Weblog

Hoe de Russen - bepaald contraproductief - Sotsji schoonvegen

De ene Rus veegt stukken cement uit het gras, vijf meter verderop gooit een collega ze er juist in. 'Dat lijkt op zijn minst contraproductief', schrijft sportverslaggever John Volkers vanuit Sotsji.

WEBLOG - John Volkers
Vandaag zijn er heel veel extra schoonmakers in het journalistendorp in Sotsji aangekomen omdat er veel klachten zijn over de behuizing. Maar het werktempo is nog niet zo hoog Beeld Klaas Jan van der Weij
Vandaag zijn er heel veel extra schoonmakers in het journalistendorp in Sotsji aangekomen omdat er veel klachten zijn over de behuizing. Maar het werktempo is nog niet zo hoogBeeld Klaas Jan van der Weij

Het is 'woensdag veegdag' in onze wijk Ekaterinenburg, zestien pastel gekleurde hotelflats met een aantal parkeerplaatsen en wat bevallig groen er tussen gesmeten. De graszoden liggen er wat verdwaald bij, maar ze houden zich, bij gebrek aan vrieskou, bepaald kranig.

We gaan de straat op voor een tochtje naar onze ontbijtzaal, vier gebouwen verder, en we zien de Russische werklieden met groepjes van vier aan de slag. Het moet er proper gaan uitzien, de wijk. Dat is de opdracht van de olympische stafchefs. Er worden door de mannen cementspatten van de gebouwen gebikt. Verfspetters worden verwijderd. Alle resten en sporen worden bijeen geveegd.

null Beeld Klaas Jan van der Weij
Beeld Klaas Jan van der Weij

Roken
Fotograaf Klaas Jan van der Weij, hij had zijn broodje eerder op, stond van de derde verdieping te fotograferen. Wat mij opviel was op één foto ook te zien. Een man veegde met een bezem het gras. Hij probeerde losse stukken cement uit het groen te vegen. Een ondoenlijk karweitje. Vijf meter verderop stond een collega van hem het cement van de stoep in het grasveld te zwiepen. Dat lijkt op zijn minst contraproductief.

De fotograaf houdt de mannen nadrukkelijk in beeld. Ze staan, als werkers die wel wat beters te doen hebben dan met een bezem te zwaaien, om de haverklap te roken. De anti-rookpolicy van Sotsji lijkt nog niet erg aan te slaan, zegt mijn collega die een dag eerder juist was gestopt met roken. Hij overweegt nu toch weer de aanschaf van een pakje sigaretten, omdat de controle van het rookbeleid in Sotsji volkomen afwezig is. Overal wordt gepaft. Even later merk ik dat de collega al een pakje heeft aangeschaft. De geur van verbrande tabak komt me tegemoet.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap

Operatie Schoonmaak
De final touch, de laatste hand aan de gebouwen en het terrein, wordt voortgezet. Voor de ingang van Gebouw 13 verzamelen zich 25 mannen en vrouwen. Zij gaan naar binnen, bezems en emmer in de aanslag. Operatie Schoonmaak moet snel vorderen en kan ook snel vorderen.

Volgens onze Russische correspondent Olaf Koens, hij arriveert deze dag in Sotsji, beschouwen Russen drie werkdagen als 72 uur, waarin nog heel veel kan gebeuren.

Met al die bezemende mannen op straat krijgt de hotelkamer van Trouw-collega Antal Crielaard ook extra betekenis. De toegewezen kamer in Gebouw 4 is nogal klein uitgevallen, zien we als Crielaard een foto laat zien. We noemen dat in het journalistenjargon categorie 'bezemkast'.

John Volkers is sportredacteur van de Volkskrant. De Winterspelen van Sotsji zijn zijn twaalfde Olympische Spelen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Schoonmakers aan de slag in Sotsji Beeld ap
Schoonmakers aan de slag in SotsjiBeeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden