Hoofd

Soms, bij ingewikkelde onderwerpen waarover veel wordt geschreven, grijpt deze krant naar de rubriek Zo zit het. Dan wordt voor u nog even op een rijtje gezet waarover het ook al weer gaat met de IRT-affaire of de HSL....

Pretentieuze titel natuurlijk, want niets zit zo. Er zijn maar weinig dingen in het leven die met stelligheid beweerd kunnen worden en de meeste onderwerpen voor kranten vallen daar niet onder. En zeker niet de ingewikkelde onderwerpen, de potentiële Zo zit het-ers.

'Zo zit het', zeg je als een bank koopt. Je veert nog eens, steekt je duim op en beklemtoont het woordje 'zo'.

Bankzitter had begin deze week de aanvechting om een stukje Zo zit het te tikken. Over het onderwerp Sport 7 en de KNVB. Niemand leek meer te weten waarover het onderwerp ook al weer gaat. De kwestie was nodeloos ingewikkeld gemaakt. In het hoofd van Bankzitter zat een servicestukje, een vereenvoudiging.

Ik zag er maar van af. Soms is het beter te wachten tot anderen de vereenvoudiging aandragen. Zoals gisteren gebeurde. Het sectiebestuur betaald voetbal van de KNVB had er met Sport 7 een bende van gemaakt en zei gisteren het 'verstandiger' te achten 'om vast te houden aan ons op 6 december genomen besluit' (aftreden). Dat lijkt mij ook.

Als je iets verkoopt wat je niet hebt (tv-rechten), als je iets belooft wat je niet kunt waarmaken (alle voetbalclubs zouden rijk worden) en als je tv-kijkers opzadelt met iets wat ze niet willen hebben (Sport 7) kun je maar beter opstappen.

Over een ander, ingewikkeld en veelbeschreven onderwerp werd mij deze week ook een vereenvoudiging aangedragen. De (smaak) kwestie is deze: velen vinden dat Ajax de afgelopen twee jaar prachtige wedstrijden speelde, ik vind van niet. Niet dat ik het Ajax kwalijk neem, alle tegenstanders dragen ook schuld, maar het kon mij vaak niet boeien.

Die wedstrijd tegen Grasshoppers van vorige week, toen Ajax zogenaamd niet prachtig speelde, die was boeiend. De afgelopen twee jaar daarentegen wendde ik vaak het hoofd af van de tv. En dan nog zag ik: balbezit Ajax 68 procent, bal terug op Van der Sar, Blind, terug op Van der Sar, Reiziger, Ronald de Boer, steekpass buitenkant voet, Finidi, voorzet, doelpunt.

En dat twee jaar lang, het boeide mij niet meer. Ik kon het niet uitleggen, dreigde een Zo zit het te tikken maar kon me gelukkig beheersen. Maandag bracht Andrej Demtsjenko, een 20-jarige Rus die bij Ajax voetbalt, althans op de bank zit, topscorer van het Olympisch elftal van Rusland, de vereenvoudiging.

Hij zei in het Veronica-programma Ajax: 'In mijn hoofd zit: ik moet, ik moet. Ik moet naar die kant lopen, ik moet dat doen, ik moet, ik moet. Maar in Rusland gewoon ik lopen, ik weet niet waarom ik lopen naar die kant. Dus zit in mijn hoofd: ik lopen naar die kant, ik lopen naar die kant. En hier, in mijn hoofd alleen maar: ik moet! Ik moet! Hier is niet zo goed systeem voor mij.'

Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.