Hoe coach Rana Reider Dafne Schippers klaarstoomt voor een WK-medaille

Hoe goed heeft Dafne Schippers getraind onder Rana Reider? Zondag weten we meer als de WK-finale van de 100 meter is.

Reider kijkt toe tijdens een trainingssessie van Dafne Schippers Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Gedeelde verantwoordelijkheid? Rana Reider, de Amerikaanse coach van Dafne Schippers, heeft er niets mee. 'Het is mijn programma. Ik heb met Dafne afgesproken: ik ga je vertellen wat je moet doen. Jij moet proberen je hersens zo veel mogelijk uit te schakelen.'

Vijf maanden zijn verstreken sinds Schippers koos voor de dwingende aanpak van Reider. Komende week volgt de lakmoesproef van diens trainingsleer: de WK atletiek in Londen. Prolongeert Schippers haar wereldtitel op de 200 meter uit 2015? Of moet ze genoegen nemen met een tweede plaats, zoals bij de Zomerspelen van Rio de Janeiro? En wat kan ze op het belangrijkste nummer, de 100 meter?

Reider ziet de WK met vertrouwen tegemoet. Uit de cijfers van trainingen en wedstrijden blijkt volgens hem dat Schippers 'in the mix' zit voor de medailles. Ze heeft het niveau van 2015, haar succesvolste jaar (zie graphic). Het deert hem niet dat ze op de mondiale seizoensranglijsten slechts tiende (100 meter) en zesde (200 meter) staat of dat ze aan het begin van het seizoen vaak stroef oogde.

Haar soepele, ontspannen manier van rennen leek ze kwijtgeraakt. Ze heeft enkele kilo's aan spieren gewonnen. 'Bent u een bodybuilder?', werd Schippers onlangs gevraagd tijdens het winkelen.

Anders getraind

De aanpak van de 47-jarige Reider heeft zich bewezen. Amerikaanse atleten als hinkstapspringer Christian Taylor en verspringer Tianna Bartoletta hebben met zijn hulp wereldtitels en olympisch goud veroverd. Zij trainen met Schippers op sportcentrum Papendal. Reider, afkomstig uit Florida, is sinds 2015 bondscoach van Nederland. Voor die tijd was hij werkzaam bij de Engelse bond en aan een Amerikaanse universiteit.

Schippers tijdens een training in Londen, waar het WK atletiek wordt gehouden Beeld epa

De mindere tijden van Schippers in de Diamond League waren volgens Reider ingecalculeerd. Ze heeft, anders dan onder haar vorige coach Bart Bennema, doorgetraind rondom die wedstrijden. 'Diamond Leagues waren een trainingssessie van hoge intensiteit', aldus Reider. Ze won, ondanks die visie, drie races. Kanttekening: haar voornaamste WK-concurrenten, de Jamaicaanse Elaine Thompson en de Amerikaanse Tori Bowie, ontbraken.

Schippers heeft zich weloverwogen uitgeleverd aan de trainingsfilosofie van de bevlogen Reider, die geen verleden heeft als topatleet. 'Je kan safe voor de derde plek gaan of je kan een risico nemen', zegt ze. 'Ik wil voor de volle honderd procent voor de eerste plek gaan, dus dan moet je dingen in het leven uitproberen.'

Beeld de Volkskrant

Hoewel ze moest wennen aan haar tegenvallende tijden aan het begin van het seizoen, vindt ze het lekker dat ze niet hoeft na te denken over de trainingsaanpak. Reider wil zo voorkomen dat haar brein 'modderig' wordt, zoals hij dat noemt. Dat werkt volgens Schippers.

Onder Reider, die sinds 2014 betrokken is bij haar trainingen, heeft Schippers haar verleden als zevenkamper van zich afgeschud. Waar ze bij Bennema per starttraining zelden meer dan vijf keer uit de blokken schoot, haalt ze onder Reider soms twintig keer. 'Tot ze het doet zoals ik wil', zegt de Amerikaan. Wat voor andere topatleten uit zijn groep heeft gewerkt, redeneert hij, zal bij haar ook aanslaan.

Snelle finish

Aan Schippers topsnelheid in de slotmeters, voorheen een troefkaart, is ook veel aandacht besteed. Om haar beenfrequentie te trainen, gebruikt hij een machine die haar via een oprolbare kabel op snelheid trekt.

De acceleratie doet ze op eigen kracht. Van 30 tot 60 meter trekt de zogeheten 1080 Motion haar naar bijna 40 kilometer per uur. Dan wordt de kabel losgekoppeld en moet ze op eigen kracht die hoge snelheid handhaven. Het tempo is vergelijkbaar met wat ze liep tijdens haar persoonlijke record (10,81).

Rana Reider en Dafne Schippers tijdens een training in Florida. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Reider: 'Op die manier trainen we het centrale zenuwstelsel. We laten haar lichaam wennen aan de snelheden die ze nodig heeft in de WK-finale. Ze went aan het vasthouden van haar pasfrequentie.'

Oud-coach Bennema, onder wie Schippers in 2015 als eerste Nederlandse atlete wereldkampioen werd, kan de wijzigingen in de trainingsaanpak volgen. Het was tijd voor iets anders, meent hij. 'Dafne is iemand die altijd door wil. Ik temperde dat wat, Rana laat haar lekker doorgaan. Ik ben wat voorzichtiger dan Rana, maar het is ook goed om de grenzen op te zoeken. Misschien had ik dat nu ook meer gedaan.'

Heeft Schippers haar achterstand op Elaine Thompson verkleind? Dat is in Londen de hamvraag. Op de 200 meter heeft ze geen last van de tweevoudig olympisch kampioen: de Jamaicaanse slaat die race over. Op de 100 meter moet ze zondagavond, als de finale wordt gelopen, een gat van circa 2 meter zien te dichten: dat was althans het verschil tussen hun olympische tijden van 10,71 en 10,90.

'We maken ons niet druk over Elaine', stelt Reider. 'We maken ons alleen druk over onszelf. Stel dat Elaine straks 10,60 loopt en Dafne 10,70. Moeten we dan ontevreden zijn?'

Reider gelooft niet dat de Jamaicaanse een psychologisch overwicht op Schippers heeft. Hun onderlinge score is 3-0 in het voordeel van Thompson. Bij hun laatste race, vier weken geleden tijdens de Diamond League in het olympisch stadion van Londen, was het verschil marginaal: Thompson versloeg Schippers op de 100 meter met 0,03 seconde.

Volgens Reider heeft Schippers baat bij de internationale trainingsgroep waarvan ze deel uitmaakt. Alle atleten hebben teleurstellingen moeten verwerken en blessures moeten overwinnen (Schippers raakte kort voor de olympische finale geblesseerd aan haar rechterlies). 'Het helpt als je wordt omringd door mensen die hetzelfde hebben doorstaan.'

Mocht Schippers onverhoopt buiten de medailles vallen en geen toptijden rennen, dan accepteert Reider de volledige verantwoordelijkheid. 'Ik krijg de schuld als het fout gaat. Zo is het. Dat is mijn baan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden