Hoogleraar en oud-staatssecretaris: 'Schaatscoach Anema had geschorst moeten worden'

Sportkoepel NOCNSF is nalatig geweest in de afhandeling van de poging tot matchfixing van schaatscoach Jillert Anema tijdens de Winterspelen van Sotsji in 2014. De coach van stayer Jorrit Bergsma had in Pyeonchang niet op het olympische ijs mogen staan. Dat vinden Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht, en Margo Vliegenthart, voormalig staatssecretaris van sport.

Jillert Anema in de Gangneung Oval in Pyeongchang Beeld anp

Als coach van de Franse achtervolgingsploeg benaderde Anema vier jaar geleden de Nederlandse bondscoach Arie Koops met het verzoek of het Nederlandse team rustig wilde rijden, zodat de Fransen ernstig gezichtsverlies bespaard zou blijven. Als tegenprestatie beloofde hij dat de Fransen niet zouden winnen, zelfs niet als een Nederlander onverhoopt ten val kwam.

Poging tot matchfixing, was het oordeel van NOCNSF. Er volgde geen schorsing, maar een officiële waarschuwing. Die keuze is weloverwogen gemaakt op basis van juridische adviezen, liet de sportkoepel donderdag weten in een reactie. Het Internationaal Olympisch Comité werd niet geïnformeerd over de kwestie. Dat is donderdag wel gebeurd na een artikel in de Volkskrant.

Vliegenthart vindt dat de sportkoepel de kwestie niet in stilte had moeten afhandelen. 'Goed bestuur en fair play vergen heldere normen, die consequent worden toegepast en waarover in openheid verantwoording wordt afgelegd, zodat iedereen weet wat wel en niet hoort.' Ook Olfers vindt dat NOCNSF in de fout is gegaan. 'Niet alleen de internationale schaatsunie ISU, maar ook het Nederlandse publiek had vier jaar geleden al recht op deze informatie.'

Anema hielp donderdag Jorrit Bergsma aan het zilver op de 10 kilometer. Volgens Olfers had hij nooit in Zuid-Korea aanwezig mogen zijn. 'Coaches met dergelijke opvattingen moet je niet in je sport willen. Hij had vier jaar geleden de functie van bondscoach. Een voorbeeldfunctie. De tone at the top, zoals dat heet, is van zwaarwegend belang in dit soort zaken.'

In andere sporten zijn volgens Olfers zware sancties opgelegd na poging tot matchfixing. 'Er is afgelopen jaren van alles opgetuigd om de integriteit van de sport te verdedigen en Anema komt weg met een berisping. Als sancties niet uitlegbaar zijn, dan raak je je rechtsgevoel kwijt. Dat staat hier op het spel.'

Olfers en Vliegenthart verwijzen beiden naar een zaak uit 2010. Schaatscoach Ingrid Paul werd toen geschorst vanwege een poging tot het kopen van een olympisch startbewijs voor haar rijdster Gretha Smit bij de Spelen van 2006. Paul mocht een jaar lang het trainersvak niet uitoefenen van de schaatsbond. Die besloot ook op andere vlakken vier jaar lang niet met haar samen te werken.

Olfers: 'Er wordt door NOCNSF met twee maten gemeten: een avondje stappen en je wordt naar huis gestuurd (Yuri van Gelder in Rio de Janeiro, red.), maar vragen of mensen even wat langzamer willen schaatsen, dat moet blijkbaar kunnen. Dat druist echt in tegen alles wat sport mooi maakt.'

Naar aanleiding van de kwestie bood schaatser Jorrit Bergsma donderdag zijn excuses aan Sven Kramer aan. Hij had eerder op de dag gesuggereerd dat iemand uit diens kamp de informatie over zijn coach had gelekt naar de Volkskrant. In werkelijkheid was het Anema die zijn officiële waarschuwing onthulde.


Matchfixing in Sotsji

'Dit is slecht voor het team'
Anema wilde afspraken maken, maar kreeg direct te horen dat dit tegen de regels was. Jeroen Bijl, chef de mission van de Nederlandse sporters op de Olympische Spelen in Zuid-Korea, vind het jammer dat het nieuws hierover juist nu via de Volkskrant naar buiten is gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden