Honger van TVM nauwelijks te stillen

De TVM-schaatsploeg heeft het jaar 2006 afgesloten als een veelvraat. Dat de nationale allroundtitels naar Sven Kramer en Ireen Wüst zouden gaan, stond eigenlijk tevoren wel vast....

Nooit heeft een merkenteam zo nadrukkelijk gedomineerd als TVM op de NK allround. Alle acht afstanden werden gewonnen door de rijders en rijdsters van Gerard Kemers, die bovendien 23 van de 30 medailles veroverden. Voor de andere schaatsers resteerden slechts de kruimels.

Over ruim twee weken bestaat de EK-ploeg uit liefst zes TVM’ers. Sven Kramer, Carl Verheijen en Wouter Olde Heuvel worden vergezeld door DSB-rijder Mark Tuitert en Ireen Wüst, Renate Groenwold en Paulien van Deutekom nemen in Collalbo de sponsor- en ploegloze Marja Vis (bijna 30) op sleeptouw.

Het TVM-feestje begon eigenlijk vorige week donderdag al toen Wüst en Kemkers op het Sportgala van NOC*NSF tot respectievelijk sportvrouw en -coach van het jaar werden verkozen. ‘We waren erop gebrand in dit toernooi te knallen’, getuigde Kemkers na afloop van voorbedachte rade.

Zijn kopman en -vrouw, die hun contract afgelopen weekeinde verlengden tot en met de Spelen van Vancouver (2010), deden wat van hen werd verwacht. Zowel Kramer als Wüst was ongenaakbaar. De Fries sprintte voor de derde keer dit seizoen naar een persoonlijk record (36,55), eindigde op de 1500 meter verrassend dicht achter Wennemars en voegde daar degelijke prestaties op de 5 en 10 kilometer aan toe.

Hij kon het zich zelfs permitteren zaterdag te experimenteren met de afstelling van zijn ijzers. ‘Dat was geen succes, maar dit toernooi gaf me die mogelijkheid’, zei hij over zijn luxe status. Zijn inmiddels bekende branie etaleerde Kramer vlak voor de finish van de 1500 meter, toen hij demonstratief omkeek waar tegenstander Mark Tuitert was gebleven.

Mede door de deelname van Wennemars won Kramer, voor wie het de tweede nationale allroundtitel was, slechts één afstand. Op de 10 kilometer ging hij bewust het gevecht niet aan met Carl Verheijen, die een slechte eerste dag wilde rechtzetten.

Wüst won de 500 en 1500 meter en legde zo de basis voor haar eerste nationale allroundtitel. Op de 3 en 5 kilometer moest ze echter in rechtstreekse duels buigen voor haar ploeggenote Renate Groenewold, die in het langere werk sterker dan ooit lijkt.

De wereldkampioene van 2004 heeft haar titelaspiraties op de meerkamp inmiddels opgegeven. ‘Ik mis de sprintvezels van Anni Friesinger, Cindy Klassen en Ireen. Daar heb ik me maar bij neer te leggen.’

Coach Kemkers bekende afgelopen weekeinde dat in zijn gedachten ook Friesinger, Klassen, Davis en Fabris hadden meegereden in Heerenveen. ‘Dat zijn toch de mensen op wie wij ons in dit seizoen willen richten.’ Hij is er niet bang voor dat de winst van Kramer en Wüst op de korte nummers ten koste is gegaan van hun duurvermogen.

De suprematie van de formatie van Kemkers deed Rintje Ritsma denken aan het verleden. ‘TVM neemt nu ongeveer dezelfde positie in van de kernploegen van de schaatsbond vroeger’, aldus de schaatser met het grootste historische besef.

De zesvoudig Europees- en viervoudig wereldkampioen wilde daarmee beslist geen negatief oordeel uitspreken. ‘Voor de topschaatsers is het goed dat een sponsor zo veel geld in een ploeg steekt. Het team krijgt daardoor de kans heel professioneel te werken.’

Toch wil Ritsma ook wijzen op de gevaren van de TVM-overmacht. ‘Nu deze ploeg de beste schaatsers heeft, loop je het risico dat ze ook een grotere vinger in de pap willen krijgen. De schaatsbond moet wel bewerkstelligen dat zij de heersende partij blijft. Verder zie ik als gevaar dat het voor de kleinere sponsors minder interessant kan worden.’

Ritsma greep de NK allround voor een rehabilitatie aan. Hij wilde bewijzen dat zijn laatste plaats op de 5000 meter bij de NK afstanden begin november een incident was. ‘De week daarna wilde ik wel onder het ijs kruipen, maar ik wist dat ik op de goede lijn zat. Zelf heb ik niet getwijfeld.’

Met vijfde plaatsen op de 5 en 10 kilometer haalde hij in Heerenveen zijn gelijk. Omdat hij zesde werd in het eindklassement, is hij bovendien reserve voor de Europese kampioenschappen en krijgt hij eind januari hoogstwaarschijnlijk een kans zich in de skate-off alsnog voor de WK allround te kwalificeren.

Toch was Ritsma niet helemaal tevreden. ‘Mijn korte afstanden zijn niet goed genoeg. Die kan ik verbeteren door op hogere ijzers te rijden, maar dan gaat het weer ten koste van de lange afstanden. Daarom zou het maar zo kunnen dat dit mijn laatste NK allround is geweest.

‘Maar pin me er niet op vast. Bij mij is nooit iets zeker.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden