Hoog zweven op ritme van trom

NK meerkamp..

Van onze verslaggever Mark van Driel

Met de polsstok moet het gebeuren. Een verbetering van het Nederlands record zevenkamp, een uitnodiging voor de WK indoor: het kan alleen als Eelco Sintnicolaas hoog door de atletiekhal van Apeldoorn zweeft.

Hij weet het en hij weet dat hij het kan. Drie weken geleden vloog hij nog over 5.40 meter, een zeldzame hoogte voor een meerkamper. Hij waagde zich zelfs aan 5.60 meter, de EK-limiet voor specialisten op het onderdeel. Zijn drie pogingen mislukten, maar vanmiddag is er een nieuwe kans.

Eerst moet de 22-jarige Sintnicolaas wachten, eindeloos wachten tot alle andere deelnemers aan de NK zevenkamp klaar zijn met het polsstokhoogspringen. Of wat daarvoor doorgaat.

Liggend op het middenterrein ziet de Europees kampioen tienkamp onder 23 jaar vanuit zijn ooghoeken hoe sommige ‘concurrenten’ al worstelen met hoogten vanaf 3.20 meter. Twee uur later, bij 4.60 meter, is zijn laatste tegenstander klaar.

Sintnicolaas staat kwiek op en laat de lat op 5.00 meter leggen. Die hoogte is zelfs haalbaar als ze er hem midden in de nacht voor wakker maken, zegt hij later.

Tijdens zijn aanloop klinkt de diepe dreun van een grote trom door de hal. Zijn vader. De aanmoediging is afgekeken van Erki Nool, de olympisch kampioen tienkamp uit Estland, die altijd door fans met een trom werd vergezeld.

Sintnicolaas versnelt terwijl het ritme van de slagen stokt. Hij katapulteert zichzelf met een soepele zwaai hoog over de lat. Na een kort gesprekje met zijn coaches laat hij de lat meteen op 5.20 leggen. Een paar minuten later volgt een exacte kopie van de eerste sprong, opnieuw met haperende trom.

De volgende hoogte zal zijn zevenkamp maken of breken. Polsstok is het zesde onderdeel. Op de eerste vijf onderdelen heeft Sintnicolaas degelijk, maar niet bijzonder gepresteerd. Na de 60 meter (7,03), het ver- en hoogspringen (7.41 en 1.87), het kogelstoten (13.82) en 60 meter horden (8,14) kan alleen een blessure hem nog afhouden van zijn tweede nationale titel indoor.

Maar voor deelname aan de WK indoor of een verbetering van het elf jaar oude Nederlands record van Chiel Warners (6071 punten) is een sprong van 5.40 nodig met de polsstok.

Minimaal.

Sintnicolaas heeft geïnvesteerd in het onderdeel, dat veel punten oplevert (ter vergelijking: Warners sprong bij zijn Nederlandse record 4.70 meter). Hij heeft polsstokken van 5 meter gekocht. Nieuwe stokken kon hij niet betalen; ze kosten zevenhonderd euro per stuk. Maar voor een zacht prijsje kon hij de stokken van oud-wereldkampioen Rens Blom overnemen. De eerste keer dat hij ze gebruikte, vloog hij meteen over 5.40 meter.

Zijn trainer Vince de Lange is ervan overtuigd dat 5.60 of 5.70 mogelijk is, hoger misschien zelf als zijn pupil zich zou toeleggen op de polsstok. Dat zal niet gebeuren. Voor Sintnicolaas en De Lange gaat niets boven de meerkamp.

Om als meerkamper te slagen is het bovendien noodzakelijk één of meer onderdelen uitzonderlijk goed te beheersen. Sintnicolaas heeft eerder al goedbedoelde adviezen om zich toe te leggen op hordenlopen en verspringen naast zich neergelegd.

Weer klinkt de trom, maar ditmaal landt de atleet bovenop de lat. Zijn tweede poging op 5.40 is beter, maar op het laatst sleept hij de lat toch mee in zijn val naar de mat.

Alles hangt af van de derde en laatste poging. Het publiek wordt muisstil, zelfs de grote trom maakt geen geluid. Plotseling is het alsof hij op een gewone doordeweeks dag aan het trainen is, in de hal waar hij ’s winters bijna elke dag komt.

Weer tikt hij de lat aan.

Weg record, weg WK indoor in Doha. Het gebeurt in minder dan vijf minuten tijd. Sintnicolaas moet nog een afsluitende 1000 meter lopen (2.49,30: puntentotaal 5881), maar zodra hij de lat ziet tuimelen snapt hij dat zijn indoorseizoen voorbij is. Zevenkamp wordt tienkamp, sporthal wordt buitenlucht.

Pas volgend jaar heeft hij weer de kans zich te meten met de beste Nederlandse meerkamper uit het verleden. Misschien dat hij dan wel hoog kan vliegen met de polsstokken van Rens Blom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden