Hoe Michel Butter de Nederlandse marathongrens wil doorbreken

Michel Butter is vandaag niet de snelste Nederlander bij de halve marathon in Den Haag. Hij noteert 1.05.12, drie minuten onder zijn persoonlijk record. Precies zoals gepland. De CPC-loop namelijk is een training. Of eigenlijk: een onderdeel van de training. In plaats van de gebruikelijke 21,1 kilometer loopt hij er zondag 36. Terwijl andere deelnemers fris aan de start verschijnen op de zonnige lentemiddag, heeft hij voor de race al 15 kilometer op marathontempo afgelegd.

De Nederlandse marathonloper Michel Butter.Beeld anp

De focus van Butter ligt op de marathon van Rotterdam. Daar wil hij over vier weken een tijd onder 2 uur en 10 minuten lopen. Die grens bedwong de 31-jarige Beverwijker in 2012 al eens: 2.09.57 in Amsterdam. Recordhouder Kamiel Maase, Gerard Nijboer en hij zijn de enige Nederlanders die de magische marathongrens ooit doorbraken.

Vanwege een ernstige heupblessure kwam Butter nadien nooit meer bij die toptijd in de buurt. Na Amsterdam volbracht hij slechts driemaal een marathon. De laatste maal, in oktober 2015, kwam hij weer in de buurt van zijn topniveau: in Amsterdam liep hij 2.11.08. Die tijd was 8 seconden te langzaam om te mogen meedoen aan de Olympische Spelen, maar deed hem wel beseffen dat snelle marathontijden niet definitief tot het verleden behoorden.

In de aanloop naar Rotterdam neemt de atleet van Team Distance Runners deel aan drie halve marathons. Na de CPC-loop doet Butter volgende week mee aan de NK in Nijmegen, de zogeheten Stevensloop. Een week later volgt de Venloop in Venlo. Maar wie denkt dat hij op al deze evenementen voluit gaat, heeft het mis.

Zijn persoonlijke record van 1.02.25 verbeteren, in 2013 gelopen in Den Haag, is zondag niet aan de orde. Trainer Guido Hartensveld legt uit. 'Zo'n kamikaze-inspanning leveren kost heel veel kracht, daar moet Michel nu niet aan worden blootgesteld. We benaderen het als een goede training, tijdens een cruciale fase in de voorbereiding.'

Marathonsimulatie, zo noemt Hartensveld de aanpak om 15 kilometer te lopen vlak voor een halve marathon. 'Hij loopt 7 seconden langzamer per kilometer dan zijn topsnelheid op deze afstand. Dit moet hij zelf goed aanvoelen. Als je per kilometer 3 seconden te snel rent op dit niveau, is de kans groot dat je de tank leegloopt.' Niet de snelheid, maar het energieverbruik is van belang. De resultaten van vandaag leveren waardevolle informatie op voor het verdere trainingsschema.

Toch is het geen gebruikelijke methode. 'Vrij uniek inderdaad', beaamt Butter zelf. 'Het is ook behoorlijk pittig. Ik probeer binnen een paar dagen weer hersteld te zijn, om woensdag weer te kunnen trainen.' Hartensveld somt de voordelen voor Butter op: 'Een wedstrijdsetting is voor hem stimulerender dan in zijn eentje door het bos lopen. Bovendien moet hij deze afstanden hoe dan ook lopen, dus we combineren het. En we houden organisaties die hem willen hebben tevreden.'

Butter is na afloop content. 'De start was sneller dan gepland, omdat ik een groep zag waar ik bij kon aanhaken. Daarachter zat juist helemaal niks.' In het tweede deel voelde hij de vermoeidheid toeslaan. 'De energie vloeide weg uit de groep. Ik probeerde vervolgens nog aan te zetten zonder te forceren. Alleen jammer dat mijn teammaatje Edwin de Vries me op het laatst nog passeerde', besluit hij grappend.

Michel Butter in actie tijdens de halve marathon van Egmond eerder dit jaarBeeld anp

Badr Hari

Coach en atleet vinden het belangrijk om transparant te zijn over de benadering van evenementen tijdens hun voorbereiding. Zowel tegenover de organisatie als het publiek. Hartensveld: 'Voor toeschouwers lijkt het misschien alsof Michel vandaag een slechte tijd loopt. Terwijl we dit juist heel bewust zo inplannen.'

Snelheidsbonussen hebben ze daarnaast bewust niet in contracten laten opnemen. 'Hij komt gewoon trainen. Dan is het aan de organisatie: wil je hem hebben of niet?'

De Stevensloop volgende week vormt een uitzondering. Daar gaat Butter wel voluit. 'Bij die race start een groot deel van de Nederlandse top en draait het niet om de tijd', aldus Hartensveld. 'Het gaat om winnen en Nederlands kampioen worden, dat vindt Michel hartstikke leuk.' Internationale concurrenten doen daar niet mee. Hartensveld: 'Dat maakt het ook een stuk tactischer. Je hebt daar geen wereldtoppers die loeihard van start gaan. Elke week met die jongens concurreren is voor Michel in deze fase geen goed idee. Je wilt als vechter ook niet elke keer tegen Badr Hari in de ring staan.'

Bij de CPC-loop in Den Haag is die concurrentie wel aanwezig. De Keniaan Geoffrey Yegon wint in 59 minuten en 56 seconden, gevolgd door zeven landgenoten. Daarna volgen Khalid Choukoud, snelste Nederlander in 1.04.07, Edwin de Vries (1.05.11 en Butter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden