Hoe een vrijduikster verdween in de diepte

Het was gewoon een plezierduikje, zei haar zoon. Meer niet. Maar wel een plezierduik met waarschijnlijk fatale gevolgen. Vrijduikster Natalja Moltsjanova dook zondag in het water van de Middellandse Zee. Ze kwam niet meer boven.

Lennart Bloemhof
Een vrijduiker (niet Natalja Moltsjanova). Beeld afp
Een vrijduiker (niet Natalja Moltsjanova).Beeld afp

De naam Moltsjanova is een begrip in de vrijduiksport. De 53-jarige Russin heeft liefst 41 records en 23 wereldtitels op haar naam staan in de sport waarbij op ingehouden adem het diepe in wordt gedoken. In mei scherpte ze voor de kust van Egypte, in de Golf van Akaba, het record voor het duiken zonder hulp van zwemvinnen nog aan naar 71 meter diepte.

Eerder dook ze met zwemvinnen al eens tot een diepte van 101 meter. Ze is de enige vrouw die dat ooit presteerde. Afgelopen september legde ze 237 meter onder water af zonder een keer adem te halen. Ruim negen minuten hield ze ooit haar adem in onder water. Ook een record.

Plezierduik

Zondag was Moltsjanova van plan 'slechts' tot 40 meter diepte te duiken. Samen met drie anderen voer ze met een boot weg van het eilandje Formentera, op zeven kilometer ten zuiden van Ibiza.

Het zou een duik worden, zoals ze er al duizenden had gemaakt in haar leven. Haar wetsuit was slechts anderhalve millimeter dik en van eigen merk, speciaal ontwikkeld om zo min mogelijk drijfvermogen te hebben, aldus de Amerikaanse krant The New York Times.

Eenmaal aangekomen bij de duikplek begon ze aan een ritueel om haar harstslag omlaag te brengen, om zo onder water effectiever met haar zuurstof om te gaan; een paar seconden inademen en vervolgens lang en diep uitademen. Moltsjanova deed verder nog een kleine kilo aan gewicht om haar nek om de tocht naar de diepte te versnellen. Ze nam nog een hap adem. Daarna verdween ze in het blauwe water, om niet meer boven te komen.

Natlaja Moltsjanova in 2005. Beeld afp
Natlaja Moltsjanova in 2005.Beeld afp

Hoop opgegeven

De plek waar Moltsjanova het water indook, was berucht om onverwachte en krachtige zeestromingen. Toen het wel erg lang duurde voordat Moltsjanova weer boven water kwam, speurden haar vrienden het water af. Daarna riepen ze hulp in. Privéboten, de kustwacht en helikopters: alles werd ingezet de afgelopen dagen. Dinsdag speurde zelfs een onderwaterrobot de zee af. Er was alleen geen spoor van Moltsjanova.

De hoop Moltsjanova levend terug te vinden, is inmiddels opgegeven. De familie van de vrijduikster publiceerde dinsdag een verklaring. 'De oorzaak van de verdwijning van Natalja is onduidelijk, maar ze was bezig met datgene waar ze van hield. Natalja had een ontzettende passie voor vrijduiken. Ze heeft haar leven aan de sport gewijd.'

Een vrijduiker (niet Natalja Moltsjanova). Beeld afp
Een vrijduiker (niet Natalja Moltsjanova).Beeld afp

Vrede

Will Trubridge, een grootheid in de vrijduikwereld met vijftien wereldrecords, zei dat 'de wereld zijn beste vrijduiker' heeft verloren.

De zoon van Moltsjanova, Alexei - eveneens een vrijduiker - zegt tegen The New York Times weinig vertrouwen te hebben zijn moeder ooit nog terug te zien. En daar heeft hij vrede mee, hoe moeilijk dat ook is, want hij zal waarschijnlijk nooit weten wat er is gebeurd. 'Het lijkt erop dat ze in de zee zal blijven. Ik denk dat ze dat leuk had gevonden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden