Hoe Gary Haan de Wereldcup won met Feyenoord

Titel: Hard Gras no. 44...

Auteurs: Rien Vroegindeweij, Michel van Egmond, Marcel van Roosmalen,Marcela Mora y Araujo, Hugo Borst, Jaap Visser, Anna Enquist, Theun deWinter.

Waar gaat Hard Gras deze keer over? Over Feyenoord dat de Wereldcupwint.

Wanneer was dat? In 1970, op 9 september van dit jaar precies 35 jaargeleden.

Alle reden voor een terugblik. Zonder meer. De Wereldbeker van Feyenoordis in Nederland altijd een beetje onderschat. Wij vonden de Europa Cup van1970 veel belangrijker.

Tegen wie won Feyenoord de Wereldcup eigenlijk? Tegen Estudiantes de laPlata uit Argentinië.

Waardoor zijn die wedstrijden vooral legendarisch geworden? Door eenbrilletje, vreemd genoeg. Het ziekenfondsbrilletje van Joop van Daele uitde Pantserstraat 4b. Joop scoorde de winnende 1-0 in Rotterdam en daarnaging er een Argentijn op zijn bril staan. De zwaarbeschadigde bril is nueen van de topstukken in het Feyenoordmuseum.

Welke verhalen staan er in Hard Gras? Een mooi verhaal van Michel vanEgmond over het loodzware verleden van Feyenoord dat de club blijftachtervolgen. En een heel erg mooi verhaal van Marcela Mora y Araujo. Dieging op zoek naar de spelers van Estudiantes.

Gevonden? Niet allemaal, maar wel genoeg om een subliem stuk teschrijven dat soms Marquez-achtige trekjes krijgt. En tevens is het eenbewijs van de feilbaarheid van het menselijk geheugen.

Hoezo? Ik citeer de speler Pagnanini: 'In Rotterdam was het Van Hanegemdie tegen ons scoorde. Hij had speciaal toestemming gekregen om met eenbril te spelen. En die kwam hem goed van pas, want hij maakte eenwereldgoal tegen ons!' De speler Pachamé: 'Wat ik me herinner, is dat diekerel zijn bril opzette als ze in de aanval waren en hem weer afzette alsze gingen verdedigen.' De speler Bilardo: 'Ik herinner me dat ik tegen GaryHaan speelde, ik herinner me hem speciaal omdat ik hem moest afstoppen.'

Dat kan toch? Nee, want Haan - Arie - speelde destijds bij Ajax.

Meer? Hugo Borst gaat verder over voetbalvaders en voetbalzonen, JaapVisser beschouwt Wim Jansen, Marcel van Roosmalen behandelt Henk Wery, RienVroegindeweij kijkt naar het Rotterdam van 1970 en Anna Enquist interviewtOve Kindvall.

Tsjindvall. Ja, die.

Fijne Hard Gras, al met al? Geen topnummer, ruime voldoende. Wel eenbeetje aan de dunne kant. Met die magere 96 pagina's kom je de herfst nietdoor.

Bert Wagendorp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden