Hollandse gezelligheid resulteert in ziek lichaam

De talrijke familie van zwemster Inge de Bruijn zat zaterdagmiddag hoog en droog op de Amsterdamse tribune. Moeder Rika zwaaide dat het een aard had....

Later, na de raketachtige overwinning op de 50 vlinder in de beste wereldseizoentijd (25,89), kwam nichtje Annika, dochter van Jakline, naar haar tante zwaaien. Zoals een dag tevoren neefje Max, 'Maxi' voor Inge, met een rood hoofd van de warmte achter zijn uitzwemmende tante aan had willen duiken. Daar waren al de trekjes van het familiemens De Bruijn zichtbaar.

Na de race van zaterdag was er, net als een dag eerder, een lange sessie met de media, die deze keer niet als een verplichting werd gezien. Vervolgens kon er in de vip-room eindelijk met de familie aan tafel worden gezeten. Het buffet moest lang wachten, want tussendoor deelde De Bruijn foto's en handtekeningen uit.

Het waren die taferelen en vooral die mensen die Inge de Bruijn deze winter zodanig miste dat zij in maart een punt achter haar permanente Amerikaanse trainingskamp zette. Zus Jakline was haar in februari, toen in de winter van Oregon de somberheid echt toesloeg, gaan opzoeken. 'Ik ben er acht dagen geweest. Het voelde als een laatste kans. Ik had in al die jaren nog nooit gezien hoe Inge daar werkte.'

De analyse van Jakline de Bruijn was dat haar zus Inge niet meer buiten de Hollandse gezelligheid kon, dat de gedwongen eenzaamheid in Oregon - niets en niemand mochten haar afleiden - ondraaglijk begon te worden. Het kon niet anders dan dat die andere houding zou leiden tot het hardst mogelijke besluit: een afscheid van coach Paul Bergen.

Het was een moeilijke periode, zo herhaalde Inge de Bruijn zaterdag nog maar eens. 'Het heeft haar mentaal gehard. Ze is wat dat betreft weer sterker geworden', wist zus Jakline. Maar het lijf heeft vooralsnog geen gelijke pas gehouden met de verruimde geestelijke kracht. 'Ik ben nog lang niet in shape', vond De Bruijn na haar bijzondere tijd op de 50 vlinder, de derde tijd uit haar loopbaan.

Het wereldrecord op die afstand verspeelde ze afgelopen seizoen. Het kwam toen, tijdens de Europese titelstrijd in Berlijn, in handen van de Zweedse Anna-Karin Kammerling. De Bruijn die had afgezegd voor dat toernooi, zat toen met haar moeder op Cyprus. Ze was met vakantie. Inge: 'Ik heb die race van Kammerling op tv gezien. Ik heb shit gezegd en ben toen weer in de zon gaan zitten. Het was mijn minst geliefde record, de 50 vlinder is geen olympisch nummer.'

De Bruijn, nog bezitter van de wereldrecords op 50 en 100 vrij en 100 vlinder, had zondag na alle gezelligheid van zaterdag met een ziek lichaam te kampen. Ze moest wegens diarree en koorts afzeggen voor de 100 meter vrij.

Enkele coaches verklaarden haar zondag 'competitieziek'. Ze zou zich verstoppen, omdat ze haar mogelijkheden op een toptijd momenteel niet hoog inschat. 'Ik heb maar drie weken echt getraind voor dit toernooi.' De olympisch kampioene had haar startmogelijkheid op de 100 vrij kunnen verspelen, als clubgenote Chantal Groot gisteren de nog vacante tweede plaats achter Marleen Veldhuis had gegrepen. Groot miste haar grote kans op achthonderdste van een seconde. Nu kan De Bruijn op de Mare Nostrum Tour zich alsnog plaatsen voor de 100 meter.

De e-mail van coach Bergen was gisteren klip en klaar: 'Leuk die vijftig meters van Inge, laten we de 100 vrij en vlinder maar eens afwachten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden