Update

Holland Acht plaatst zich voor A-finale

De Holland Acht heeft woensdag de finale bereikt bij de WK roeien in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Mark Emke kwam in de herkansing na een sterke race als eerste boot over de finish, gevolgd door Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

De Holland Acht, hier in de samenstelling van de Olympische Spelen van 2012, bereikte via de herkansing de finale Beeld anp
De Holland Acht, hier in de samenstelling van de Olympische Spelen van 2012, bereikte via de herkansing de finaleBeeld anp

Het was erop of eronder voor de Nederlandse equipe op de vierde dag van de WK roeien in Aiguebelette. Het werd erop. Zowel het vlaggeschip van de mannen de Holland Acht als de belangrijkste boot bij de vrouwen, de dubbelvier, bereikten de finales van hun nummers en hielden daarmee zicht op de Spelen van Rio.

Op de WK moeten de twee boten bij de eerste vijf eindigen om zich te kwalificeren voor de Spelen. Een finaleplaats, oftewel: de beste zes boten van een nummer, was daarvoor noodzaak. Als de boten de finale misliepen, volgde pas in mei 2016 een kleine drie maanden voor de Spelen opnieuw een kwalificatiekans. Het was een scenario waar de roeibond niet over wilde nadenken.

Hartslag

Vooral de Holland Acht stond onder druk. Een plek bij de eerste twee in het herkansingsveld van vijf garandeerde een finaleplek. Met concurrentie van het sterke Nieuw-Zeeland en de VS zou dat een flinke klus worden. Tijdens de race roeiden de Nederlanders zich naar de leiding om voor Nieuw-Zeeland de race te winnen.

Lachende gezichten bij de Holland Acht-roeiers. De mannen omhelsden elkaar na het uitstappen van de boot. Op een bankje bij het vlot wachtte een tevreden coach Mark Emke zijn roeiers op. Ja, hij was wel gespannen, gaf hij toe. 'Ik had een best hoge hartslag voor iemand die niet in een boot zit. Iedereen vecht voor zijn kansen door die olympische kwalificatie', aldus Emke.

De roeiers zelf waren de eersten om te benadrukken dat er nog niets gewonnen is, zo ook slagman Robert Lücken. Bij een laatste plek in de finale van aanstaande zondag loopt de boot alsnog een olympisch ticket mis. Wel kijkt hij met vertrouwen uit naar die race. 'Van de finaleboten hebben we er twee nog niet verslagen (Duitsland en Groot-Brittannië, red.). Zij zijn nu banger voor ons, dan wij voor hen. Het zal oorlog worden. Iedereen kan elkaar pakken.'

Finale

Opvallende toeschouwer op de tribune was Henk-Jan Zwolle. In 1996 zat Zwolle in de acht die goud won op de Spelen van Atlanta. Tijdens de race was hij naar de waterkant gelopen om het moment dat de boot over de finish kwam vast te leggen met zijn smartphone.

Of Nederland na een aantal magere jaren nu weer een Holland Acht heeft om trots op te zijn? 'We hebben er in ieder geval weer een in de finale', zegt Zwolle nuchter. 'Maar het ziet er goed uit.'

In de meer Nederlandse omstandigheden in de Savoie van de afgelopen dagen regen, wind en ruim 10 graden koeler dan de 30 graden op de eerste twee wedstrijddagen gedijde woensdag ook de rest van de nationale roeiploeg. Roel Braas en Mitchel Steenman roeiden zich in hun twee-zonder probleemloos naar de halve finale.

Ook de lichte mannen vier-zonder plaatste zich via een herkansing voor de halve eindstrijd. Domper was de vroege uitschakeling van de Muda-broers in de lichte dubbeltwee. Ze werden vijfde in de kwartfinale. Een ticket naar Rio kunnen ze in Zuid-Frankrijk vergeten, waardoor het olympisch perspectief troebel is voor de roeitweeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden