Hoe verging het de Nederlandse atletiektoppers in Hengelo?

Het waren voor het drietal de eerste wedstrijdmeters op eigen bodem na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hoe verging het Dafne Schippers, Churandy Martina en Sifan Hassan zondag op de Fanny Blankers Koen Games?

Rob Gollin
Churandy Martina in de bocht tijdens zijn 200 meter in Hengelo. De baanrecordhouder noteerde de vijfde tijd: 20.76. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Churandy Martina in de bocht tijdens zijn 200 meter in Hengelo. De baanrecordhouder noteerde de vijfde tijd: 20.76.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Geen paniek: voor Martina is de zomer nog maar net begonnen

Hij wilde in Hengelo sowieso harder lopen dan vorige week donderdag op de Diamond League in Rome. Daar oogde hij wat stram. Hij kwam als achtste en laatste over de finish van de 200 meter in 20,74 en dat was nog wat langzamer dan de race in dezelfde competitie vorige maand in Shanghai. Toen stopte de tijd na 20.62.

Hij had sowieso al geregeld hard gelopen in Hengelo. Hij is er elk jaar, maar de editie van 2009 staat hem misschien wel het meest bij. Hij was de eerste atleet die in Nederland onder de tien seconden de 100 meter aflegde, in 9,97. Het baanrecord op de 200 meter in het Fanny Blankers-Koen Stadion staat op zijn naam: 20.23. Hij liep de tijd in 2012.

Deze zondag in Hengelo wordt het sowieso niet zo goed als toen. In zijn race eindigt hij als vijfde, in 20.76. Geen reden voor paniek bij de Curaçaoënaar. 'De zomer is pas begonnen.' Hij ziet lichtpunten. 'In Rome was de wind mee, 0,8. Hier was de wind tegen, 1,2. Eigenlijk heb ik hier harder gelopen dan in Rome.'

Hij voelt zich op de weg terug na een mooi 2016. Hij werd in Amsterdam Europees kampioen op de 100 meter. Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro eindigde hij op de 200 meter als vijfde, achter Usain Bolt, op minieme afstand van het brons. Hij verbeterde in Lausanne nog zijn eigen Nederlands record nog met enkele honderdsten tot 19,81.

Geheel in zijn stijl liet hij ook na zijn laatste plaats in Rome het hoofd niet hangen. Hij was blij, sowieso blij dat hij had gelopen zonder al te veel pijntjes. Daar was het dit seizoen nog niet zo van gekomen. Martina heeft wat last van zijn lies en zijn achillespees. 'Ik ben pas twee weken geleden begonnen met trainen op volle snelheid.'

Grote zorgen maakt hij zich niet. Hij manifesteert zich ook buiten het tartan. Hij figureerde in een reclamespotje voor Sisi, waarin hij in een vrolijk gekleurd voertuig rondtuft op zijn geboorte-eiland Curaçao.

Hij neemt deel aan shows op televisie. Het komt goed, zegt hij. Hij gelooft tijdig in vorm te kunnen raken voor de grote toernooien. Uiteindelijk telt ook voor Martina dit jaar vooral maar één ding: de WK in Londen.

Maar zijn echte droom reikt tot voorbij Hengelo en zelfs voorbij Londen. Hij wil voor de vijfde keer deelnemen aan de Olympische Spelen. De vijf ringen staan al op zijn onderarm, op één ervan ontbreekt het jaartal. Dat moet 2020 worden, Tokio.

Sifan Hassan in Hengelo: vol zelfvertrouwen. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Sifan Hassan in Hengelo: vol zelfvertrouwen.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Ze loopt anders, Sifan Hassan. Ze houdt haar armen minder breed, wat meer langs het lichaam. Het oogt wat stabieler. Haar rechterbeen was altijd een naar verhouding wat wiebelig onderdeel in het ranke gestel. Er is wel eens gemeten dat er in volle ren een nadelig verschil van twaalf centimeter bestond met de pas die ze met het sterkere linkerbeen maakt.

Dat gaat beter nu, zegt ze. Het been is sterker. Hoeveel het onderscheid nu is, weet ze niet. Ze noteert niet alles, ze hoeft van zichzelf niet alles bij te houden. Het is nog niet helemaal opgeheven, dat weet ze wel. Ze heeft naar video's van zichzelf gekeken. Het gaat meer recht vooruit.

Ze loopt anders, Sifan Hassan. Dit was meestal haar strategie: een beetje achterin het veld hangen, de kat uit de boom kijken. Wie voelt zich sterk? Wie kan niet meer dan aanklampen? Wie verstopt zich, zoals zij? En dan, vanuit het veilige niets, door naar het winderige front. Vorige week donderdag, op de Diamond League in Rome, meldde ze zich gelijk voorin. De Duitse Konstanze Klosterhalfen stak haar even brutaalweg voorbij, maar dat werd beantwoord met een beslissende versnelling en een uiteindelijk razendsnelle tijd: 3.56,22, een fractie boven haar persoonlijke record.

9 honderste zat Sifan Hassan zondag boven haar nationale recordtijd op de 1500 meter (juli 2015). De Nederlandse atlete noteerde in Hengelo een tijd van 3.56,14.

Zo loopt ze in Hengelo, Sifan Hassan. Meteen aansluiten achter de haas, de Britse Jenny Meadows, een 800 meter-loopster. Nu vertrekt ze wel vanaf de 800 meter. Ze is snel los van de rest van het veld. Hat gaat nog sneller dan in Rome. De klok staat stil op 3.56,14, op negenhonderdste van haar pr.

Ze is een beetje teleurgesteld. Zo dichtbij. Maar ze is ook tevreden. 'Mijn bedoeling was een fantastische wedstrijd voor de mensen te lopen. Het publiek geeft me energie. Het is een mooie tijd, maar mijn lichaam was ook moe. Ik voelde Rome nog in de benen.'

Laaghangend fruit, had haar nieuwe Amerikaanse coach Alberto Salazar Hassan genoemd op de voicemail van Jos Hermens. Met het bericht had hij de directeur van Global Sports Communication, haar managementbureau, laten weten dat Hassan welkom was om te komen trainen bij zijn Nike Oregon Project in Portland. Ze was in zijn ogen in potentie een geweldige atlete, die vrij gemakkelijk nog sneller kan worden.

Ze werkt nu een half jaar met hem, de omstreden coach die zich het doelwit weet van onderzoek door de Amerikaanse anti-dopingwaakhond USADA. Volgens The New York Times noemen de onderzoekers Salazar een 'medicijnkast, waarvan de deur wijd openstond voor atleten van wereldklasse, op de loonlijst van Nike'.

Hassan haalt er de schouders over op. Ze heeft niets gezien, niets gehoord, haar is nooit wat aangeboden. Mocht het ooit zover komen, dan moet ze er niks van hebben, bezweert ze. Is het volgende misschien illustratief voor haar houding? Ze betrekt supplementen nog altijd uitsluitend van de sportarts met wie ze ook in Nederland werkte, Peter Vergouwen. Ze slikt niks, nog geen aspirientje, als ze de herkomst niet vertrouwt.

Salazar heeft haar wel iets anders toegediend, blijkt uit haar woorden: zelfvertrouwen. Daarom meldt ze zich voortaan eerder voorin. Hij opende kennelijk een luikje. 'Hij heeft gezegd: hou je minder bezig met het winnen van anderen. Probeer van jezelf te winnen.' Daar heeft ze baat bij gehad. Daarom traint ze af en toe mee met de mannen in diens atletengroep. Daar zitten winnaars van Olympische medailles bij. Mo Farah vooral, tegen wie ze altijd zo heeft opgekeken. Dat motiveert haar. Daar steekt ze wat van op.

'Dat heb ik zo gemist in Nederland. Samen trainen, zoals de sprinters wel doen. De atleten op de middellange afstand in Nederland trainen allemaal apart. Daar leer je niks van.'

Haar les zondag voor de WK Londen, straks in augustus? 'Ik moet nog meer op snelheid trainen. Zeker.'

Heeft Hengelo na Rome de nieuwe Hassan gezien? 'Precies, ja. Dat hoop ik wel.'

Schippers op de FBK Games. Ze wint in 11,08. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Schippers op de FBK Games. Ze wint in 11,08.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Ze geniet altijd in Hengelo, zei Dafne Schippers vooraf. Vorig jaar zat het maar halfvol, het regende. Het deerde haar niet, het enthousiasme maakt er alles goed. Liever dat dan afgeladen tribunes vol desinteresse. Deze zondag zijn er meer plekken bezet, ze wordt weer luid toegejuicht.

Ze presteert vaak goed in Hengelo. In 2015 liep ze de 100 meter in 10.92 en dat was meteen een zege met een historisch stempel: ze was de eerste Nederlandse die onder de grens van de 11 seconden rende. In 2016 was het weer raak. Ze kwam uit op de 200 meter en op een kletsnatte baan stopte de tijd na 22,02. Zo snel was er op een Nederlandse atletiekbaan nog niet eerder gelopen.

Ze is nu 'wel oké' voor Hengelo. Ze gebruikte afgelopen donderdag die kwalificatie voor haar race op de Diamond League in Rome. Ze liep 10,99 op de 100 meter. In Californië, eerder dit jaar was ze iets sneller geweest, 10.95. In Rome won ze. Dat was, zei ze, het belangrijkste doel geweest. Na de start miste ze een paar passen. Dat was een kwestie van ritme. Op de korte sprintafstand heb je enkele races nodig om erin te komen. Het was naar behoren geweest, was het oordeel, maar het moet nog een stapje verder.

Deze zondag in Hengelo is het, weer volgens eigen analyse, 'wel oké'. Ze wint, in 11,08. Dat is nu eens niet historisch. Het past in het beeld dat de races dit seizoen in orde zijn, maar nog niet overtuigen.

Ze was best te spreken over het resultaat. Ook hier wilde ze als eerste over de streep komen. Dat is gelukt. De wind stond tegen. Dan was deze race misschien nog net wat sneller dan in Rome. 'Het was technisch ook een stuk beter. In Rome was het echt in stukjes, deze was veel geleidelijker.' Om de tijden maakt ze zich nog niet druk. 'Het gaat nu vooral om de opbouw. Die voelt goed.'

Het is de aanpak van haar huidige coach Rana Reider. Die zou het bij wijze van spreken nog best vinden als ze in dit stadium achteruit zou lopen. Het maakt allemaal deel uit van de voorbereiding naar de WK in Londen, in augustus. Dan kun je beter niet elke wedstrijd hard lopen. Vorig jaar noteerde ze haar snelste tijd aan het begin van het seizoen. Dat kon, zegt ze nu, toch ook niet de bedoeling zijn.

Ze vertrouwt er maar op. Wat kan ik anders doen dan hard trainen, gezond leven en veel slapen, zei ze vorige week in Arnhem. Het vraagt enige gewenning, ze heeft het liefst de regie in handen, of op z'n minst zicht op de regie. Ze vraagt veel aan Reider. Hij ziet alles, kijkt alle beelden terug. Het is het proces, stelt hij. Ja, ja, denkt ze dan, het proces. Eerlijk gezegd, wil ze het liefst winnen. 'Als ik achter het blok sta, loop ik het liefst maar een pr.'

Ze signaleert vooruitgang. De starts zijn al beter, straks zal het vervolg ook beter zijn. Dat moet ze dan maar accepteren, ook al zit dat niet in haar aard. 'Ook dat leer je.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden