Honkbalheld biedt excuses aan via handgeschreven brief

De gevallen honkbalheld Alex Rodriguez heeft via een handgeschreven brief zijn excuses aangeboden voor het gebruik van doping. De brief werd vandaag verspreid door de Amerikaanse honkbalcompetitie Major League Baseball (MLB), telt vijf alinea's en is gericht aan 'de fans'.

Lennart Bloemhof
Alex Rodriguez. Beeld ap
Alex Rodriguez.Beeld ap

Rodriguez keert dit seizoen terug op het honkbalveld na een recordschorsing van 211 wedstrijden. In zijn brief zegt de speler van de beroemde honkbalclub New York Yankees dat hij 'volledige verantwoordelijkheid' neemt voor zijn daden. Hij excuseert zich niet alleen bij de fans, maar ook bij de competitie, de Yankees, de familie Steinbrenner (eigenaar van de Yankees, red.) en de spelersvakbond.

Verder wil hij het verleden achter zich laten, benadrukt hij. 'Ik heb de langste schorsing ooit voor dopinggebruik in de geschiedenis van de MLB uitgezeten. De commissaris heeft gezegd dat de zaak is afgedaan. De spelersvakbond heeft hetzelfde gezegd. De Yankees zeggen dat de volgende stap het spelen van honkbal is. Ik ben klaar om dit hoofdstuk achter me te laten en weer honkbal te spelen.'

Ongewenst

Rodriguez werd in augustus 2013 geschorst nadat hij als klant werd ontmaskerd van een malafide arts uit Florida die handelde in spierversterkende middelen. Hij speelde in september 2013 zijn laatste wedstrijd, omdat hij zijn schorsing in eerste instantie aanvocht en gedurende die periode daardoor wedstrijden kon spelen.

De zaak-Rodriguez werd breed uitgemeten in de VS. Hij is een van de markantste spelers van de Amerikaanse honkbalcompetitie. Hij won één keer de World Series (het landskampioenschap), werd in zijn carrière drie keer tot meest waardevolle speler van zijn competitie verkozen en sloeg vooralsnog 654 homeruns. Buiten het veld was Rodriguez een geliefd doelwit van roddelbladen vanwege zijn relaties met Hollywoodsterren als Kate Hudson en Cameron Diaz.

null Beeld ap
Beeld ap

Persona non grata

Rodriguez werd in 2009 al eens eerder geschorst voor dopinggebruik. Dat ging over het gebruik van steroïden in zijn periode als speler van de Texas Rangers tussen 2001 en 2003. De speler ging publiekelijk door het stof, maar kon niet voorkomen dat zijn imago onherstelbaar werd beschadigd.

Die imagoschade verergerde nadat hij zijn recente schorsing met alle macht probeerde aan te vechten. Dat leidde tot velen bij onbegrip. Hij klaagde onder meer de competitie en spelersvakbond aan, maar koos uiteindelijk eieren voor zijn geld en zat zijn schorsing uit.

Binnen de honkbalwereld is Rodriguez door de voortdurende waas van doping rond zijn persoon in de loop der jaren uitgegroeid tot persona non grata. Volgens de Amerikaanse sportpers is het een publiek geheim dat de Yankees hem liever kwijt dan rijk zijn, maar vanwege zijn monstercontract - A-Rod heeft nog 61 miljoen dollar tegoed van de Yankees in zijn laatste drie contractjaren - kunnen ze niet van hem afkomen zonder hem een flinke afkoopsom mee te geven.

Volgens het Amerikaanse persbureau AP heeft Rodriguez op 10 februari persoonlijk zijn excuses aangeboden aan medewerkers van de club. Zij adviseerden hem een persconferentie te organiseren en opnieuw publiekelijk zijn excuses aan te bieden. Dat zou hij geweigerd hebben.

De verwachting is dat de 39-jarige Rodriguez deze maand 'gewoon' aansluit bij de Yankees tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen in Florida. Hij zal wel moeten strijden voor een plek in de selectie. De Yankees hebben inmiddels een andere speler aangetrokken voor zijn vertrouwde plek op het derde honk, waardoor een reserveplek voor de dopingzondaar eerder voor de hand ligt.

null Beeld getty
Beeld getty
De brief van Rodriguez. Beeld ap
De brief van Rodriguez.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden