het opleggen van een buitenlands reisverbod als aan het toepassen van elektronisch arrest kleven nogal wat juridische haken en ogen. Zij maken inbreuk op het fundamentele recht op fysieke vrijheid, het recht te gaan en te staan waar men wil. Die vrijheid kan alleen worden beperkt op basis van formele wetten. Voor de voorgestelde maatregelen is die juridische basis er nog niet - en het is de vraag of die er wel moet komen.

Voorafgaand aan Euro 2000 is al een aantal omstreden wetten gemaakt ter beteugeling van voetbalvandalisme. Die nieuwe bevoegdheden zijn nog niet of nauwelijks gebruikt en dus is nog maar weinig te zeggen over hun praktisch nut. Uitbreiding van het wettelijk arsenaal is op dit moment daarom voorbarig.

Voetbalvandalisme is een grensoverschrijdend probleem dat alleen in Europees verband kan worden opgelost. Reisverboden zijn alleen zinvol als alle Europese voetballanden daartoe besluiten.

Van de nu voorgestelde maatregelen mogen geen wonderen worden verwacht. Zowel een reisverbod als elektronisch arrest kan alleen door de rechter worden opgelegd aan gearresteerde hooligans, mits zij een misdrijf pleegden. De preventieve waarde van de maatregelen is daarom vrijwel nihil. Hooguit kunnen zij recidive enigszins terugdringen. Het strafrecht kan maar beperkt bijdragen aan de bestrijding van het hooliganisme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden