Honkbalbaas overleeft crisis dankzij deemoed

Het hoofdbestuur van de honkbalbond mag nog even aanblijven. Met grote behendigheid wist bondsvoorzitter Jan Rijpstra tijdens een buitengewone bijeenkomst van de bondsraad te voorkomen dat het uitgedunde college voortijdig naar huis werd gestuurd....

Vol deemoed trok Rijpstra het boetekleed aan. Natuurlijk, bestuurlijkopereren zonder penningmeester was niet handig geweest, het op non-actiefstellen van twee hoofdbestuursleden evenmin en de communicatie had betergekund. Welbewust koos hij voor de variant van de kwetsbare opstelling.

De oppositie wilde af van Rijpstra omdat hij te weinig sturing aan debond had gegeven. Maar het voormalige Tweede-Kamerlid van de VVD had zijntegenstanders al de wind uit de zeilen genomen. Namens de oppositie wistPeter van der Aart (DSC '74) niet veel meer dan vage verdachtmakingen teuiten in de richting van Gijs Langevoort over belangenverstrengelingvanwege ondernemingen waaraan hij is verbonden.

De opgestapte bestuursleden Smallegange, Van Dee en Van der Meijs warenhelemaal geen partij voor Rijpstra. Hij verweet ze laf gedrag. Ze haddende vuile was buiten gehangen en hun werd nu het woord niet gegund. Eene-mail aan clubs waarin de integriteit van bondscoach Robert Eenhoorn inhet geding was, had meer weg van gekonkel en achterklap.

Nadat Rijpstra alle hindernissen had opgeruimd, verkreeg hij een ruimemeerderheid van stemmen voorj zijn voorstel de commissie 'Goedsportbestuur' in het leven te roepen. Tegenstanders konden daarop niet veelanders dan de motie van wantrouwen intrekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden