Hoogste tijd voor een nieuw mirakel

Ook de bondscoach die het positief denken als een geloof belijdt, keek met weinig plezier terug op het uurtje handbal dat hem in Rotterdam onder ogen was gekomen....

Zijn team bleef in de eerste van twee krachtmetingen tegen Kroatië om een plaatsbewijs voor het WK, ver verwijderd van het niveau dat het internationale tophandbal voorschrijft. Maar minstens zo erg vond Röttger het te moeten constateren dat het heen en weer gooien van de bal geen moment had geleken op het sprankelende snelheidsspel waarmee de ploeg anderhalf jaar geleden nog de wereld had verrast.

Dynamiek, souplesse en creativiteit leidden toen tot de vijfde plaats van het WK. Van die wapens bleek in het uitverkochte Topsportcentrum niets meer over. Slechts de olympische auto’s op de parkeerplaats, een uitvloeisel van de in St. Petersburg veiliggestelde A-status, riepen herinneringen op aan de prestaties van toen.

‘Wij spelen geen tactisch spel’, zei Röttger, die als militair weet hoe de vijand dient te worden verrast. ‘Wij moeten volop in beweging zijn, snel spelen en dan voor de keeper komen.’ In plaats daarvan oogde Nederland af en toe als een oude accordeon, die plichtmatig naar voren en naar achteren schuift.

De creativiteit vanaf de opbouwlijn ontbrak, niet zelden werden de verkeerde oplossingen gekozen, en het schotpercentage was ontluisterend. De 27 tegendoelpunten konden er volgens Röttger mee door. Maar het aantal gemaakte treffers mocht als zorgwekkend worden opgevat.

Ploegen die een rol van betekenis willen spelen in het tophandbal, dienen per wedstrijd zo’n dertig keer te scoren. De Nederlandse ploeg bleef zes treffers van die eis verwijderd. Vanaf de rechterhoek en de strafworplijn onttrok Saskia Mulder zich met twaalf doelpunten aan de malaise. Als enige.

De bondscoach begreep de plankenkoorts in de eerste helft – op de tribune hadden onder anderen de premier, Erica Terpstra en de Rotterdamse burgemeester plaatsgenomen – die onrust veroorzaakte bij zijn speelsters. ‘Maar dat bepaalde afspraken niet worden nagekomen, kan niet’, zei Röttger.

Kansrijk leek de situatie toen de maximale voorsprong was gegroeid naar vier punten, bij een stand van 15-11. Maar de beste Nederlandse speelsters, van wie er door het stoppen van oude krachten als Assink en Groot steeds minder vertoeven in de hoog aangeschreven Deense competitie, bleken niet in staat die marge lang genoeg vast te houden.

Veelzeggend was de opmerking van de bondscoach dat van slechts acht speelsters uit een selectie van zestien mag worden verwacht dat ze een volle wedstrijd het vereiste niveau volhouden. De rest is te jong en te onervaren. Pijnlijker was dat ook ervaren internationals zondag door de mand vielen.

Irina Pusic leed in de eerste helft de bal twee keer cruciaal balverlies. De Kroatische van geboorte, die het volgens Röttger moeilijk had gehad met het spelen tegen haar voormalige landgenoten, werd snel uit haar lijden verlost. Naast haar op de reservebank mocht gelijktijdig Pearl van der Wissel plaatsnemen.

Röttger zei dat hij een coachfout had begaan door een basisplaats te gunnen aan Van der Wissel, die bij het WK in het sterrenteam werd verkozen. Hoewel de opbouwster nog maar net is hersteld van een blessure aan haar kuit, liet Röttger haar, evenals Pusic, bewust aan de wedstrijd beginnen. Hij kon niet anders, vond hij. ‘Anders had ik direct het vertrouwen bij ze weggenomen.’

Arjenne Paap en Hofman bleken betere vervangers, zoals ook het inbrengen van keepster Jokelyn Tienstra voor Debbie Klijn een beslissing was die goed uitpakte. Maar het gedwongen afscheid van enkele routiniers en de blessure van Joyce Hilster hebben de selectie ingekrompen. Röttger is beperkt geworden in zijn mogelijkheden tot variatie op het veld.

Een sterk (maar zeker geen superieur) handballand als Kroatië maakt al jaren gebruik van dezelfde, in de eigen liga actieve speelsters, en kent zulke problemen niet. ‘Zij konden hun hele opbouwrij doorwisselen’, zei aanvoerster Diane Lamein, niet zonder jaloezie. De treffers werden onder bijna alle speelsters verdeeld.

Vooruitkijkend wees Röttger als pleitbezorger van het grenzeloze optimisme op de geschiedenisboeken. ‘Daaruit blijkt dat we uit beter presteren dan thuis’. Veel speelsters waren echter realistisch genoeg om in te zien dat het winnen met vier doelpunten verschil bijna onmogelijk zal zijn, zondag in Kutina.

Na de miraculeuze ontsnapping in de WK-play-off in Spanje, toen twee jaar terug de 30-31 in de slotseconden de 24-25 in Den Bosch wegpoetste, wordt een nieuwe Houdini-act gevraagd van het team. Als die verrassing uitblijft, werden de dromen van een volgend WK én de ambities voor een mooie zomer in Peking zondag in een uur tijd overboord gegooid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden