Hockeytop op zoek naar middenweg

Hockeybondscoach Joost Bellaart beraadt zich op zijn positie. In gesprekken met spelers en begeleiders hoopt hij inzicht te krijgen in de storm aan kritiek die vorige week tijdens zijn vakantie in Oman naar boven kwam....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

Vogels heeft weinig begrip voor die onverstoorbare houding. Alsof de spelers het hele jaar keihard hebben gewerkt voor de vierde plaats bij het EK. 'Dank je de koekoek. Als dat de instelling is dan ga ik in het vervolg wel een zomertje surfen. Ik sport om titels te halen', zei hij gisteren.

De spelersgroep heeft, enkele weken na het debacle in Barcelona, nog altijd een fikse kater van de tegenvallende resultaten. Als schuldige werd vooral naar de bondscoach gewezen die te joviaal, te weinig kritisch en te weinig detaillistisch te werk is gegaan. 'Deze weg is niet de goede weg voor een gouden medaille in Athene', zei Vogels.

De doelman maakt deel uit van de groep ervaren spelers die in een evaluaerend gesprek met Koos Formsma, voorzitter tophockey, begin vorige week haar beklag deed over het functioneren van coach Bellaart. De spelers waren bijeen geroepen naar aanleiding van een boze brief van fysiotherapeut Reinier van Dantzig en het zeer plotselinge vertrek van teamarts Piet-Hein Kolkman. Inhoudelijk wil niemand op dat gesprek ingaan voordat met Bellaart zelf is gesproken. Die keerde pas gisteren terug van zijn vakantieadres in Oman en verklaarde hevig geschrokken te zijn van alle commotie. Hij werd bij aankomst ontvangen door Bolhuis en Formsma die hem op de hoogte brachten van de laatste ontwikkelingen. Bellaart heeft enkele dagen de tijd gekregen om gesprekken met betrokkenen te voeren.

Vervolgens zal Bellaart zich beraden over zijn positie. Hij weigert zich op voorhand neer te leggen bij de kritiek. 'Vanaf een strand is het heel lastig om uitspraken te checken. Dat ik teleurgesteld ben is zacht uitgedrukt. Ik wil zelf het recht hebben om wat dingen uit te zoeken, dus de komende dagen zal ik veel hoor en wederhoor toepassen.'

Hoewel de afgelopen dagen de indruk werd gewekt dat de positie van de coach onhoudbaar is geworden staat het nog allerminst vast dat Bellaart ook daadwerkelijk zal vertrekken. Volgens vice-aanvoerder Teun de Nooijer, sterspeler van de ploeg, is wel degelijk een oplossing mogelijk.

'Daar sta ik wel voor open', zei hij. 'Onder Joost zijn we derde geworden bij het WK en hebben we twee keer de Champions Trophy gewonnen. Als team hebben we goed gefunctioneerd. Het EK was een collectief falen, dat is zeker niet de schuld van de coach alleen. Ik denk dat we daar best uit kunnen komen.'

Maar zelfs de conflictmijdende De Nooijer beseft dat er het nodige zal moeten veranderen op de weg naar Athene. Bellaart trok de afgelopen drie jaar te veel werk naar zich toe, maar bleek op technisch/tactisch gebied geen groot meester.

Die gebreken werden door de goede resultaten weliswaar verbloemd, maar kwamen bij het EK pijnlijk naar boven. Vooral de 5-2 nederlaag tegen Spanje, oftewel tegen zijn voorganger Maurits Hendriks, was pijnlijk. Bellaart, ooit zo geprezen om zijn joviale houding, stak ineens wel erg mager af tegen 'professor' Hendriks die destijds werd afgeserveerd door zijn te kille, analytische houding, maar Spanje met die kennis wel naar de finale leidde.

De spelers willen een middenweg, zoveel is wel duidelijk geworden. De vraag is of Bellaart in staat is de taken opnieuw te delegeren, en de chemie tussen spelers, coach en begeleiding terug te laten keren. Vogels: 'Ik wil goud in Athene, maar daarvoor moeten de randvoorwaarden goed zijn. De vierde plaats bij het EK is geen goede start, dat zal de bond ook moeten inzien. Als spelers iets op het spel zetten dan is dat niet voor niks.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden