Hoogstandjes op kasteel Onstein

Verboden toegang. Ga terug! Bezoekers van landgoed Onstein wordt aan het begin van de oprijlaan met klem aangeraden rechtsomkeert te maken....

Op het zestigste verjaardagspartijtje van Melchers bestond het hoofdgerecht uit bridge. De mengelmoes van Nederlandse-, Europese- en wereldkampioenen, professionals, amateurs en liefhebbers vormde een bonte schakering van heterogeen bridgevolk. Een exotisch deelnemersveld van uiteenlopende speelsterkte: De nationale teams van Frankrijk, Italië, Pakistan en Israel, bridgekosmopoliet Zia Mahmood, topspelers uit Turkije, IJsland en de nationale top gevoegd bij viertallen om dochter Claudia, vrienden, kennissen en zakenrelaties en vanzelfsprekend een team rondom het feestkonijn. Om de krachsverschillen te effenen werden handicaps uitgedeeld. Frankrijk won in een wedstrijd van acht spellen met klein verschil (18-0) tegen een viertal thuisbridgers. Op het scorebord verscheen een 24-18 nederlaag voor de regerende wereldkampioen.

In het weekeinde stond bridgeplezier centraal. Melchers blijft alert en ondersteunend ten aanzien van de nationale Nederlandse teams. Begin januari 1999 staat serieuze kost op het programma als zes door bondscoach Kirchhoff uit de kernploeg geselecteerde paren aantreden voor een test tegen zes buitenlandse topparen. Doel: de formatie van het Nederlandse team voor het EK-1999 op Malta.

Aan technische hoogstandjes op 't Onstein geen gebrek. Ozdil (Turkije) bewees dat zijn zege in de Big Money Event in Scheveningen niet op toeval berust.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

--paspas1

dbl1SApas4

paspaspas--

Op de tafels met een zwijgende west ging 4 down toen de leiders klaveren uit de dummy speelden en west twee klaverenslagen, A en H maakte. Gewaarschuwd door het informatiedoublet koos Ozdil voor een ander speelplan. West kwam uit met troef voor B in zuid. Een ruiten was voor A in west die ruiten doorspeelde voor H. De leider nam V mee en troefde een ruiten met A. Er volgden nog drie troefrondes wat tot een eindspel met vijf kaarten leidde. West: H109 AB, Zuid: AV7 H6, in de dummy B653 9, oost onbelangrijk. Uit zuid A en V, west dook. Een derde harten was voor H in west die van A moest spelen. Het baat west niet als hij H de tweede keer neemt en met harten naar B van slag gaat; de dertiende harten in de dummy is vrij. Als west in het eindspel vier harten wil vasthouden moet hij A sec zetten en wint de leider het contract door een kleine klaveren te spelen en zo H tot tiende slag te ontwikkelen.

De leider in diagram 2 begon geeuwend aan het simpele routine 4-contract. West kwam uit met klaveren, B, V en H. Twee schoppenverliezers en A buitenboord, een fluitje van een cent.

Zie diagram 2

De leider speelde in de tweede slag een kleine troef naar H, oost bekende niet, een onverwachte en vervelende troefverliezer. Gedesillusioneerd speelde de leider troef aas en ruiten voor A in west die V meenam en met ruiten van slag ging. Hoe de leider het wendde of keerde, twee schoppenslagen voor oost. Na de schok van de troefverliezer gaf de leider het te snel op. Een effectief en elegant eindspel zat in de kaarten. Na H speelt de leider ruiten via V voor A. West gaat met ruiten van slag voor B. De klaveren gestript met A. Op H verdwijnt een kleine schoppen uit zuid. Een schoppen uit de dummy, B in oost, gedoken in zuid. Oost speelt H door, voor A. Harten aas en harten voor V in west. Deze moet gedwongen ruiten of klaveren in de dubbele renonce spelen waarop de laatste schoppenverliezer verdwijnt.

Standaardtheorie raadt voor een volgbod een vijfkaart aan, op tweehoogte gaat de voorkeur zelfs naar een zeskaart uit. Hans Melchers tartte dit principe door na een 1SA-opening een vierkaart in de strijd te werpen.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid

---- --1SA

2344

paspaspas--

Meestal speelde zuid 4 na een 1SA-opening, een stille west, en een 2-transfer door noord. In zuid gespeeld wordt 4 altijd gemaakt omdat west door de blokkade in harten niet op tijd naar oost kan oversteken voor de ruitenswitch. West maakt twee hartenslagen, klaveren voor A en B na is te laat. De verliezende ruiten uit noord verdwijnt op H in zuid. Het 2-volgbod maakte de transfer onmogelijk en bereidde de weg naar een redbod van oost-west, 5 gaat slechts één down, voor. Oost besloot om mysterieuze redenen evenwel 4 te laten spelen. Dit bleek nog beter toen hij als uitkomst B op tafel legde en 4 tot één down veroordeelde.

Zo nu en dan gebeurt het dat je 's avonds laat opschrikt door het beeld van een spel waarvan je pas dan de ins en outs duidelijk voor ogen krijgt. De westspeler in diagram 4 meende aanvankelijk dat het tegenspel kansloos was.

Zie diagram 4

westnoordoostzuid

--pas11

22pas4

paspaspas--

West kwam uit met ruiten voor A in zuid. De leider speelde A en vervolgde met V, H - honneur op honneur - en A. Uit de dummy 10 oost een ruiten weg, zuid een kleine schoppen en V in west. Ruiten voor H in oost die A en klaveren speelde voor H in zuid. De troeven getrokken, 10 en harten naar B. Met de harten drie-drie verdeeld was de dertiende harten in de dummy vrij zodat daarop de klaveren uit zuid verdween. Een ijskoude manche meende west. Tot hij wakker werd. Als west V niet dekt, blijft de leider in zuid aan slag; 10 kan overgenomen worden met B voor de schoppensnit. West wint V en speelt harten terug. Ook nu is de laatste harten vrij maar de leider kan deze slag nooit meer maken omdat west nog troeven heeft. Laatste woord? De leider kan na V een kleine schoppen uit zuid spelen, dan blijft de verbinding met de harten van de dummy intact.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden