Hoofddorp bouwde peperduur honkbalstadion voor niets

De Amerikaanse honkbalorganisatie MLB heeft de gemeente Haarlemmermeer nooit de toezegging gedaan dat ze er wedstrijden uit de eigen profcompetitie zou spelen. In Hoofddorp werd twee jaar geleden niettemin een peperduur complex neergezet dat aan alle eisen van een van de grootste profhonkbalorganisatie ter wereld moest voldoen. Het project kostte de gemeente 12,3 miljoen euro.

Lennart Bloemhof
Het complex van de Hoofddorp Pioniers in Haarlemmermeer. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Het complex van de Hoofddorp Pioniers in Haarlemmermeer.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Een eerste serie van drie wedstrijden tussen twee Major Leagueteams had in 2014 al moeten plaatsvinden. Daar ging een streep door, net als de wedstrijden in 2015. Vandaag begint in Amerika een nieuw Major Leagueseizoen en ook dit jaar zullen er geen wedstrijden in Nederland worden gespeeld. Het ziet er niet naar uit dat het er ooit nog van komt.

Nog nooit vonden er in Europa wedstrijden plaats uit de MLB, met een omzet van 9 miljard anderhalf keer groter dan de Engelse voetbalcompetitie Premier League. De Amerikanen zien in Europa wegens die honkballuwte commerciële kansen. Ze hebben aan de andere kant van de oceaan alleen nog geen complex dat aan al hun eisen voldoet, en dus houden ze in verschillende landen ijzers in het vuur.

Haarlemmermeer zag kans geschiedenis te schrijven. Nederland is het succesvolste honkballand van Europa en de Hoofddorpse honkbalclub Pioniers stond in 2008 voor een verhuizing. Om in het gevlei te komen bij de Amerikanen werd het nieuwe Pioniers-complex zo gebouwd dat het aan alle eisen van de MLB voldeed.

Het stadion dat er moest en zou komen

De New York Yankees in Hoofddorp, dat leek de ex-honkballer en de wethouder wel wat. 12 miljoen euro verder zit de gemeente met een veel te groot stadion (+). En van de Yankees geen spoor.

Budget overschreden

Dat kwam neer op onder meer het invoeren van 300 ton Amerikaanse klei voor het speelveld en het plaatsen van speciale lichtinstallaties van bijna vier ton. Daarnaast is zo'n zes ton uitgegeven aan onder meer het opstellen van twee bidboeken voor de MLB-wedstrijden. Het projectbudget is met 860 duizend euro overschreden.

Uit documenten van de stuurgroep die de wedstrijden naar Nederland moest halen blijkt dat er al een klein jaar voor de bouw van het stadion zorgen waren of de investeringen in de wedstrijden wel zouden worden terugverdiend. Ook werd geopperd het project af te blazen als toezeggingen vanuit de VS zouden uitblijven. Dat gebeurde niet.

'Het is alsof je een olympisch dorp neerzet zonder dat je weet of je de spelen mag organiseren', zegt Johan Rip, fractieleider van de lokale HAP-partij. Het honkbalcomplex geldt vanwege de budgetoverschrijdingen en hoge exploitatiekosten als een hoofdpijndossier in de gemeente Haarlemmermeer. De stichting die het honkbalcomplex beheert zit wegens de hoge onderhoudskosten van het complex in de financiële problemen.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

'Politieke Hells Angels'

De gemeentecontroller ontdekte een jaar geleden dat oud-sportwethouder Michel Bezuijen kredietoverschrijdingen tijdens het project niet had gemeld aan college en raad. Ook zijn financiële meevallers van in totaal 3,3 miljoen euro tijdens het project gebruikt om tekorten weg te poetsen. Naast Bezuijen (nu burgemeester van Rijswijk) zou wethouder van Financiën Jeroen Nobel (nu waarnemend burgemeester Aalsmeer) op de hoogte zijn geweest van in elk geval de verzwegen meevallers. Begin dit jaar is er een raadsenquête ingesteld naar de gang van zaken.

Raadslid Rinus Beusenberg (Sociaal Rechts) zegt dat dit niet zonder politieke gevolgen mag blijven voor de betrokken wethouders: 'Het zijn politieke Hells Angels. Ze houden elkaar de hand boven het hoofd.'

Michel Bezuijen wil alleen kwijt 'dat dit artikel een eenzijdig beeld geeft van de realiteit'. Hij wacht de raadsenquête af.

Het Wob-onderzoek is uitgevoerd door Marlies de Brouwer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden